TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Διατροφή

Ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως: 5 στους 5 ειδικούς λένε Ναι

Δεκ 27, 2016
in Διατροφή
Ζυμαρικά Ολικής Αλέσεως: 5 στους 5 ειδικούς λένε Ναι
Share on FacebookShare on Twitter

Όταν έρχεται η ώρα να συγκρίνουμε τα ολικής με τα λευκά τρόφιμα, τα πρώτα κερδίζουν πάντα το «φωτοστέφανο» της υγείας.

Τα ζυμαρικά από 100% αλεύρι ολικής αλέσεως διατηρούν τα τρία βασικά μέρη του σταριού: το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μία μερίδα (1 φλιτζάνι) μαγειρεμένα μακαρόνια ολικής αλέσεως έχει περίπου το 23% των καθημερινών σας αναγκών σε φυτικές ίνες (τα λευκά ζυμαρικά περιέχουν 9%) και το 16% της ημερήσιας ανάγκης σας σε φυτική πρωτεΐνη.

Στα λευκά ζυμαρικά, το ενδοσπέρμιο έχει απογυμνωθεί, και αυτό έχει σαν αντίκτυπο την απώλεια του 25% των πρωτεϊνών του σιτηρού. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τρώνε αυτά τα εξευγενισμένα αλεύρια άμυλα έχουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που καταλαμβάνουν όγκο στο έντερο, βοηθούν στον κορεσμό, και ως εκ τούτου είναι πιο ευνοϊκά για τον έλεγχο της όρεξης και του σωματικού βάρους. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους και συμβάλλουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, με αποτέλεσμα να δρουν προστατευτικά στην υγεία της καρδιάς. Σιγουρευτείτε ότι διαβάσετε τις ετικέτες! Εντοπίστε τον όρο “ολικής” σε κάθε ετικέτα σιτηρών, όπως «100% δημητριακά ολικής αλέσεως» ή «100% ολόκληρο το αλεύρι σίτου.”

a02fd5b881b903089318024d63c0b792 XL

5 λόγοι που θα πρέπει να προτιμάμε τα ζυμαρικά Ολικής Άλεσης:

1. Παροχή Ενέργειας

Οι υδατάνθρακες είναι γνωστοί ως μακροθρεπτικά συστατικά, που χρειάζεται το σώμα μας σε μεγάλες ποσότητες. Λειτουργούν για να σας δώσουν την ενέργεια που χρειάζεστε και να υποστηρίξουν τον εγκέφαλο και το νευρικό σας σύστημα. Απλούς υδατάνθρακες συναντάμε σε κέικ, σφολιατοειδή, καραμέλες, γλυκά, ποτά και σακχαρούχα αναψυκτικά. Όταν καταναλώνετε, απλούς υδατάνθρακες σας παρέχουν μια γρήγορη δόση ενέργειας, που εξασθενεί γρήγορα. Τα λευκά ζυμαρικά είναι «τεχνικά» σύνθετοι υδατάνθρακες, αλλά έχουν υποστεί επεξεργασία και αυτό τα καθιστά να δρουν σαν απλοί υδατάνθρακες στο σώμα. Η τακτική πρόσληψη απλών υδατανθράκων μπορεί να προωθήσει την αύξηση του σωματικού βάρους και να παρεμποδίσει τις προσπάθειές μας για απώλεια βάρους. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, από την άλλη πλευρά, πέπτονται με αργό ρυθμό και σας τροφοδοτούν διαρκώς με ενέργεια. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων.

2. Βελτιώνουν την εντερική λειτουργία:

Οι φυτικές ίνες είναι άπεπτα συστατικά, δηλαδή διέρχονται αναλλοίωτες τον εντερικό σωλήνα με αποτέλεσμα να αυξάνουν την κινητικότητα του εντέρου και να καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εντερικών διαταρραχών, όπως εκκολπωμάτωση. Εκκολπωμάτωση είναι μια επώδυνη κατάσταση όπου το εσωτερικό του εντερικού τοιχώματος κάνει φλεγμονή.

