Ενημέρωση για την πορεία του ΧΥΤΑ

Λεπτομέρειες για την πορεία υλοποίησης της φάσης του Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων) του ν. Τρικάλων αναμένεται να δοθούν αυτή τη Δευτέρα 2 Μαρτίου στις 11 το πρωί από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κώστα Αγοραστό και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.) κ. Γιώργο Στουρνάρα.

Η συνάντηση θα γίνει στο χώρο του ΧΥΤΑ με τους αρμόδιους να ενημερώνουν για την πορεία υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 9,1 εκατ.

Ως γνωστό, η σχετική σύμβαση υπεγράφη το περασμένο Σεπτέμβριο και το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. τον Δεκέμβριο 2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το έργο αφορά στην κατασκευή νέας κυψέλης υποδοχής απορριμμάτων έκτασης 76 περίπου στρεμμάτων, σύμφωνα με τις κείμενες προδιαγραφές, καθώς και την προσθήκη εγκαταστάσεων διαχείρισης στραγγισμάτων και βιοαερίου. Η διαχείριση των στραγγισμάτων επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται με την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος αντίστροφης όσμωσης και ταυτόχρονα εγκαθίσταται δεύτερος πυρσός καύσης για την αποτελεσματική διαχείριση του βιοαερίου. Με την ολοκλήρωση του έργου εξασφαλίζεται επιπλέον διάρκεια ζωής στο ΧΥΤΑ για δεκαεπτά τουλάχιστον έτη και συμπληρώνεται μία ιδιαιτέρως σημαντική υποδομή για τους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας που εξυπηρετούνται από τον ΧΥΤΑ. Συνοπτικά οι ομάδες εργασιών περιγράφονται ως ακολούθως:

1) Χωματουργικές εργασίες διαμόρφωσης της λεκάνης του πυθμένα και των πρανών της Κυψέλης.

2) Έργα στεγανοποίησης Κυψέλης, εκτάσεως περίπου 76 στρεμμάτων.

3) Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων, που περιλαμβάνουν την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος επεξεργασίας με αντίστροφη όσμωση, επέκταση δεξαμενών και κατασκευή συστήματος συλλογής και μεταφοράς των στραγγισμάτων της συγκεκριμένης κυψέλης στη μονάδα επεξεργασίας.

4) Έργα διαχείρισης βιοαερίου (προμήθεια και εγκατάσταση πυρσού καύσης, δίκτυα συλλογής και άντλησης από την Κυψέλη, κατασκευή φρεατίων ελέγχου).

5) Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της κυψέλης.

6) Έργα εσωτερικής οδοποιίας (προσβασιμότητα της κυψέλης) και σήμανσης.

7) Αναβάθμιση δικτύου ηλεκτροδότησης.