Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στην πρωτότυπη παιδική χαρά που ο γερμανικός δήμος δώρισε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης
Πύργοι, λιοντάρια, δίχτυα και πολλά άλλα θα έχουν στη διάθεσή τους τα παιδιά των Τρικάλων σε μία παιδική χαρά που στήθηκε ως δώρο από έναν αδελφοποιημένο Δήμο. Ο Δήμος του Άμπεργκ σε μία χειρονομία ουσιαστικής φιλίας αποφάσισε να δωρίσει στο Δήμο Τρικκαίων μία παιδική χαρά. Έτσι, εδώ κι αρκετές μέρες στελέχη του Δήμου Άμπεργκ προσφέρθηκαν εθελοντικά να έρθουν στα Τρίκαλα και να στήσουν την παιδική χαρά οι εργασίες στην οποία ουσιαστικά τελείωσαν πριν από λίγες μέρες.
Της Βιβής Μαργαρίτη
Μία παιδική χαρά πλήρως πιστοποιημένη και πρωτότυπη στην πλατεία στην «Πράσινη γωνιά», την πλατεία Άμπεργκ, που δωρίζεται από τον αδελφοποιημένο Δήμο Αμπεργκ της Γερμανίας και που πολύ πρόθυμα προσφέρθηκαν να έρθουν στα Τρίκαλα να τη στήσουν στελέχη του αδελφοποιημένου Δήμου του Άμπεργκ, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Διευθυντής Πρασίνου κ.α., αλλά κι ένας Έλληνας που εργάζεται στο γερμανικό Δήμο. Πρόκειται για τους Josef Alzinger , Thomas Blank, Peter Espach και τον Ηλία Παυλάκη.
Τους συναντήσαμε εν ώρα εργασίας μαζί με την υπάλληλο του Δήμου Άσπα Καρανάσιου και την Τρικαλινή εθελόντρια Ελένη Καραμπούλα η οποία με χαρά δέχθηκε να μας βοηθήσει στη μεταξύ μας επικοινωνία.
[quote_box_center]
Οι παιδικές χαρές
Μήνες τώρα οι παιδικές χαρές του Δήμου Τρικκαίων παραμένουν ακατάλληλες προς χρήση. Οι παιδικές χαρές οι οποίες δεν διαθέτουν πιστοποίηση «σφραγίστηκαν» και οι γονείς πηγαίνουν σε αυτές τα παιδιά τους με δική τους ευθύνη. Ο Δήμος Τρικκαίων προτίθεται να κατασκευάσει νέες παιδικές χαρές οι οποίες να πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλείας.
[/quote_box_center]
Τα παιδιά είναι το μέλλον
Ο συγκεκριμένος χώρος επιλέχθηκε ανάμεσα σε άλλες δύο γιατί υπήρχαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές. «Επιλέξαμε να κάνουμε μία παιδική χαρά κι όχι κάποιο άλλο έργο γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας, οπότε θεωρούμε ότι αυτά θα πρέπει να προσεγγίσουμε πρώτα. Ότι κάνουμε για τα παιδιά είναι πολύ καλύτερο από ό,τι αν κάνουμε κάτι άλλο» απαντούν οι εκπρόσωποι του γερμανικού Δήμου στο ερώτημα γιατί επέλεξαν να κατασκευάσουν μία παιδική χαρά αντί να κάνουν κάποιο άλλο έργο.

Εντυπωσιασμένοι με την πόλη
Η πρώτη επαφή που είχαν με Τρικαλινούς ήταν στο Άμπεργκ όπου είχε πάει αποστολή για τα εγκαίνια κόμβου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης με τα Τρίκαλα. Ωστόσο, εδώ γνώρισαν τους «αδελφούς» καλύτερα. «Ενθουσιαστήκαμε από τον τρόπο ζωής των Τρικαλινών και τους ρυθμούς της πόλης. Είναι μία τέλεια πόλη με ανθρώπινους ρυθμούς στην οποία θα μπορούσαμε να ζήσουμε χωρίς δεύτερη σκέψη» αναφέρουν. «Μέσα σε 2 εβδομάδες ακολουθήσαμε τους ρυθμούς ζωής της πόλης και των κατοίκων της. Ρυθμοί τελείως διαφορετικοί από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στη Γερμανία. Οι κλιματικές συνθήκες είναι διαφορετικές, πολύ ζέστη τη μέρα, ενώ το βράδυ κάθεσαι μέχρι πολύ αργά έξω» υπογραμμίζουν.
