Δημήτρης Κουτσούμπας από τα Τρίκαλα: Οι εργαζόμενοι πρέπει να μεταφράσουν την αγανάκτησή τους απέναντι στην ΕΕ σε αγώνα και πάλη

Στα Τρίκαλα βρίσκεται από χθες ο ΓΓ του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Την Παρασκευή το βράδυ συμμετείχε στις εκδηλώσεις των τομεακών οργανώσεων του ΚΚΕ, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου. Την Κυριακή, θα παραβρεθεί στο πανελλήνιο αντάμωμα των Σαρακατσαναίων, στο Περτούλι.

Ο κ. Κουτσούμπας σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, καθώς επίσης και στον κύκλο επαφών της κυβέρνησης με τους πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Το αποτέλεσμα του Βρετανικού δημοψηφίσματος δεν προσφέρεται ούτε για κλάματα και οδυρμούς, αλλά ούτε και για πανηγυρισμούς» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε «Το εργατικό λαϊκό κίνημα οφείλει να ανασυνταχθεί, οι εργαζόμενοι και στη χώρα μας και στη Βρετανία και παντού στην Ευρώπη θα πρέπει την δικαιολογημένη αγανάκτησή τους απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτή τη λυκοσυμμαχία, να τη μεταφράσουν σε οργάνωση και αγώνα, σε πάλη, με αντικαπιταλιστικά, αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά. Να στοχεύσουν στην καρδιά του προβλήματος, στην πραγματική αιτία γι’ αυτά που τους βασανίζουν, για όλους αυτούς που τους οδηγούν να ματώνουν για να καρπώνονται λίγοι τα κέρδη και τον πλούτο που παράγει είτε ο Βρετανικός, είτε ο ελληνικός λαός της Ευρώπης».

Εκλογικός νόμος

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στις συζητήσεις με τον πρωθυπουργό για τον εκλογικό νόμο και τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Όπως τόνισε «για το ΚΚΕ δεν υπάρχει βάση για συναίνεση στις προτάσεις, οι οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει συγκεκριμένες. Εμείς προτείνουμε απλή, άδολη, ανόθευτη αναλογική, που να εκφράζει πραγματικά αυτό που ψηφίζει ο λαός και να εκφράζεται με έδρες στο Κοινοβούλιο. Μάλιστα, υπενθύμισα στον πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή μας ότι είχε καταθέσει πρόταση νόμου, που την υπέγραφε ο ίδιος όπως και ο Κουρουμπλής, πριν 2 χρόνια, που πρότειναν τέτοια απλή αναλογική, χωρίς μπόνους και πλαφόν. Το ΚΚΕ σταθερά εμμένει σε αυτή τη θέση. Όσο για τα υπόλοιπα απλώς ανοίγει μία συζήτηση για Συνταγματική Αναθεώρηση που θα την ολοκληρώσει επόμενο διάστημα, χωρίς πάλι να υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις».

Χαιρετισμός

Κατά το χαιρετισμό του στο λαϊκό γλέντι της Ν.Ε. ο κ. Κουτσούμπας ενημέρωσε για τα αντεργατικά μέτρα που θα ληφθούν από το φθινόπωρο, οπότε και θα γίνει η επόμενη αξιολόγηση. Ο ΓΓ του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, στις ομαδικές απολύσεις, στη νομοθετική κατοχύρωση της εργοδοτικής ανταπεργίας. Όπως τόνισε η Συνταγματική Αναθεώρηση θα είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση, κατ’ επιταγή του ΣΕΒ, του μεγάλου κεφαλαίου και των Ευρωπαίων εταίρων. Κατά τον ίδιο στόχος του άρθρου 16 του Συντάγματος είναι η ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων. Ο κ. Κουτσιούμπας κατά το χαιρετισμό του μετέφερε τις ανησυχίες των Ενώσεων Δικαστών, που συναντήθηκαν μαζί του στον Περισσό για τις αλλαγές, μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα εργασιακά.

Στον Δήμαρχο Τρικκαίων

Θέματα της Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Τρικκαίων, συζητήθηκαν σε συνάντηση του Δημάρχου Τρικκαίων και του ΓΓ του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου υποδέχθηκε το πρωί του Σαββάτου 25 Ιουνίου 2016 τον κ. Δημήτρη Κουτσούμπα στο Δημαρχείο Τρικκαίων.
Η συνάντηση με τον κ. Παπαστεργίου περιστράφηκε σε ζητήματα Αυτοδιοίκησης. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων αναφέρθηκε σε υπαρκτά θέματα που δεν οδηγούν σε «αυτό»-διοίκηση. Περιέγραψε προβλήματα, ενώ ανέφερε συγκεκριμένες πολιτικές αναπτυξιακής προοπτικής από τον Δήμο Τρικκαίων. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο «σχέδιο Ασκληπιός», δηλαδή στην προοπτική αξιοποίησης των φαρμακευτικών φυτών, μέσω της παραχώρησης γαιών σε νέους άνεργους, της ανάπτυξης συνεταιρισμών για την προώθηση των προϊόντων, του εναλλακτικού τουρισμού, του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της δράσης.
Από την πλευρά του οι κ. Κουτσούμπας έθεσε ως ζητούμενο, την ανάγκη προώθησης των ζητημάτων των εργαζομένων, καθώς, όπως σημείωσε, από αυτή τη σκοπιά χρειάζεται η αντιμετώπιση της κατάστασης. Τόνισε, επίσης, την αναγκαιότητα να αντιπαλέματος αυτής της πολιτικής, και του διεκδικητικού χαρακτήρα της Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος και σχετίζονται ιδιαίτερα με τη λειψή χρηματοδότηση, καθώς και την έλλειψη προσωπικού. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη προσπάθεια του δήμου να δημιουργηθούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες που παραμένουν στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Δ. Κουτσούμπας, είπε ότι λίγο – πολύ τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν όλοι οι «Καλλικρατικοί» Δήμοι, οι οποίοι έχουν γίνει τμήμα του κρατικού μηχανισμού. Και τις καλύτερες προθέσεις να έχει ο δήμαρχος και τα καλύτερα προγράμματα ο δήμος, τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν. Βεβαίως, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χρειάζονται οι Δημοτικές Αρχές που είναι εκλεγμένες να παλεύουν, διεκδικώντας από το κράτος και χρηματοδότηση και την επίλυση των συγκεκριμένων προβλημάτων. Ως ΚΚΕ, υπογράμμισε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνάντηση, που έγινε σε θερμό κλίμα – ελάχιστες φορές γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έχει επισκεφθεί τον Δήμαρχο Τρικκαίων -, παρέστη ο τρικαλινός πρώην βουλευτής, κ. Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κ. Γ. Καΐκης, επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» στον Δήμο Τρικκαίων και μέλη των τομεακών οργανώσεων του ΚΚΕ στα Τρίκαλα.