Για άλλη μία χρονιά πήραν μπρος τα τρακτέρ στη Σωτήρα

Σε εποχές όπου τα έσοδα των πολιτιστικών συλλόγων έχουν ελαχιστοποιηθεί αφού και τα αντίστοιχα εισοδήματα των μελών τους έχουν συρρικνωθεί, ενώ Δήμοι κι άλλοι φορείς που μέχρι πρότινος τους στήριζαν δεν έχουν πλέον αυτή τη δυνατότητα δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, υπάρχουν κάποιοι που αποδεικνύουν ότι με πολύ δουλειά, καλή διάθεση και μικρή οικονομική συμμετοχή μπορούν να καταφέρουν πολλά.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Ένας εξ αυτών είναι κι ο Μορφωτικός κι Εκπολιτιστικός Σύλλογος της Σωτήρας τα μέλη του οποίου βρήκαν μία «εναλλακτική» μορφή χρηματοδότησης. Καλλιεργούν εκτάσεις και τα έσοδα διατίθενται στο Σύλλογο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Από τον Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο της Σωτήρας Τρικάλων (με τη βοήθεια και στήριξη των κατοίκων), έχει καθιερωθεί πλέον η καλλιέργεια χωραφιών για την ανεύρεση πόρων. Έτσι, χθες Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, για άλλη μία χρονιά άναψαν οι μηχανές των τρακτέρ από τους Σωτηριώτες που με γνώμονα την κοινή αντιμετώπιση των προβλημάτων του χωριού μέσω του Συλλόγου, έδωσαν βροντερό παρόν στην καθιερωμένη «γιορτή» της σποράς.
Οι μηχανές πήραν μπρος και τα χωράφια καλλιεργήθηκαν με την εθελοντική δουλειά των κατοίκων του χωριού που κάθε χρόνο συμμετέχουν με μεγάλη χαρά για να οργώσουν και να σπείρουν τα στρέμματα γης που θα αποφέρουν έσοδα στο Σύλλογο για να μπορεί να κινηθεί.

Πριν από λίγα χρόνια

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σάκης Παπαβασιλείου

Η καλλιέργεια χωραφιών για την ανεύρεση πόρων στην οποία συμμετέχουν τα μέλη του Συλλόγου και οι κάτοικοι του χωριού ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια και πλέον αποτελεί θεσμό όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Σάκης Παπαβασιλείου. «Οι μειωμένοι πόροι του Συλλόγου και η αδυναμία του Δήμου να μας βοηθήσει οικονομικά μας οδήγησε στην αναζήτηση άλλων τρόπων με τους οποίους ο Σύλλογος θα μπορούσε να έχει έσοδα που θα χρησιμοποιηθούν σε διάφορα κοινωφελή έργα. Ένας εξ αυτών είναι και η καλλιέργεια σιτηρών και κριθαριού με τη συμμετοχή όλων των συγχωριανών. Από τη στιγμή που οι Δήμοι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν η μόνη λύση ήταν να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Πέραν του εθελοντισμού δεν έχουμε καμία άλλη βοήθεια» εξηγεί.

Εθελοντισμός

Η προσπάθεια αυτή αποτελεί τη γιορτή του εθελοντισμού. Τα κτήματα παραχωρούνται στο Σύλλογο προκειμένου να καλλιεργηθούν, άλλοι προσφέρουν χρήματα για να αγοραστεί ο σπόρος, άλλοι διαθέτουν τα μηχανήματά τους και τα παρελκόμενα για το όργωμα, το σβάρνισμα και τη σπορά για να καλλιεργηθούν οι εκτάσεις.
«Χρησιμοποιούμε εκτάσεις που δεν χρησιμοποιούνται, προσφέρονται στο Σύλλογο και τις καλλιεργούμε. Ανέρχονται σε 50 στρέμματα περίπου όπου σπέρνουμε σιτάρια και κριθάρια. Καλλιέργειες εύκολες» τονίζει ο κ. Παπαβασιλείου. Όσο για τα έσοδα; Μπορεί να μην είναι τεράστιο το ποσό, όμως είναι αρκετό προκειμένου να καλυφθούν κάποιες από τις δραστηριότητες του Συλλόγου όπως είναι η «γουρνοχαρά» τα Χριστούγεννα κι άλλες εκδηλώσεις τις οποίες διοργανώνει.

Συμμετοχή

Εκτός όλων των άλλων όμως σημαντική στη σπορά είναι η συμμετοχή. Ένα πραγματικό «πανηγύρι» στήνεται κάθε χρόνο στο οποίο συμμετέχει μεγάλος αριθμός εθελοντών. Ο αυθορμητισμός, το γέλιο, τα πειράγματα, η ζωντάνια κάνουν την προσφορά διασκέδαση και δίνουν ένα διαφορετικό νόημα στη συμμετοχή. «Όλες οι κινήσεις που κάνουμε έχουν στόχο τον εθελοντισμό. Προσπαθούμε να κινητοποιήσουμε τους νέους κι επιλέγουμε να διοργανώνουμε εκδηλώσεις που θα κρατήσουν το χωριό ενωμένο» τονίζει ο κ. Παπαβασιλείου.

[quote_box_center]

Ο Σύλλογος

Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σωτήρας ιδρύθηκε το έτος 1983 από τους κατοίκους του συνοικισμού Σωτήρας Τρικάλων. Σκοπoί του συλλόγου είναι η σύσφιξη των σχέσεων των κατοίκων, η καλλιέργεια της άμιλλας μέσα από ομαδικές δραστηριότητες η δημιουργία λαογραφικού πνευματικού κέντρου, ο εξωραϊσμός της περιοχής, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη και διάσωση παλαιών μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.α.

[/quote_box_center]