Διατροφή για μια υγιή θηλάζουσα μαμά

Οι νέες μαμάδες πιθανόν να έχετε απορία για το πώς ο θηλασμός μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή σας. Ο τρόπος διατροφή σας δεν πρέπει να διαφέρει πολύ από μία ισορροπημένη διατροφή αρκεί να προσέξετε μερικά πράγματα.

Το μητρικό γάλα είναι ικανό να καλύπτει  τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας, ακόμη και όταν δεν τρώτε τέλεια. Βέβαια εάν η διατροφή σας είναι πολύ χαμηλή σε λίπος και θερμίδες και αν δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τροφές που καταναλώνετε είναι πιθανόν να επηρεαστεί η ποιότητα του γάλακτος σας. Όπως στην εγκυμοσύνη έτσι και στο θηλασμό, όταν δεν παίρνετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τη διατροφή σας , το σώμα σας αντλεί από τα αποθέματά του , τα οποία μπορούν  τελικά να εξαντληθούν και να έχετε η ίδια διατροφικές ελλείψεις. Η ποικιλία και η ισορροπία είναι το κλειδί για μια υγιεινή διατροφή.  Καταναλώνοντας ένα συνδυασμό υδατανθράκων,  πρωτεϊνών και λιπαρών,  θα πάρετε τα απαραίτητα συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.

Είναι πιθανόν κατά τη διάρκεια του θηλασμού να έχετε αυξημένη όρεξη για το λόγο ότι ο θηλασμός αποτελεί μια καταβολή διαδικασία η οποία απαιτεί έξτρα θερμίδες.  Πολλές μητέρες που θηλάζουν αισθάνονται  μεγαλύτερη  πείνα ,κάτι  το οποίο, όμως, έχει νόημα : το σώμα σας  δουλεύει όλο το εικοσιτετράωρο για να παράγει  μητρικό γάλα για το μωρό σας .  Το να τρώτε μικρά γεύματα με υγιεινά σνακ ενδιάμεσα, είναι ένας καλός τρόπος για να ελέγχετε την πείνα σας  και να διατηρείτε την ενέργειας σας σε καλά επίπεδα .

Η διατροφή σας επίσης δεν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα χαμηλή σε λίπος. Αρκεί να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες από τα καλά λιπαρά δηλαδή τα μόνο-ακόρεστα  και τα πολύ-ακόρεστα, τα οποία βρίσκονται στο  ελαιόλαδο,  τα λιπαρά ψάρια, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο, και τις ελιές. Αντίθετα περιορίστε τα κορεσμένα λίπη και αποφύγετε  τα τρανς λιπαρά γιατί  δεν σας προσφέρουν κάτι και μάλιστα βλάπτουν την υγεία σας και πιθανόν και την υγεία του βρέφους καθώς αλλάζει η σύσταση του μητρικού γάλακτος. Τα κορεσμένα λιπαρά εμφανίζονται σε κρέατα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος,  στα πλήρη γαλακτοκομικά, τις μαργαρίνες κτλ.

Όσον αφορά την πρόσληψη αλκοόλ, καλό θα είναι να αποφεύγεται ωστόσο ένα περιστασιακό ποτό δε θα βλάψει την υγεία του μωρού, αρκεί να απέχει τουλάχιστον δύο με τρεις  ώρες από τον επόμενο θηλασμό. Επίσης , πίνετε  αρκετό νερό με τα αλκοολούχα ποτά σας , και θα  σας βοηθήσει να μειώσετε την ποσότητα του αλκοόλ στο αίμα σας και το γάλα σας.

Η καφεΐνη δεν απαγορεύεται για τις θηλάζουσες μητέρες αρκεί να γίνεται με μέτρο. Οι συστάσεις  προτείνουν η πρόσληψη καφεΐνης να μην υπερβαίνει τα 300 mg ανά ημέρα. Αυτό είναι περίπου όσο θα παίρνατε σε τρία φλιτζάνια του καφέ των 150ml. Ντεκαφεινέ ροφήματα όμως δεν επηρεάζουν την ποιότητα του γάλακτος.

Γενικότερα η ποικιλία των τροφών που θα καταναλώσετε εξαρτάται από το πόσο ανεκτικό είναι σε αυτές το μωρό σας. Είναι πιθανόν να δείτε το μωρό σας να νιώθει άβολα ή να του προκαλούνται κολικοί και αέρια μετά την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων όπως οσπρίων, γαλακτοκομικών προϊόντων, πικάντικων τροφών, καυτερών πιπεριών, μπρόκολο, σοκολάτα, εσπεριδοειδή. Εάν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο αποφύγετε αυτές τις τροφές.

Πηγή: mymommy.gr