[quote_box_center]
Στα τέλη του μήνα
Η παιδική χαρά και η ονοματοδοσία της πλατείας σε «πλατεία Αμπεργκ», κατόπιν σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.
[/quote_box_center]
Τα άσχημα
Ζητήσαμε να μας πουν τι είναι αυτό που δεν τους άρεσε στα Τρίκαλα. «Αν θα έπρεπε να πούμε κάτι είναι η καθαριότητα μόνο. Βλέπουμε πολλά σκουπίδια σε κάποια σημεία» απαντούν με κάθε ειλικρίνεια.
Τι αγάπησαν στην πόλη
Αυτό που αγάπησαν περισσότερο κατά την εδώ διαμονή τους είναι η φιλοξενία και η ζεστασιά των ανθρώπων. Το απρογραμμάτιστα φιλικό απέναντί τους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας προστέθηκε στην παρέα κι ο Θύμιος Μπακάλης, Έλληνας εκ Μεγάρχης, που έζησε πολλά χρόνια στη Γερμανία και είχε πελάτες στο εστιατόριο του τους Γερμανούς συνομιλητές μας.
Οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα γίνουν πρέσβεις των Τρικάλων στη Γερμανία. Μάλιστα, φρόντισαν να ενημερωθούν για την ιστορία της πόλης και την εξέλιξή της τα τελευταία χρόνια.
Αδελφοποίηση
Οι Γερμανοί εκπρόσωποι του Άμπεργκ μας λένε ότι θεωρούν ότι οι σκοποί της αδελφοποίησης με τα Τρίκαλα έχουν επιτευχθεί. Ωστόσο, εκείνο που τονίζουν είναι ότι δεν πρέπει να «παγώσει», γιατί «μπορεί πολύ εύκολα να παγώσει και να μείνει στην άκρη. Πρέπει οι φιλικές σχέσεις να είναι πάντα ζεστές» εξηγούν.
Επόμενος στόχος; «Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση που εναπόκεινται στις αποφάσεις των Δημάρχων» απαντούν και γελούν όταν τους λέμε ότι έγιναν Έλληνες ακολουθώντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».
[quote_box_center]
Το Άμπεργκ
Το Άμπεργκ στο Άνω Παλατινάτο αδελφοποιημένη από το 2001 με την πόλη των Τρικάλων, ήταν κατά τον Μεσαίωμα λόγω του εμπορίου καθώς και της εξόρυξης και της επεξεργασία του σιδηρομεταλλεύματος μία πλούσια πόλη και κατά συνέπεια εξαιρετικά οχυρωμένη.
[/quote_box_center]
Το Λιοντάρι του Παλατινάτου και η Πύλη Nabburg
Στην παιδική χαρά τοποθετήθηκαν δύο εντυπωσιακά παιχνίδια: το Λιοντάρι του Παλατινάτου και η Πύλη Nabburg. Αυτά δεν επιλέχθηκαν τυχαία αλλά έχουν συμβολισμούς.
Το λιοντάρι του Παλατινάτου: τα χρώματα κίτρινο και μαύρο, το χρυσό Λιοντάρι του Παλατινάτου και οι ρόμβοι με το γαλάζιο και το λευτό της Βαυαρίας χαρακτηρίζουν το έμβλημα της πόλης του Άμπεργκ. Το Λιοντάρι του Παλατινάτου αντιπροσωπεύει την υπαγωγή διαρκείας 300 χρόνων της Πόλης του Άμπεργκ στη Kurpfalz μέχρι το 1628 που ενσωματώθηκε οριστικά στη Βαυαρία.
Η Πύλη Nabburg: Χτισμένη γύρω στο 1350, η εντυπωσιακή πύλη Nabburg, απέκτησε το σημερινό της ύψος το 1587. Με τον αμυντικό χαρακτήρα της η πύλη είναι ένα από τα ορόσημα της πόλης του Άμπεργκ κι αποτελεί μέρος της μεασαιωνικής του οχύρωσης που διατηρείται σχεδόν ολόκληρη μέχρι σήμερα.