Δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα – γιατί ζητά σύγκλιση της Βουλής ο Τσίπρας

Δραματικές χαρακτηρίζονται οι εξελίξεις στην Ελλάδα σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες των ελληνικών ΜΜΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου έκτακτη σύγκλιση της Βουλής για την Δευτέρα στις 20:00.

Όπως γράφει η «Ημερήσια»: Φαίνεται ότι οι εξελίξεις γύρω από την οικονομία και τις διαπραγματεύσεις είναι ραγδαίες και πιθανότατα δραματικές. Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες συγκλίνουν στο γεγονός ότι οι θεσμοί δεν αποδέχονται τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και οι συζητήσεις δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα απελευθερώσει κονδύλια προς την Ελλάδα. Το Eurogroup που υπήρχαν ελπίδες ότι θα γινόταν μέχρι την Τετάρτη, πάει όλο και πιο πίσω με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι μπορεί να γίνει μετά τις 6 Απριλίου.

Υπό το βάρος του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ο πρωθυπουργός θέλει να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα όσα γίνονται στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, θέλει να ενημερώσει και τον ελληνικό λαό για τις θέσεις της κυβέρνησης και τις πιέσεις των δανειστών. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σε οριακό σημείο βρίσκονται τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και αν δεν υπάρξει συμφωνία ενισχύεται ο κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος.

Η συνεδρίαση στη Βουλή θα έχει όπως όλα δείχνουν δραματικούς τόνους με τον κ. Τσίπρα να θέλει να λάβει και τη στήριξη των υπολοίπων κομμάτων στο αίτημα για άμεση σύγκλιση του Eurogroup ώστε να αρθεί το αδιέξοδο σχετικά με τη ρευστότητα και την πιστωτική ασφυξία. Ο πρωθυπουργός θα θέσει ενώπιον της Βουλής τα διλήμματα που υπάρχουν, θα μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούν οι δανειστές και θα απαριθμήσει τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η κίνησή του αυτή έχει επίσης σκοπό να αναγκάσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν θέσει στα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες αλλά και να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό λέγοντάς του ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά.

Πολιτικοί αναλυτές ερμηνεύουν την έκτακτη αυτή ενημέρωση και ως μια προσπάθεια να κερδίσει επικονωνιακά η κυβέρνηση από το γεγονός ότι αντιστέκεται στους δανειστές και δεν αποδέχεται μια συμφωνί που προβλέπει υφεσιακά μέτρα. Πάντως, ήδη από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και αποδέχονται θετικά την πρόσκληση – πρόκληση του κ. Τσίπρα τονίζουν ότι δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικά συζήτηση για το φλέγον θέμα της οικονομίας καθώς ο χρόνος είναι ελάχιστος για να μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

http://ikypros.com/