Εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στο Τρίκερι-Ιστορικός κρίκος στην αλυσίδα των τόπων φυλάκισης και εξορίας

 

Η ΚΕ του ΚKE και η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στο νησί Τρίκερι, την Κυριακή 5 Ιούνη. Απευθύνουν πλατύ κάλεσμα στους εργατοϋπαλλήλους, στους ανέργους, στους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους, στις νέες και νέους της περιοχής μας, να γνωρίσουν μια από τις πολλές λαμπρές σελίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας. Αυτήν που έγραψαν με τη στάση τους, με το αίμα τους, οι εξόριστες αγωνίστριες και αγωνιστές του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα ακόλουθα:

Ιδιαίτερα καλούμε τις νέες κοπέλες τις περιοχής, εργαζόμενες, μωρομάνες, φοιτήτριες και σπουδάστριες, μαθήτριες, άνεργες, ωθώντας τις να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν την Ιστορία του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, συνολικότερα του εργατικού – λαϊκού κινήματος στη χώρα μας.

Να μάθουν ότι το ΚΚΕ πρωτοστάτησε από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του στην προσέλκυση γυναικών στον αγώνα, στην ανάδειξη δυνατοτήτων τους, της ικανότητας προσφοράς και θυσίας σε συνθήκες που κυριαρχούσαν ακόμη σκοταδιστικές και οπισθοδρομικές αντιλήψεις. Επλασε την καινούρια γυναίκα, που δίνει τη ζωή της για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού, που έχει συνείδηση της αποστολής της και πεποίθηση στις δυνάμεις της. Την παράνομη αγωνίστρια, τη μαχήτρια του ΔΣΕ, τη γυναίκα που τραγουδά μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, αυτή που γίνεται σημαία πίστης στη φυλακή και την εξορία.

Το νησί Τρίκερι , του νομού Μαγνησίας, στη Θεσσαλία, έχει το δικό του μερτικό στην Ιστορία της πάλης των τάξεων στη χώρα μας. Υπήρξε ένας από τους τόπους εξορίας, από το 1947 έως το 1953, κατά κύριο λόγο γυναικών, μελών του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΔΣΕ, όπως και γυναικών αγωνιστριών «προληπτικά κρατουμένων». Υπολογίζεται πως το Σεπτέμβρη του 1949 στο Τρίκερι κρατούνταν 5.000 γυναίκες μαζί με τα 235 παιδιά τους, ζώντας στριμωγμένες σε τρύπιες σκηνές, χωρίς στρώματα, ρούχα, παπούτσια. Στερούνταν τα πάντα, ακόμη και τα πιο στοιχειώδη, νερό, τροφή, γιατρό, φάρμακα.

Η καταδίκη και ο εγκλεισμός των κομμουνιστριών και των κομμουνιστών ήταν αποτέλεσμα της σκληρής ταξικής πάλης, σε περιόδους που η αστική εξουσία επέλεξε να τσακίσει με τη βία το ΚΚΕ και το εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Κάτω από την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών, με τη δυναμική της ταξικής πάλης, κατορθώσανε γυναίκες καθημερινές, απλές να επιβιώσουν, οργανώνοντας μια ολόπλευρη ζωή με τις αξίες της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης. Με καθημερινό αγώνα, πότε ενάντια στην έλλειψη νερού πότε ενάντια στα καιρικά φαινόμενα, πότε ενάντια στο δεσμοφύλακα – βασανιστή, βιαστή τους. Όμως οι κομμουνίστριες και οι κομμουνιστές, που έμειναν αλύγιστοι στις φυλακές και τις εξορίες, άντεξαν όχι γιατί ήταν υπεράνθρωποι, αλλά γιατί διαπαιδαγωγήθηκαν στον αγώνα από το ΚΚΕ.Το περιεχόμενο της ζωής τους ήταν πρωτοπόρο, επαναστατικό κι ελπιδοφόρο, παρόλο που τους είχαν στερήσει την ελευθερία και τους είχαν καταδικάσει να ζούνε σε συνθήκες εξόντωσης.

Το κίνητρο της αυτοθυσίας τους είναι και σήμερα πηγή έμπνευσης και απαράμιλλων συμπερασμάτων. Οι θυσίες τους δεν πήγαν χαμένες. Μας θυμίζουν ότι χρειάστηκε μια γυναικεία πρωτοπορία στις σκληρές ταξικές μάχες, για να ανάψει η φλόγα της συσπείρωσης και του αγώνα στις πολλές γυναίκες. Αποτελούν την πυξίδα πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Για τη ζωή που μας αξίζει, «για να βρουν τα όνειρα δικαίωση».Αποτελούν την πυξίδα για το σύγχρονο και «αθόρυβο» ηρωισμό πρωτοπόρων γυναικών στο εργοστάσιο, στο γραφείο, στις λαϊκές γειτονιές και τα χωράφια, στις σχολές Μαθητείας, στα ΤΕΙ και ΑΕΙ, των μητέρων που με την αγωνιστική τους στάση ζωής γίνονται παράδειγμα για τα παιδιά τους.

Τιμάμε τις αλύγιστες της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη.

Από Τρίκαλα

Η αναχώρηση από τα Τρίκαλα για το Τρίκερι θα γίνει με λεωφορεία την Κυριακή 5 Ιούνη ,στις 7:00 το πρωί. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα περιλαμβάνει Πολιτική Ομιλία απο την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, εγκαίνια  μνημείου ,μουσικοθεατρικό Αφιέρωμα , ξενάγηση στον ιστορικό χώρο.

Η επιστροφή στα Τρίκαλα θα γίνει περίπου στις 9:00 μ.μ το βράδυ της Κυριακής.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα : 24310- 25404 24310-26567