Περιπετειώδης, γεμάτη πάθη κι ανατροπές. Αυτή την άγνωστη ζωή του Ευάγγελου Αβέρωφ, μέσα από τη ματιά της κόρης του, γνωρίζει ο αναγνώστης του βιβλίου της Τατιάνας Αβέρωφ «Δέκα ζωές σε μία» που παρουσιάστηκε σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Τρικκαίων από τον Φ.Ι.ΛΟ.Σ., το βιβλιοπωλείο «Επιλογή» και τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με ήρωες υπαρκτούς και γεγονότα πραγματικά, που ζωντανεύει την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα βιογραφία, μαρτυρία και ταξίδι αναζήτησης.
«Οι βιβλιόφιλοι και όχι μόνο, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια καταξιωμένη συγγραφέα που με ιστορική ευρυμάθεια και ανθρώπινη ευαισθησία μας δίνει ένα υπέροχο βιβλίο για ένα ταξίδι αποκαλύψεων σε πραγματικότητες και επινοήσεις», ανέφερε ο ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου «Επιλογή» Γιώργος Αλεξανδρής που συντόνισε τη συζήτηση.
Για την ιδιαιτερότητα της σημερινής παρουσίασης για τα Τρίκαλα μίλησε ο πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Θεόδωρος Νημάς, αφού όπως είπε ο Ευάγγελος Αβέρωφ γεννήθηκε στα Τρίκαλα. «Μας δίνεται η ευκαιρία έστω και με καθυστέρηση 25 ετών να μιλήσουμε για τη ζωή και το έργο του ευπατρίδη Ευάγγελου Αβέρωφ» υπογράμμισε, ενώ πριν αναλύσει το βιβλίο αναφέρθηκε και στην εκδήλωση βράβευσης του Ευάγγελου Αβέρωφ που είχε προγραμματίσει πριν πολλά χρόνια ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ., αλλά δεν έγινε ποτέ και τελικά το βραβείο του επιδόθηκε σε μία σεμνή τελετή δύο εβδομάδες πριν πεθάνει.
Από την πλευρά της η φιλόλογος Ευαγγελία Μπαντέκα-Τάση αναφέρθηκε στη λογοτεχνική αξία του βιβλίου «όπου η κόρη μιλάει για τον πατέρα «αίνιγμα» που 20 χρόνια μετά το θάνατό του προσπαθεί να προσεγγίσει» όπως τόνισε, αναλύοντας το βιβλίο και την ιστορία που παρουσιάζει υπό μυθιστορηματική μορφή η Τατιάνα Αβέρωφ, όπως εξήγησε.
«Είναι ένα μυθιστόρημα με ήρωες υπαρκτούς και γεγονότα πραγματικά, που αξιοποιεί συγχρόνως τη μυθοπλασία για να ζωντανέψει τους χαρακτήρες, την ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου. Είναι δηλαδή ένα ιστορικό μυθιστόρημα καταρχήν, με τη διαφορά ότι στην κλασσική τριτοπρόσωπη αφήγηση, επεμβαίνει κάθε τόσο και η δική μου «φωνή», της κόρης και συγγραφέως που θυμάται, απορεί και συνομιλεί με τον μύθο που περιγράφει. Έτσι, θα έλεγα πως το βιβλίο είναι ταυτόχρονα μυθιστόρημα, βιογραφία, μαρτυρία και ένα ταξίδι αναζήτησης του Πατέρα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων η ίδια η συγγραφέας περιγράφοντας το βιβλίο.
Όπως εξήγησε, στόχος της ήταν περισσότερο να γνωρίσει και η ίδια τον Ευάγγελο Αβέρωφ. «Η περίοδος που καλύπτω στο βιβλίο είναι από τη γέννησή του το 1908, μέχρι το γάμο του το 1947. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι «τα άγνωστα χρόνια» του πολιτικού αλλά και του πατέρα Αβέρωφ» τόνισε.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες Τρικαλινοί οι οποίοι έδειξαν ενδιαφέρον να μάθουν για το βιβλίο αλλά και τη ζωή του Ευάγγελου Αβέρωφ, συνομίλησαν με τη συγγραφέα η οποία υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου κι ενημερώθηκαν για τη νέα της αυτή συγγραφική προσπάθεια.