Εκπαιδευτής σκύλων: Όταν το όνειρο γίνεται επάγγελμα – Ο Αντώνης Παπαβασιλείου μας μιλά για τη δουλειά του

Οι περισσότεροι θεωρούν τύχη κι ευλογία να καταφέρουν το χόμπι τους και την αγάπη τους για κάτι να το κάνουν επάγγελμα. Πράγμα δύσκολο στις μέρες μας αν σκεφτεί κάποιος τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες σε θέματα εργασίας.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

Η επιλογή πλέον είναι πολυτέλεια και η εργασία δυσεύρετη. Εντούτοις, υπάρχουν κι εξαιρέσεις στον κανόνα. Ο Αντώνης Παπαβασιλείου, αποτελεί ένα απτό παράδειγμα ότι κάποιος μπορεί να ακολουθήσει το όνειρο και το επάγγελμα που ονειρεύεται. Ένα επάγγελμα που είναι πραγματικά ξεχωριστό κι ως εκ τούτου σπάνιο. Είναι εκπαιδευτής σκύλων και μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων. Είναι Τρικαλινός και διατηρεί σχολή εκπαίδευσης σκύλων στη Θεσσαλονίκη (www.dogschool.gr). Κι αυτή είναι μόνο μία από τις ασχολίες του, αφού είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ., έχει ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επιστημών Φυτοπροστασίας» κι αυτή τη στιγμή είμαι υποψήφιος Διδάκτωρ του τμήματος Φυτοπαθολογίας. Έχει καταφέρει να συνδυάσει τις δύο αυτές ιδιότητες και να τις αξιοποιήσει.

Ο ίδιος μας μιλά για την απόφασή του να ασχοληθεί με την εκπαίδευση σκύλων, μας δίνει πληροφορίες για το επάγγελμα αυτό, συμβουλές για τους ιδιοκτήτες σκύλων κ.α.

– Πως ασχολήθηκες με την εκπαίδευση σκύλων;

– Νομίζω πως το σημαντικότερο πράγμα που με ώθησε στο να ασχοληθώ με την εκπαίδευση είναι η αγάπη κι ο θαυμασμός που έτρεφα από πολύ μικρός για τους σκύλους. Μεγαλώνοντας ουσιαστικά μαζί με τον πρώτο μας σκύλο, εκτίμησα από νωρίς την ικανότητα που διακρίνει τους σκύλους να ανταποκρίνονται θετικά στους ανθρώπους. Οι σκύλοι όπως γνωρίζετε είναι, με έναν μοναδικό τρόπο, πιστοί, ανίκανοι για δόλο. Είναι πάντα έτοιμοι να σου επιστρέψουν αγάπη, δίχως όρια. Από την πλευρά μου, το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω, ήταν να προσπαθώ να επικοινωνώ μαζί του, να καταλαβαίνω τις ανάγκες του κλπ, και να μην πάω ενάντια στη φύση του. Επιπλέον, η  σχέση μεταξύ ιδιοκτήτη και σκύλου, ήταν τελικά μια σχέση δασκάλου και μαθητή στην οποία δεν υπάρχει κακός μαθητής παρά μόνο κακός δάσκαλος. Αυτό για μένα ήταν κάθε φορά μια νέα ενδιαφέρουσα πρόκληση, που απαιτούσε αντίληψη και υπομονή από μέρους μου. Έτσι, ακολούθησα το όνειρό μου και τα τελευταία 8 χρόνια ασχολούμαι επαγγελματικά με την εκπαίδευση.

– Ποιες υπηρεσίες προσφέρετε μέσα από τη σχολή;

– Προσφέρουμε κυρίως υπηρεσίες εκπαίδευσης σκύλων για βασική υπακοή, προχωρημένη υπακοή, agility (ασκήσεις ευκινησίας και εκγύμνασης σκύλων με εμπόδια) καθήκοντα προστασίας και διόρθωση ανεπιθύμητης συμπεριφοράς. Παράλληλα, διατηρώ ένα Pet Shop με εξειδικευμένα προϊόντα κυρίως για εκπαιδευτές σκύλων.

– Είναι δύσκολο να εκπαιδεύσεις ένα σκύλο; Απαιτούνται ειδικές γνώσεις;

– Σίγουρα απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις, τόσο στη ψυχολογία, όσο και στη μαθησιακή συμπεριφορά των σκύλων. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, χρειάζεται υπομονή κι αντίληψη και μάλιστα αρκετοί θεωρούν την εκπαίδευση περισσότερο ως μια τέχνη κι όχι ως επιστήμη. Προσωπικά πιστεύω πως η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.

– Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες σκύλων σχετικά με την εκπαίδευση των κατοικιδίων τους;

– Πολλοί ιδιοκτήτες εξαιτίας κάποιων κακών επαγγελματιών κυρίως του παρελθόντος τρομοκρατούνται και μόνο στην ιδέα, νομίζουν πως η εκπαίδευση περιλαμβάνει ξύλο και βασανιστήρια. Θα τους έλεγα πως η εκπαίδευση δεν έχει χαρακτήρα «αφήνω το αυτοκίνητο στο συνεργείο και το παίρνω έτοιμο», είναι ένα μέσο επικοινωνίας.  Μαθαίνουμε πώς να επιβραβεύουμε και πώς να διορθώνουμε τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές του σκύλου μας με σεβασμό, χωρίς να χαλάμε τη σχέση μας. Ούτως ή άλλως αυτό γίνεται χωρίς να το καταλαβαίνουμε, από την πρώτη στιγμή που θα έρθει το κουτάβι μας σπίτι, που μας παρατηρεί και μαθαίνει από εμάς είτε καλά είτε άσχημα πράγματα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει οπωσδήποτε να συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευση μιας κι αυτοί είναι που χρειάζονται την περισσότερη εκπαίδευση.

– Εκπαιδεύεις και σκυλιά για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία;

– Όχι

– Δώσε μας κάποιες συμβουλές για τους ιδιοκτήτες σκύλων.

– Για τους ιδιοκτήτες κουταβιών, θα πρέπει όσο μπορούν το πρώτο διάστημα της ζωής τους μέχρι περίπου τους 8 μήνες να ασχοληθούν εντατικά με την κοινωνικοποίηση του σκύλους τους.  Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες ο σκύλος τους να αναπτύξει εμμονές, φοβίες ή επιθετικότητες με γάτες, σκύλους, θορύβους κλπ. Γενικά, για τους υπόλοιπους αντί για συμβουλές σχετικά με την εκπαίδευση θα τους έλεγα ότι θα πρέπει να σεβόμαστε τους συνανθρώπους μας, ο σκύλος μας θα πρέπει να είναι πάντα δεμένος στο λουρί, να μαζεύουμε πάντα τα κόπρανά του κι όσο μπορούμε να προσπαθούμε να μη δημιουργούμε πρόβλημα ώστε σταδιακά να μπορέσουμε να πιέσουμε το κράτος για περισσότερες ελευθερίες για τον τετράποδο φίλο μας, όπως πρόσβαση σε περισσότερους χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, παραλίες κλπ.

– Αδέσποτα. Το τελευταίο διάστημα έχουν πέσει θύματα της κρίσης τα κατοικίδια καθώς οι ιδιοκτήτες τους αδυνατούν να τα συντηρήσουν…

– Δε νομίζω ότι είναι τόσο θέμα κρίσης όσο ανευθυνότητας κι αδιαφορίας των ιδιοκτητών. Μια από τις βασικές διαφορές των σκύλων με τα υπόλοιπα ζώα είναι ότι από τη στιγμή που θα έρθουν στο σπίτι μας θα μας δεχτούν ως μια αγέλη και καλύτερα ως μια οικογένεια. Για τους σκύλους μας, είμαστε μικροί Θεοί, φανταστείτε μάλιστα πως για λίγο φαγητό και συντροφιά ο σκύλος μας θα επιστρέψει αστείρευτη αγάπη κι αφοσίωση. Μπορεί να μην είναι η πιο σωστή αναλογία αλλά είναι σαν να υιοθετείς ένα παιδί και κάποια στιγμή να αποφασίζεις ότι δεν ταιριάζει στο lifestyle σου και να το παρατάς στο δρόμο δίχως να του έχεις μάθει καν πώς να επιβιώνει. Είναι κρίμα, πραγματικά κρίμα…