Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων: 56 χρόνια οδηγεί, τα 19.677 μέλη της στο ταξίδι της γνώσης

Ένα όμορφο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης προσφέρει καθημερινά εδώ και πολλά χρόνια η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε το 1959 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα οδηγώντας παιδιά, εφήβους, αλλά κι ενήλικες Τρικαλινούς στον κόσμο της γνώσης και της μάθησης.

Η μυρωδιά του χαρτιού, οι ατελείωτοι τόμοι βιβλίων, οι λέξεις και τα γράμματα λες και διαχέονται στον αέρα… Μόλις ανοίγει η πόρτα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης θαρρείς πως ανοίγεται ένας νέος κόσμος μπροστά σου. Πίσω σου κλείνεις τον κόσμο τον πραγματικό και εισέρχεσαι σε έναν άλλο, εκείνο της γνώσης, της μάθησης, της φαντασίας. Δεν υπάρχει καλύτερο στέκι στην πόλη για τους βιβλιόφιλους Τρικαλινούς οι οποίοι εντός του χώρου της βιβλιοθήκης απομονώνονται στο κόσμο του βιβλίου. Άλλοτε αναζητώντας κάποια πληροφορία, άλλοτε απλά αναζητώντας μία γωνιά απομόνωσης κι ανάγνωσης. Οι βιβλιόφιλοι κι ενίοτε βιβλιοφάγοι έχουν τους δικούς τους κώδικες επικοινωνίας.

Η βιβλιοθήκη είναι ο χώρος που αγαπούν, σέβονται και τον επισκέπτονται συχνά. Μάλιστα, χρόνο με το χρόνο οι αναγνώστες αυξάνονται αποδεικνύοντας ότι αντίθετα με τα όσα κατά καιρούς ακούγονται και λέγονται οι Τρικαλινοί διαβάζουν. Ειδικά, με την οικονομική κρίση που η αγορά ενός βιβλίου θεωρείται πολυτέλεια, ή εν πάσει περιπτώσει οι βιβλιόφιλοι δεν μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που διέθεταν στο παρελθόν για την αγορά ενός βιβλίου, η βιβλιοθήκη αποτελεί μία από τις εναλλακτικές λύσεις.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε αριθμούς

Ο αριθμός των μελών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων παρουσιάζει συνεχώς αυξητική τάση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2014 τα μέλη της αυξήθηκαν κατά 640 σε σχέση με το 2013 με το σύνολο των μελών της να ανέρχεται σε 19.677.

 

Από το 1959

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργεί από το 1959, στεγασμένη αρχικά στο κτίριο του Δημαρχιακού Μεγάρου κι από το 1992 στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων. Είναι τομέας του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας -Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων. Σύμφωνα με το μανιφέστο της UNESCO, είναι ένας δημοκρατικός θεσμός μάθησης, παιδείας και πληροφόρησης. Είναι ο κατ’ εξοχήν χώρος, όπου φυλάσσεται η έκφραση της δημιουργικής φαντασίας και σκέψης του ανθρώπου, στον οποίο ο καθένας έχει ελεύθερη πρόσβαση.

[quote_box_center]

Στόχοι

Η στόχευση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων για την τρέχουσα χρονιά είναι να διευρυνθεί  το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ βιβλίου, παιδιού και δημιουργικότητας για να μετατραπεί η πρωτογενή επαφή παιδιού- βιβλίου σε μόνιμη και δημιουργική σχέση και συγχρόνως αναντικατάστατη πηγή γνώσης, αισθητικής, φαντασίας, δημιουργικότητας και γλωσσικής καλλιέργειας.

[/quote_box_center]

Τμήματα

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων λειτουργούν τα ακόλουθα τμήματα:

[quote_box_center]

Επιβράβευση

Η θεσμοθετημένη εδώ και δεκαετίες επιβράβευση των τακτικότερων αναγνωστών-μαθητών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων σε ετήσια βάση πραγματοποιείται συνήθως στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου. Η βράβευση των τακτικότερων αναγνωστών είναι επιβράβευση, επιδοκιμασία της φιλαναγνωσίας των μαθητών-μελών της και λειτουργεί και ως έμμεσο και παράπλευρο κίνητρο για την ενίσχυση και ανάπτυξη της αναγνωστικής συμπεριφοράς του παιδιού και του εφήβου.

[/quote_box_center]