3. Συμβάλλουν στην αντιγήρανση

Η πρωτεΐνη είναι ένα άλλο μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά στην αναδόμηση των κύτταρων των ιστών, των μυών και δυναμώνει τα μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα. Η συνιστώμενη ποσότητα της πρωτεΐνης ανά ημέρα είναι 46 γραμμάρια για τις γυναίκες και 56 γραμμάρια για τους άνδρες. Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν μια μέτρια ποσότητα πρωτεΐνης, περισσότερο από τα λευκά ζυμαρικά. 60 γρ. πέννες για παράδειγμα, περιέχουν περίπου 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Τα λευκά ζυμαρικά έχουν γενικά το μισό αυτού του ποσού ή και λιγότερο.

4. Βελτιώνουν τη μνήμη:

Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως περιέχουν θειαμίνη (βιταμίνη Β1), η οποία είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και ισορροπία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση της ακεραιότητας του νευρικού ιστού, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αυτοσυγκέντρωση και να αυξάνει την ικανότητα εκμάθησης Πιο δυνατά οστά και ανοσοποιητικό.

5. Μπορούν να καταναλώνονται από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, μιας και οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχονται στα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, μπορούν να καθυστερήσουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, περιορίζοντας έτσι την αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μετά το γεύμα και την απόκριση της ινσουλίνης.

Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέγουμε ζυμαρικά που παρασκευάζονται από 100% σιμιγδάλι ολικής αλέσεως, το οποίο έχει αλεστεί με τη μέθοδο «pearling» (αποφλοίωση), όπου το εξωτερικό του κόκκου υφίσταται ελαφρά απόξεση, επιτυγχάνοντας έναν βαθύ καθαρισμό και απομάκρυνση των ακαθαρσιών που έχουν συσσωρευτεί μέσω της επαφής με το περιβάλλον. Η συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία διατηρεί τα πιο θρεπτικά τμήματα του πίτουρου, και ιδίως τη στιβάδα της αλευρόνης, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές. Ταυτόχρονα, αποδίδει ένα απόλυτα ομοιογενές σιμιγδάλι ολικής αλέσεως άριστης ποιότητας, όπου δημιουργεί ομοιογενή ζυμαρικά ολικής αλέσεως με πιο φυσικό χρώμα και λιγότερη ξινή γεύση, συγκριτικά με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Επιμέλεια κειμένου: Όλγα Κριτσίνη Τελειόφοιτος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr

πηγή : http://www.onmed.gr/diatrofi/story/350496/zymarika-olikis-aleseos-5-stoys-5-eidikoys-lene-nai

ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Καρκίνος στο πάγκρεας: Το Νο1 τρόφιμο που αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό
Διατροφή

Καρκίνος στο πάγκρεας: Το Νο1 τρόφιμο που αυξάνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με ειδικό

Ιούλ 1, 2025
Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου
Διατροφή

Καρκίνος προστάτη: Η διατροφή που μειώνει τον κίνδυνο νόσου

Ιούν 30, 2025
Γκουίνεθ Πάλτροου: Ποια αλλαγή έκανε η «βασίλισσα της ευεξίας» – Τι τρώει επιτέλους μετά από χρόνια
Διατροφή

Γκουίνεθ Πάλτροου: Ποια αλλαγή έκανε η «βασίλισσα της ευεξίας» – Τι τρώει επιτέλους μετά από χρόνια

Ιούν 29, 2025
5 ιδέες για το πιο αντιφλεγμονώδες πρωινό γεύμα που φάγατε ποτέ
Διατροφή

5 ιδέες για το πιο αντιφλεγμονώδες πρωινό γεύμα που φάγατε ποτέ

Ιούν 28, 2025
Άνοια: Τα 3 χόμπι που λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας
Διατροφή

Άνοια: Τα 3 χόμπι που λειτουργούν ως «ασπίδα» προστασίας

Ιούν 27, 2025
5 λαχανικά που φτιάχνουν το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με ειδικό
Διατροφή

5 λαχανικά που φτιάχνουν το μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με ειδικό

Ιούν 26, 2025
Next Post
Βαρύ θανατικό στα Τρίκαλα

Σοκ και θλίψη για το θάνατο του 39χρονου Σωτήρη Μπακογιάννη

Χρηματικά βραβεία από κληρονομιά για 7 Τρικαλινούς μαθητές

Χρηματικά βραβεία από κληρονομιά για 7 Τρικαλινούς μαθητές

Πώς θα αφαιρέσετε δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα σας

Πώς θα αφαιρέσετε δύσκολους λεκέδες από τα ρούχα σας

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

http://anilioparkfestival.gr/tickets/http://anilioparkfestival.gr/tickets/
Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd