Δημ. Βίτσας: “Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση πολιτικής και κοινωνίας”

Τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσυπογράψει ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές με το κόμμα ενώ η Νομαρχιακή Επιτροπή σε κάθε περιοχή θα είναι αυτή που θα έχει τον πρώτο ρόλο. Απαντήσεις στο θέμα της συγκρότησης των ψηφοδελτίων έδωσε σήμερα κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος  κ. Δημήτρης Βίτσας, κατά την επίσκεψή του στα Τρίκαλα.

Ο κ. Βίτσας επισκέφθηκε τα Τρίκαλα  ύστερα από πρόσκληση της Νομαρχιακής Επιτροπής ενώ απόψε είναι ομιλητής στην συνεστίαση της οργάνωσης που πραγματοποιείται σε κέντρο στον Παλαιόπυργο.

Η συνέντευξη τύπου δόθηκε το απόγευμα στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος όπου ο κ. Βίτσας ξεκίνησε την ομιλία του προς τους δημοσιογράφους λέγοντας πως “ζούμε τις τελευταίες στιγμές ενός σάπιου πολιτικού συστήματος΅.

Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος μίλησε αρχικά για την επίδιωξη του ΣΥΡΙΖΑ για αποκατάσταση της πολιτικής ως διαδικασία αποφάσεων της ίδιας της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει είπε, προσπάθεια αλλά και θεσμούς, θεσμούς που θα προάγουν τον δημοκρατικό διάλογο πρώτα στην κοινωνία και μετά στην Βουλή, θεσμούς όπου ο Πρωθυπουργός της χώρας θα ενημερώνει τη Βουλή, θα κρίνεται και θα απολογείται σε αυτή , θεσμούς όπου ο Πρωθυπουργός της χώρας  ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στη χώρα  και θεσμούς όπου η κοινοβουλευτική έδρα δεν θα είναι κομμάτι περιουσίας που θα κληρονομείται και θεσμούς όπου θα υπάρχει δυνατότητα λαϊκής πρωτοβουλίας. Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τα βασικά προβλήματα είναι με πιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα. “Θα προχωρήσει με όσα έχε υποσχεθεί μέχρι τώρα ο κ Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος, με ένα πρόγραμμα που φέρνει νέα μέτρα, αύξηση του χρόνου για να πάρει κανείς σύνταξη, που διαλύει ακόμα και αυτή τη στρεβλή παραγωγική ανάπτυξη και στη στρεβλή διοικητική διάθρωση της χώρας” είπε.

O κ. Βίτσας αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου για τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που στηρίζεται σε τέσσερις πυλώνες και που προβλέπει μεταξύ των άλλων επαναφορά της 13ης σύνταξης, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους, επαναφορά της διάκρισης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης, αφορολόγητο 12.000 ευρώ, ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας. Επίσης, το πρόγραμμα προβλέπει σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας καθώς και μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, θα πάψει να υπάρχει ο νόμος περί Υπουργών, θα καταργηθεί ο Καλλικράτης, θα καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει μέτρα για να σταματήσει η φορολαίλαπα και διαπραγμάτευση με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της αξίας του χρέους, κάτι που έγινε για τη Γερμανία το 1953.

Ο κ. Βίτσας συνεχίζοντας ανέφερε πως τα τέσσερα πρώτα νομοσχέδια που θα κατατεθούν θα είναι για το ρεύμα, ληξιπρόθεσμα χρέη , κόκκινα δάνεια και εργασιακές συμβάσεις.

“Έχουμε την αποτελεσματική βούληση αυτά να τα προχωρήσουμε πάντοτε σε σύνδεση με την κοινωνία  και να μην κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω, ούτε για να πάρουμε φόρα”, είπε ο κ. Βίτσας, σημειώνοντας πως και στις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες δεν θα ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς “το συνδέουμε με την πολιτική κατάσταση”.

Εκτίμησε ακόμη ότι σύντομα θα πάμε σε εκλογές.

Για τα ψηφοδέλτια

Σχετικά με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας της Κ.Ε. ανέφερε πως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναζητούμε βουλευτές. “Τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα στελεχωθούν από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία έχουν αποδείξει την ικανότητά τους όλα αυτά τα χρόνια και για να επεξεργάζονται την κατάσταση και για να συμμετέχουν σε κοινωνικούς αγώνες, από ανθρώπους που δεν είναι μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δούλεψαν με το ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα και από ανθρώπους που δούλεψαν παράλληλα με το ΣΥΡΙΖΑ, με δημοκρατικό τρόπο και συμφωνούν σε δύο πράγματα. Το πρώτο στο οποίο συμφωνούν είναι η ανάγκη ανατροπής της πολιτικής που ασκείται αυτή τη στιγμή και το δεύτερο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ένα πρόγραμμα το οποίο είναι αδιαπραγμάτευτο για το ΣΥΡΙΖΑ”. “Αυτά θα είναι τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και θα είναι τιμή μας” είπε ο κ. Βίτσας, σημειώνοντας πως δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σημαία ευκαιρίας. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την σχέση πολιτικής και κοινωνίας υπογράμμισε. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στον Κώδικα Δεοντολογίας που υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα με αυτόν τον κώδικα ο υποψήφιος πρέπει να συνυπογράψει πως η έδρα ανήκει στον πολιτικό φορέα, οι βουλευτές απεκδύονται μια σειρά προνομίων, η βουλευτική αμοιβή θα πηγαίνει βασικά σε πολιτικές λειτουργίες και λειτουργίες αλληλεγγύης. Επίσης ανέφερε πως τον πρώτο ρόλο στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων θα έχει η Νομαρχιακή Επιτροπή ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο συγκρότησης των ψηφοδελτίων ο κ. Βίτσας απάντησε λέγοντας πως “το 2009 είχαμε πονοκέφαλο πως θα συγκροτήσουμε τα ψηφοδέλτια το 2014 έχουμε έναν ευχάριστο πονοκέφαλο”.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την καταγγελία Χαϊκάλη, ο κ. Βίτσας παρατήρησε μεταξύ άλλων πως το κεντρικό θέμα είναι πως έχουμε ένα πολιτικό σύστημα που περαίωσε τη ζωή του. Πέθανε και δεν του το έχουν πει” είπε σημειώνοντας πως αυτό είναι το κεντρικό θέμα.

“501 εφαρμοστικούς νόμους του μνημονίου θα τους ξηλώσουμε έναν –έναν ξεκινώντας από τους βασικούς” είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο κ. Βίτσας, δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών, εφόσον τις κερδίσει.

Δήμητρα Γεωργίου