Γιάννης Τσιρώνης:«Η εκτροπή της Μεσοχώρας για εμάς είναι μία ομηρία για τον κάμπο»

Στα Τρίκαλα βρέθηκε σήμερα ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας  Γιάννης Τσιρώνης στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία. Η περιοδεία ξεκίνησε σήμερα το πρωί από την Καρδίτσα όπου συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, ενώ το μεσημέρι έφθασε στα Τρίκαλα και είχε συνάντηση με  τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, αλλά και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Φορέων.

 Όπως είναι φυσικό, ως αρμόδιος σε περιβαλλοντικά θέματα, το θέμα του φράγματος Μεσοχώρας και άλλα περιβαλλοντικά ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, τέθηκαν στο τραπέζι των επαφών.

Ο κ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στον αγροτικό τομέα για τον οποίο, όπως είπε, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να πάρει κάποια δυσάρεστα μέτρα πρόσφατα, εξέφρασε όμως τη βεβαιότητα ότι στο άμεσο μέλλον θα ληφθούν αντίστοιχα μέτρα στήριξης του αγρότη και του κτηνοτρόφου με στόχο η Θεσσαλία κι όλος ο αγροτικός κόσμος να γίνει πυλώνας ανάπτυξης. Ένα ακόμη θέμα το οποίο τέθηκε επί τάπητος είναι ο Ε-65, ενώ αναφέρθηκε και στο τεράστιο περιθώριο ανάπτυξης που έχει η Θεσσαλία κι από ενεργειακές μονάδες βάσης στην κατεύθυνση του βιοαερίου και της βιομάζας. Κατά τον ίδιο, είναι παράλογο να  εισάγουμε πέλετ όταν θα μπορούσαμε να έχουμε άμεση παραγωγή ενέργειας από τα κτηνοτροφικά υποπροϊόντα κι από τα κλαδέματα.

Σε ό,τι αφορά στη Μεσοχώρα, τόνισε πως υπάρχουν κάποια τετελεσμένα έργα. «Είμαστε σε φάση διερεύνησης, δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τι θα γίνει με αυτά τα έργα» ανέφερε  ο κ. Τσιρώνης ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά «Είμαστε εξόχως επιφυλακτικοί με την εκτροπή. Η εκτροπή για εμάς είναι μία ομηρία για τον κάμπο σε νερό που πιθανά αύριο να γίνει πολύ ακριβό. Δεν είναι λύση. Ο κάμπος μπορεί και πρέπει να γίνει υδατικά αυτάρκης».

Ακολούθως ο κ. Τσιρώνης επισκέφθηκε  την Κρατική Βιομηχανία Ξύλου Καλαμπάκας, προκειμένου να συζητήσει με εργαζόμενους και δασικούς φορείς όπου και συζητήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με την περαιτέρω λειτουργία της.
Το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί τον συνεταιρισμό γαλακτοπαραγωγών («ΘΕΣγάλα – ΠΙΕς») στη Λάρισα, ενώ μετά θα ακολουθήσουν διαδοχικές συναντήσεις με τοπικούς φορείς.

Τέλος τη Δευτέρα στις 10 το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός θα συναντηθεί με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ενώ στη 1.30 το μεσημέρι θα επισκεφτεί την περιοχή της λίμνης Κάρλας, στην έδρα του φορέα, στο Στεφανοβίκειο.