Η ανέχεια οδηγεί εκατοντάδες πολίτες στις δομές καταπολέμησης της φτώχειας στα Τρίκαλα

Δομές καταπολέμησης της φτώχειας, υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης, άνθρωποι που έχουν ανάγκη, όχι από πολλά, αλλά από λίγα. Τόσο λίγα όσο ένα πιάτο φαγητό για να χορτάσουν κι ένα παλτό για να ζεσταθούν. Καταστάσεις που δεν αφορούν κάποιους «άλλους», πολύ μακριά από εμάς, εκείνους τους «καημένους» που λέγαμε παιδιά, αφορούν ανθρώπους πολύ κοντά μας πια. Ανθρώπους που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε αυτά τα απλά αλλά απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
Ευτυχώς που υπάρχουν δομές, ευτυχώς που υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών που ειδικά στην πόλη μας αποδεδειγμένα είναι υπαρκτή, αφού σε κάθε κάλεσμα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Ευτυχώς; Η λέξη αυτή χάνει τη σημασία της. Γίνεται αυτομάτως «απαισιόδοξη» αφού περιγράφει την αναγκαιότητα ύπαρξης δομών για να καλύψουν ανάγκες ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια. Υλική, αλλά και ψυχολογική. Δεν είναι λίγο πράγμα να μην έχεις να ταΐσεις τα παιδιά σου, να μην μπορείς να τους προσφέρεις ένα κομμάτι ψωμί. Να μην έχεις στέγη κι ένα ζεστό κρεβάτι για να κοιμηθείς.
Αν και στα Τρίκαλα σε σχέση με άλλες περιοχές τα πράγματα είναι σχετικά καλύτερα κι όπως παραδέχονται οι αρμόδιοι δεν υπάρχουν άστεγοι, εντούτοις, το πρόβλημα δεν είναι κι εδώ αμελητέο.

Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας

Στα Τρίκαλα εδώ και λίγο καιρό και με προσπάθειες που έγιναν από την προηγούμενη δημοτική αρχή τέθηκε σε λειτουργία το πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας. Ένα πρόγραμμα στο οποίο περιλαμβάνεται εδώ και λίγο καιρό και η λειτουργία του «Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας» στην παλαιά πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, με τη συνεργασία του ΔήμουΤρικκαίων, του Νοσοκομείου Τρικάλων και της «Συν-Ειρμός».
Από το Κέντρο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου σήμερα, κατά τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο εξυπηρετήθηκαν συνολικά 26 δημότες, ενώ οι ημερήσιες επισκέψεις τους ήταν 10 τον Οκτώβριο και 17 το Νοέμβριο.Το παράδοξο είναι ότι το Κέντρο προσφέρει υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας μόνο. Δηλαδή εάν κάποιος είναι άστεγος δεν μπορεί να παραμείνει εκεί κατά τη διάρκεια της νύκτας.
Να σημειώσουμε ότι η δομή λειτουργεί με 26 άτομα προσωπικό.

Κοινωνικό εστιατόριο

Τα συσσίτια είναι μία «δομή» που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην πόλη των Τρικάλων από το Δήμο Τρικκαίων. Πλέον, έχει εξελιχθεί σε «Κοινωνικό Εστιατόριο» και μέσω αυτού προσφέρονται γεύματα σε άπορους με τη συμβολή της ΣΜΥ, του Νοσοκομείου και διαφόρων επιχειρήσεων του Νομού. Οι δημότες που εξυπηρετήθηκαν τον Οκτώβριο ανήλθαν σε 56 (κατά τον ίδιο μήνα διατέθηκαν 53 μερίδες ανά ημέρα) και το Νοέμβριο σε 83 (διατέθηκαν 75 μερίδες ανά ημέρα).

Κοινωνικό Παντοπωλείο

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο είναι μία από τις πλέον γνωστές δομές που λειτουργούν στο Δήμο Τρικκαίων. Ενδεικτικό της προσφορά τους είναι το γεγονός ότι τον Οκτώβριο εξυπηρετήθηκαν συνολικά 911 οικογένειες με τρόφιμα και είδη καθαριότητας και το Νοέμβριο 656 άτομα. Τη δομή στηρίζουν τόσο επιχειρήσεις, όσο και δημότες με τις προσφορές τους.

