Διαμαρτύρονται για τη γραφειοκρατία

Ο πρόεδρος του Συλλόγου νέων επιχειρηματιών Χρήστος Τσίρος

Επιστολή διαμαρτυρίας, αναφορικά με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας με την κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής του αποδεικτικού κατάθεσης φορολογικών δηλώσεων στο Γ.Ε.ΜΗ., έστειλε ο Σύλλογος νέων επιχειρηματιών Τρικάλων – Καρδίτσας, προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γεώργιο Σταθάκη.

Στην επιστολή τους, τα μέλη του Συλλόγου, υπογραμμίζουν ότι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη υγιούς επιχειρηματικότητας είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, όχι μόνο ως πρόθεση αλλά και ως πράξη. «Δυστυχώς, στο παρελθόν δόθηκαν πολλές υποσχέσεις περί εξόντωσης του τέρατος της γραφειοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα ενέργειες και αποφάσεις των υπουργείων οδηγούσαν καθαρά και μόνο στην ενίσχυση της», αναφέρουν και υπογραμμίζουν το γεγονός ότι είναι απαραίτητο να αλλάξουμε νοοτροπία ώστε να βγούμε από την κρίση.

Και συνεχίζει η επιστολή ως εξής: «Στις μέρες μας, όλες οι ελληνικές επιχειρήσεις, δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας. Επιπλέον ο Έλληνας επιχειρηματίας – αυτοαπασχολούμενος, γι ατην επιβίωση του, αναγκάζεται να προσαρμόζεται στο συνεχώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνει παράδοξα το φορολογικό σύστημα της χώρας. Εκτός των ανωτέρω, το ελληνικό επιχειρείν «σκοντάφτει» στο τέρας της γραφειοκρατίας που μέχρι πρότινος είχε την κλασσική του μορφή και σήμερα έχει μεταλλαχθεί σε ηλεκτρονικό matrix.

Μια τέτοια ενέργεια είναι η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 79752/30.12.2014, με την οποία, για εισπρακτικούς και μόνο λόγους, αδίκως επιβαρύνεται το λειτουργικό κόστος των προσωπικών εταιριών και των ατομικών επιχειρήσεων.

Βρισκόμαστε σε μια εποχή με άπειρες ηλεκτρονικές δυνατότητες, και παρόλα αυτά το Γ.Ε.ΜΗ., αδυνατεί να συντονιστεί με συναρμόδιες υπηρεσίες, όπως τη Γ.Γ.Π.Σ., ώστε να λάβει τις πληροφορίες που χρειάζεται.

Ζητούμε να καταργηθεί η υποχρέωση καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. του αποδεικτικού φορολογικής δήλωσης που ορίζεται στο άρθρο 5 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης».