Εικονική ξενάγηση στο “ηλεκτρονικό μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη” του Δήμου Τρικκαίων

Χρόνια τώρα γίνεται κουβέντα για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Τσιτσάνη στη γενέτειρα του μεγάλου δημιουργού, τα Τρίκαλα. Ο τελευταίος σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου στις παλιές φυλακές των Τρικάλων, έργο το οποίο έχει δρομολογηθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Στις 18 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννησή του και το 2015 έχει κηρυχθεί έτος Τσιτσάνη, έτος τιμής στο μεγάλο Έλληνα δημιουργό. Στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί μία σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ωστόσο, μία καλή ευκαιρία για περιήγηση στη ζωή και το έργο του δίνεται μέσα από την ιστοσελίδα που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Τρικκαίων από το 2009 την οποία μπορεί να επισκεφθεί κάθε ενδιαφερόμενος στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.tsitsanis.gr. Παρτιτούρες, μουσικά όργανα, ανέκδοτες φωτογραφίες, τραγούδια κι άλλο υλικό από τη ζωή και την πορεία του Βασίλη Τσιτσάνη αποκτούν «ζωή». Μέσα από την ιστοσελίδα κάποιος μπορεί να αντλήσει στοιχεία για τη ζωή και τα έργα του ΒασίληΤσιτσάνη, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, βίντεο, ηχητικά, αφηγήσεις, σπάνιες ηχογραφήσεις, χειρόγραφα και παρτιτούρες, δημοσιεύσεις, αποκόμματα εφημερίδων, στοιχεία σχετικά με τη δισκογραφία (Δίσκοι 45 στρ., 78 στρ., LP-CD), ετικέτες δίσκων 78 στρ. Επίσης, ο επισκέπτης της ιστοσελίδας έχει στη διάθεσή του καταγεγραμμένα όλα τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη κατά αλφαβητική σειρά και μάλιστα αναφέρεται το σύνολο των στίχων καθενός εξ αυτών.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία εικονική ξενάγηση στα αντικείμενα που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Τρικκαίων, αλλά και σε ανέκδοτο υλικό. Υλικό ανεκτίμητο που μας ταξιδεύει στη ζωή του μεγάλου καλλιτέχνη.

Στόχος

Στόχος είναι η διάσωση και διατήρηση στη συλλογική μνήμη του κοινού του εξέχοντος μουσικού έργου του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, αλλά και η διάχυση όλων των σημαντικών πληροφοριών για τη ρεμπέτικη μουσική πολιτιστική κουλτούρα, όπως εκφράζεται από τη δημιουργία του Βασίλη Τσιτσάνη.
Το σημαντικό είναι ότι το υλικό που η οικογένεια Τσιτσάνη δεν επιθυμούσε, για συναισθηματικούς ή άλλους λόγους, να αποχωριστεί και να το παραχωρήσει στο Δήμο Τρικκαίων, με την ψηφιοποίηση υπήρξε η δυνατότητα ανάρτησής του στο “εικονικό” μουσείο Τσιτσάνη και είναι πλέον στη διάθεση του κοινού.
Επιπλέον, μέσα από την ιστοσελίδα παρέχονται πληροφορίες και για τις εξελίξεις σχετικά με το “Μουσείο Τσιτσάνη”, τις εκδηλώσεις κ.α.