Κοινωνικό φαρμακείο

Το Κοινωνικό Φαρμακείο είναι μία ακόμη δομή του Δήμου Τρικκαίων. Λειτουργεί τα τελευταία χρόνια με μεγάλη συμμετοχή τόσο από άποψης ωφελουμένων, όσο κι από άποψης προσφοράς. Άξιο αναφοράς είναι ότι ο αριθμός των ωφελουμένων διπλασιάστηκε σχεδόν μέσα στους δύο μήνες που εξετάζουμε στατιστικά. Δηλαδή, από τους 47 ωφελούμενους τον Οκτώβρη, το Νοέμβριο ο αριθμός άγγιξε τους 90. Σε ό,τι αφορά στην ποσότητα φαρμάκων στη δομή τον Οκτώβριο εισήχθησαν φάρμακα αξίας 69,365 ευρώ και χορηγήθηκαν φάρμακα αξίας 677 ευρώ. Τον Νοέμβριο ωστόσο η αναλογία ωφελουμένων και φαρμάκων που χορηγήθηκαν είναι δυσανάλογη. Έτσι, εισήχθησαν φάρμακα αξίας 11,097 ευρώ και χορηγήθηκαν φάρμακα αξίας 11,097 ευρώ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι φάρμακα και είδη πρόσφεραν το Γενικό Νοσοκομείο, δύο ιδιοκτήτες φαρμακείων, ανώνυμοι συμπολίτες, καθώς και η αδελφοποιημένη με την Καλαμπάκα, γερμανική πόλη του Σβάμπαχ.

Συνέντευξη

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη, στον 1ο όροφο του παλιού νοσοκομείου Τρικάλων, παρόντων του Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, του Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων Γιώργου Σουφλιά, του προϊστάμενου της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου, Γιώργου Χαρίση, του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστου Μπλουγούρα και του εκπροσώπου της «Συν-Ειρμός» Κώστα Φώλια.
«Δυστυχώς, αναγκαζόμαστε να παραχωρήσουμε συνέντευξη Τύπου», ανέφερε το πρωί ο ΔήμαρχοςΤρικκαίων, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των πρώτων δύο μηνών υλοποίησης του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Φτώχειας. Όπως τόνισε, διαπιστώνεται η μεγάλη ανάγκη για παροχή υποστήριξης σε συνδημότες, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη συμμετοχή και προσφορά Τρικαλινών πολιτών κι επιχειρήσεων, σε υλικά, χρήματα, φάρμακα, φαγητό. «Και μάλιστα υποστήριξης στην ανάγκη ακόμη και για συναναστροφή, εκτός της παροχής σίτισης και στέγασης. Αυτό, εξάλλου, είναι και το αντικείμενο του προγράμματος, που υλοποιεί η «Συνειρμός» αμκε σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και ειδικότερα, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Αλληλεγγύη, το οποίο επισήμως άρχισε πριν δύο μήνες». Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αναφέρθηκε στη σημασία της ανιδιοτελούς προσφοράς και συμμετοχής τωντρικαλινών στο πρόγραμμα. «Κάτι που πρέπει να συνεχιστεί, ως απόδειξη αλληλεγγύης στους συνανθρώπους μας», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Γ. Σουφλιάς επεσήμανε τη συνέχεια των υπηρεσιών ως προς την προσφορά σε συνδημότες, υπενθυμίζοντας και την υποστήριξη του νοσηλευτικού ιδρύματος (σε φάρμακα, σίτιση, συνδρομή κάθε είδους). Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων, κ. Χρ. Μπλουγούρας, που εκπροσωπεί τους επιχειρηματίες που προσέφεραν προϊόντα, τόνισε τη σπουδαιότητα της δομής, ενώ εκ μέρους της αρμόδιας διεύθυνσης του Δήμου, ο προϊστάμενός της κ. Γ. Χαρίσης αναφέρθηκε στο πλήθος των δράσεων που υλοποιούνται. Εκ μέρους της «Συνειρμός», ο κ. Κ.Φώλιας τόνισε την αναγκαιότητα να γνωστοποιηθεί η δομή, καθώς συνδημότες που χρειάζονται τις υπηρεσίες της, πιθανώς να τις αγνοούν. Όπως συνέβη σήμερα, με άτομο που κατόπιν ενημέρωσής του και δημοσιοποίησης του θέματος, προσήλθε στο παλιό νοσοκομείο.