Επιχείρηση «σκούπα» για τα ακινητοποιημένα οχήματα από τη Δημοτική Αρχή

Επιχείρηση «σκούπα» έχει ξεκινήσει ο Δήμος Τρικκαίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΝΕΑΣ ΣΕΛΙΔΑΣ, προκειμένου να απομακρύνει τα ακινητοποιημένα οχήματα από τους δρόμους της πόλης. Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να καθαρίσει τους δρόμους της πόλης από τα εγκαταλελειμμένα οχήματα θα επιχειρήσει το προσεχές διάστημα ο Δήμος Τρικκαίων με στόχο την απελευθέρωση δημόσιου χώρου και θέσεων στάθμευσης. Ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει σε ειδοποίηση των ιδιοκτητών τους. Τις τελευταίες μέρες πολλοί από τους οποίους έχουν βρει στο παρμπρίζ του ακινητοποιημένου οχήματός τους το σχετικό ειδοποιητήριο προκειμένου να το μετακινήσουν.

Δραστικά μέτρα

«Ο Δήμος Τρικκαίων αποφάσισε να ενεργήσει για την απελευθέρωση αυτών των χώρων, δημιουργώντας θέσεις στάθμευσης, εξορθολογίζοντας την όλη κατάσταση, ανακουφίζοντας την πόλη των Τρικάλων ως προς πλευρές του κυκλοφοριακού» επισημαίνεται από τη δημοτική αρχή.
Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι πέραν της απελευθέρωσης χώρου, υφίστανται και πολλά περιβαλλοντικά θέματα, καθώς είναι γνωστό ότι ορισμένα οχήματα έχουν μετατραπεί σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων, αυξάνοντας κατά πολύ τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Ενημέρωση από τους δημότες

Για τον λόγο αυτό, πληροφορεί τους πολίτες, ότι μπορούν να απευθύνονται στη αρμόδια Υπηρεσία Δημοτικού Ελέγχου (2431353556-557-558). Στην ΥΔΕ, μπορεί οποιοσδήποτε να ενημερώσει για χώρους στους οποίους είναι επί μακρόν σταθμευμένα οχήματα, προκαλώντας προβλήματα στη στάθμευση.

Πρόσκαιρα σταθμευμένα οχήματα

Για τις περιπτώσεις κατά τις οποίες πολίτης έχει πρόσκαιρα αφαιρέσει τις πινακίδες από το όχημά του, αλλά επιδιώκει να το χρησιμοποιήσει ξανά αργότερα, καλείται να το μετακινήσει σε ιδιωτικό χώρο.

Παλιά κι εγκαταλελειμμένα

Είναι παλιά, τις περισσότερες φορές σχεδόν δεν μπορούν να κινηθούν αλλά έχουν συναισθηματική αξία, γι’ αυτό και οι ιδιοκτήτες τους αποφεύγουν να τα καταστρέψουν… Τα κρατούν έτσι πρόχειρα σε κάποιο σημείο της πόλης δημιουργώντας παρόλα αυτά πρόβλημα. Ο λόγος για τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που μπορεί να προσβάλουν όπως λένε οι αρμόδιοι την αισθητική της πόλης, αλλά για τους ιδιοκτήτες τους έχουν ακόμη και σε αυτή την κατάσταση αξία. Είναι αναμνήσεις και στιγμές που έχουν ζήσει και οι οποίες δεν μπορούν να μπουν στα πλαίσια της λογικής. Όπως και να έχει πάντως είναι γεγονός ότι όλοι πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και να τηρούν τους νόμους.
Αυτά τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται σε διάφορους κοινόχρηστους, κυρίως, χώρους σε ολόκληρη την πόλη των Tρικάλων. Αυτοκίνητα που είτε λόγω παλαιότητας οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν εγκαταλείψει, είτε τα «στάθμευσαν» πρόχειρα μετά από κάποιο ατύχημα.

Καινούργια και παρκαρισμένα

Η αδυναμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας και συντήρησης των οχημάτων, αλλά ακόμη και το υψηλό κόστος των καυσίμων στην Ελλάδα της κρίσης έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες οχημάτων στην απόφαση να παραδώσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας και να τα θέσουν σε ακινησία. Φαινόμενο που συναντάμε συχνά και στα Τρίκαλα. Όσο κι αν αυτό δυσκολεύει τις μετακινήσεις των Τρικαλινών και δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητά τους, εντούτοις, είναι μία λύση ανάγκης.

Διαδικασία

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία που προβλέπει ο σχετικός νόμος, για την απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων οχημάτων. Η διαδικασία έχει ως εξής:
– Η αρμόδια υπηρεσία επικολλά ένα τυποποιημένο αυτοκόλλητο ειδοποίησης για τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να το μετακινήσει εντός 15 ημερών
– Αν το όχημα έχει πινακίδα, ακολουθείται η διαδικασία εύρεσης του ιδιοκτήτη. Αν δεν έχει πινακίδα, ενημερώνεται η αρμόδια υπηρεσία της Α.Δ. Τρικάλων, για το συγκεκριμένο όχημα.
– Σε περίπτωση μη εύρεσης ιδιοκτήτη ή μη μετακίνησης του οχήματος σε διάστημα άλλων 30 ημερών (σύνολο 45 ημέρες), το όχημα περνά στην κατοχή του Δήμου
– Ο Δήμος από την 46η ημέρα δικαιούται να μετακινήσει το όχημα και αυτό να παραμείνει σε αποθηκευτικό χώρο για άλλες 10 ημέρες.
Αμέσως μετά, το όχημα οδεύει προς ανακύκλωση.
Τηρείται, επίσης, φάκελος για κάθε όχημα, προκειμένου να υπάρχει το πλήρες ιστορικό των ενεργειών του Δήμου.