«Είμαστε διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα   «Είμαστε διαφορετικοί αλλά και μοναδικοί» για παιδιά ηλικίας 4-7 χρονών ολοκληρώθηκε το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2013 στο παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων, με την νηπιαγωγό Ευαγγελία Λάμπρου.

Στη δεύτερη συνάντηση τα παιδιά έχοντας κατανοήσει την έννοια του ίδιου και του διαφορετικού συζήτησαν για άτομα που δεν έχουν το ίδιο σώμα με μάτια που βλέπουν, με αυτιά που ακούν και πόδια που περπατούν καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους (νοηματική γλώσσα, σύστημα Braille). Τα παιδιά επεξεργάστηκαν με την αφή τους, βιβλίο για τυφλούς με τίτλο «The Black Book of Colors ( Το μαύρο βιβλίο των χρωμάτων)», της Menena Co:n.

Ακόμη, μέσα από το πείραμα των αυγών διαφορετικού εξωτερικού χρώματος αλλά με τον ίδιο εσωτερικό κρόκο τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα δέρματος, να μιλάνε διαφορετική γλώσσα, να έχουν διαφορετικά εξωτερικά χαρακτηριστικά όμως όλοι είμαστε άνθρωποι με μια καρδιά που χτυπάει και με συναισθήματα όπως η χαρά, το γέλιο, ο θυμός και ο φόβος Έτσι  γνώρισαν φίλους από διάφορες χώρες κάνοντας ένα μεγάλο ταξίδι μέσα από το βιβλίο «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑΣ ΚΟΣΜΟΣ» των Catherine & Laurence Anholt.             Τέλος, μέσα από το τραγούδι «Αν όλα τα παιδιά της γης»  ζωγράφισαν τη δική τους αφίσα δημιουργώντας ένα κόσμο δυνατό που τον στηρίζει η αγάπη όλων των ανθρώπων καθώς και το περιστέρι της ειρήνης που μεταφέρει το μήνυμα ότι «Είμαστε ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ αλλά και ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ».

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε δύο συναντήσεις με μεγάλη προσέλευση γονέων και παιδιών ηλικίας 4-7 ετών. Την επιμέλεια του προγράμματος είχε η νηπιαγωγός Λάμπρου Ευαγγελία. Σημαντική ήταν και η βοήθεια από τη Δήμητρα Μόκα, βοηθό βρεφονηπιοκόμο.