Επίσκεψη των μαθητών του 7ου Λυκείου στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου (UTECH Lab)

Οι μαθητές στο χώρο αναμονής του Εργαστηρίου

Την Παρασκευή 20/02/2015 οι μαθητές της Ομάδας Υδρορομποτικής του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς και τον Διευθυντή του Λυκείου επισκέφθηκαν το Εργαστήριο Τεχνολογίας (UTECH Lab) του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν, σ’ έναν μοναδικό χώρο, δύο συνεδρίες μία για την τρισδιάστατη εκτύπωση και μία για την Ρομποτική. Πιο συγκεκριμένα:
Τρισδιάστατη εκτύπωση(3D Printing)
Ενημερώθηκαν σχετικά με την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης (“εκτύπωση αντικειμένων”), ποιες είναι οι εφαρμογές της καθώς και πως επιτυγχάνεται η “εκτύπωση” του αντικειμένου από το στάδιο της σχεδίασης (3d Design) μέχρι το στάδιο της τελικής εκτύπωσης από τον τρισδιάστατο εκτυπωτή.
Είχαν την ευκαιρία, να σχεδιάσουν με κατάλληλο λογισμικό (Tinkercad), ένα τρισδιάστατο αντικείμενο και πιο συγκεκριμένα μία ρομποτική παλάμη.
Ενημερώθηκαν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τρισδιάστατων εκτυπωτών και παρακολούθησαν την εκτύπωση τρισδιάστατου αντικειμένου στον 3D εκτυπωτή MakerBot Replicator 2 που διαθέτει το εργαστήριο. Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής χρησιμοποιεί ένα είδος πλαστικού (ABS), το οποίο και λιώνει με κατάλληλο τρόπο και σε διαδοχικές στρώσεις ώστε να δημιουργήσει το τρισδιάστατο αντικείμενο.

Ρομποτική (Επιστροφή στη Σελήνη)

Οι μαθητές χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό (Lego Mindstorm EV3) και με την καθοδήγηση του προσωπικού του ιδρύματος παρακολουθήσαν μία συνεδρία η οποία είχε δύο μέρη:
1ο Μέρος: Ο κύκλος του μηχανικού – Engineering Design Process (EDP)
Οι μαθητές αντιμετώπισαν μια πρόκληση που αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός οχήματος «ρομπότ» που μπορεί να κινείται στην επιφάνεια της Σελήνης. Μέσω αυτής της δραστηριότητας γνώρισαν τον τρόπο με τον οποίο εργάζεται ένας μηχανικός, προκειμένου να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής MakerBot του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Ιδρύματος ΕυγενίδουΑντικείμενα εκτυπωμένα με τον τρισδιάστατο εκτυπωτή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου τα οποία δωρίστηκαν στους μαθητές του ΛυκείουΤα ρομποτικά οχήματα που κατασκεύασαν οι μαθητές

2ο μέρος: Πλοήγηση – αποφυγή εμποδίων
Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου οι μαθητές επίλυσαν το πρόβλημα της κίνησης του ρομποτικού οχήματος στο χώρο και της αποφυγής τυχόν εμποδίων μετατρέποντας ουσιαστικά το όχημα σε κανονικό ρομπότ. Ουσιαστικά προγραμμάτισαν το ρομπότ ώστε να αποφεύγει τυχόν εμπόδια.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του εργαστηρίου για την φιλοξενία τους αλλά και για τον πραγματικά εξαιρετικό χώρο που έχουν δημιουργήσει. Έναν χώρο που κάθε μαθητής θα έπρεπε να έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί και να γνωρίσει.
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το προσωπικό για τα «εκτυπωμένα» τρισδιάστατα αντικείμενα που μας δώρισαν ως ενθύμιο αυτής της επίσκεψης.