Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου-Και γιοτ για την Ευρώπη έναντι χιλιάδων ευρώ «προσφέρουν» οι διακινητές

Σε μία τεράστια βιομηχανία εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου έχει μετατραπεί το ζήτημα της μετανάστευσης προς την Ευρώπη. Την ώρα που χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος με κίνδυνο της ζωής τους, στοιβαγμένοι μέσα σε πλοιάρια, οι διακινητές προωθούν και ένα νέο είδος μετανάστευσης: αυτή που απευθύνεται σε ανθρώπους διατεθειμένους να προσφέρουν περισσότερα χρήματα.

Αυτοί φτάνουν με γιοτ στις ακτές της Ευρώπης, με τους διακινητές να προσφέρουν ακόμα και… έκπτωση για τα παιδιά.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, Σύροι και Παλαιστίνιοι που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, φτάνουν στην Ευρώπη με γιοτ.

Πρόκειται για ένα είδος μεταναστών «πρώτης θέσης», αναφέρει η εφημερίδα.

Αυτή την εβδομάδα, η ιταλική αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση ενός ιδιωτικού γιοτ στο λιμάνι Ποτσάλο της Σικελίας, το οποίο μετέφερε 98 Σύρους και Παλαιστίνιους από την Τουρκία.

Κάθε ένας από τους επιβάτες είχε πληρώσει 8.500 ευρώ στους διακινητές, προκειμένου να επιβιβαστεί στο σκάφος.

Για τα 23 παιδιά που επέβαιναν στο γιοτ υπήρχε και έκπτωση.

Στους επιβάτες του γιοτ δόθηκαν σωσίβια και αρκετή τροφή και νερό.

«Πληρώσαμε πολλά χρήματα για να μην πεθάνουμε στη θάλασσα» κατέθεσε στην ιταλική αστυνομία ένας από τους μετανάστες. «Το πλήρωμα ήταν πολύ έμπειρο και μας είπε ότι η ασφάλειά μας είναι σημαντική για αυτούς» τόνισε ο ίδιος.

Κάποιοι από τους μετανάστες ήταν ευκατάστατοι πολίτες, ωστόσο άλλοι δήλωσαν ότι είχαν χρησιμοποιήσει όλες τις οικονομίες τους, προκειμένου να μπορέσουν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Ευρώπη.

Το γιοτ επρόκειτο να διασχίσει το Αιγαίο και να φτάσει σε ιταλικό λιμάνι, όπου διακινητές θα περίμεναν τους πρόσφυγες, προκειμένου να τους μεταφέρουν στη βόρεια Ευρώπη. Ωστόσο, η μηχανή του γιοτ χάλασε και ένα διερχόμενο πλοίο εντόπισε τους μετανάστες, τους περισυνέλεξε και τους μετέφερε στο λιμάνι του Ποτσάλο.

Οι τρεις διακινητές -οι Σύροι Αχμέντ Σαμπάτζι, Μπιλά Αρούμ και Μουσταφά Ατζού Σλίμα- συνελήφθησαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γιοτ μεταφέρουν μετανάστες στις ευρωπαϊκές ακτές.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ

Πηγή: in.gr