Γαριδομακαρονάδα

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑΙ Η ΓΑΡΙΔΑ… Πέρα από γευστικότατο θαλασσινό χαρίζει και πολύτιμα στοιχεία στην υγεία μας, καθώς είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Περιέχει βιταμίνη Β3, Β12, σελήνιο, φώσφορο, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και ιώδιο, καθώς και ωμέγα 3. Παρ όλο που η γαρίδα είναι πλούσια σε χοληστερόλη, αντίθετα είναι φτωχή σε κεκορεσμένα λιπαρά οξέα που ενέχονται για την αύξηση της κακής χοληστερόλης. Αποτελεί επομένως μία εξαιρετικά υγιεινή διατροφική επιλογή για το κυκλοφορικό σύστημα και την καρδιά, εκτός και εάν υποφέρουμε από υπερχοληστεραιμία, οπότε πρέπει να την καταναλώνουμε με μέτρο. Εκατοντάδες είναι τα είδη γαρίδας. Το μέγεθος και το χρώμα τους εξαρτάται από τον τόπο όπου αλιεύονται Κάποια είδη γαρίδας ψαρεύονται στη Μεσόγειο, κάποια άλλα στους ωκεανούς, και κάποια άλλα πάλι εκτρέφονται στα γαριδοτροφεία. Στις ελληνικές αγορές,, τα συνήθη είδη που συναντάμε είναι η ροζ γαρίδα, η γκρίζα, η μεγάλη κόκκινη που αποκαλούν «γάμπαρη» και η οποία μπορεί να φτάσει και τα 20 εκ. σε μήκος.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΟΥ!!!
Για τη συγκεκριμένη συνταγή… . Θέλουμε φρέσκες γαρίδες ας είναι και μικρές… .  Αυτές είναι που έχουν μοναδικη νοστιμια…Θα δυσκολευτούμε βέβαια λίγο να τις καθαρίσουμε αλλά θα απλαυσουμε ένα μοοναδικό πιάτο.
Πως θα καθαρίσουμε τις γαρίδες; 
Από τις γαρίδες δεν πετάμε τίποτα.
ΥΛΙΚΑ
600 γρ. μικρές ή μέτριες όχι μεγάλες γαρίδες , (αν θέλουμε μπορούμε να πάρουμε και 6-7 μεγάλες για να στολίσουμε την πιατέλα μας σε ένα γιορτινό τραπέζι)
μισό κιλό μακαρόνια ή μισό κιλό λιγκουίνι
Πως θα διαχειριστούμε τις γαρίδες μας :  Κρατάμε τις μεγάλες γαρίδες για διακόσμηση (για γιορτινο γεύμα).  Σε αυτές αφαιρούμε μόνο το κέλυφος για να αφαιρέσουμε το μαύρο εντεράκι. Μπορούμε όμως να τις κρατήσουμε ως έχουν. Από τις υπόλοιπες αφαιρούμε πρώτα το κεφάλι και στη συνέχεια βγάζουμε με προσοχή το κέλυφος ξεκινώντας από την κοιλιά, έτσι ώστε να μην κομματιάσουμε τη σάρκα. Κρατάμε την ουρά με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο τραβάμε με προσοχή τη σάρκα της γαρίδας. Με αυτό τον τρόπο θα αφαιρεθεί εύκολα και η ουρά. Και φυσικά δεν ξεχνάμε με μια οδοντογλυφίδα να αφαιρέσουμε το μαύρο εντεράκι τους. Κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη για να φτιάξουμε το ζωμό . Τις γαρίδες καθαρισμένες τώρα πλέον τις βάζουμε σε ένα μπολ για να τις μαρινάρουμε. Φτιάχνουμε πρώτα τον ζωμό.
Πως θα φτιάξουμε τον ζωμό, τι θα χρειαστούμε; 
Σημείωση: Τα κεφάλια από τις γαρίδες, ποτέ δεν τα πετάμε.  Θα φτιάξουμε έναν ζωμό και αν δεν τον χρησιιμοποιήσουμε όλο θα τον φυλάξουμε στην κατάψυξη.
Τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες,
50 ml ξηρό λευκό κρασί,
1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα τέσσερα,
1 καρότο κομμένο στα 2,
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος κομμένο σε 2-3- κομμάτια,
ένα κλωνάρι σέλινο ή σέλερι,
λίγο μαϊντανό,
αλάτι χοντρό ,
2-3 κόκκους πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε 2 κ. σ ελαιόλαδο και ψήνουμε τα κελύφη από τις γαρίδες μέχρι να κοκκινίσουν καλά ( σε μέτρια φωτιά). Στη συνέχεια σβήνουμε με κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο, το σέλινο, το μαϊντανό, αλάτι, τους κόκους το πιπέρι και 800 ml χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα περίπου. Μόλις περάσει η μισή ώρα σουρώνουμε το ζωμό σε σινουά πιέζοντας τα κελύφη και τα τσόφλια και τον αφήνουμε στην άκρη. Τα υπόλοιπα τα πετάμε. Το ζωμό τον φτιάχνουμε πάντα όταν αγοράζουμε τις γαρίδες και όπως είπαμε τον φυλάμε 1-2 μέρες στο ψυγείο ή για περισσότερο χρόνο στην κατάψυξη.
ΟΣΗ ΩΡΑ ΒΡΑΖΕΙ Ο ΖΩΜΟΣ ΜΑΡΙΝΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΑΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ :
Τις γαρίδες μας,
2 σκελίδες σκόρδο σπασμένες,
ξύσμα από λαίμ ή λεμόνι,
λίγη καπνιστή πάπρικα,
λίγη καυτερή πιπεριά ή μπούκοβο,
4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Μέσα σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, το ξύσμα, την καπνιστή πάπρικα,την καυτερη πιπεριά και τα σκόρδα. Προσθέτουμε και τις γαρίδες, αλάτι και πιπέρι. Τις ανακατεύουμε ελαφρά να μαριναριστούν όλες από το μείγμα . Σκεπάζουμε το μπολ με μεμμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά. Μετά από 20 λεπτά βάζουμε να βράσουν οι τελευταίες.  Υπολογίσουμε να τις κατεβάσουμε 5 λεπτά νωρίτερα γιατί θα βράσουν και με το ζωμό από τις γαρίδες, (Εγώ τις βράζω 3-4 λεπτά μόνο) Συγχρόνως ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι. Εδώ θα τελειώσουμε τη γαριδομακαρονάδα. Για το λόγο αυτό το τηγάνι μας πρέπει να είναι μεγάλο . Τινάζουμε τις γαρίδες από τη μαρινάδα και τις τοποθετούμε στο τηγάνι. Τις ψήνουμε για 2 λεπτά συνολικά.  Είναι μικρές και θέλουν 1 λεπτό από την κάθε πλευρά. Τις αφαιρούμε και τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Τηγανίζουμε και τις 6-7 μεγάλες γαρίδες για 2 λεπτά από την κάθε πλευρά. Αφαιρούμε τις γαρίδες αλλα δεν πλένουμε το τηγάνι ούτε το σκουπίζουμε. Ρίχνουμε μέσα αρωματικό λάδι με τις ντομάτες του.
(Τι κάνουμε αν δεν έχουμε αρωματικό λάδι; Όπως είπα δεν πλένουμε το τηγάνι ούτε το σκουπίζουμε. Μέσα στο τηγάνι βάζουμε 5 κ. σ ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 6-7 ντοματάκια ( ή κάβουμε σε κομμάτια 2 μέτριες ντομάτες), 1- 2 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο, 1 κλαράκιρίγανη φρέσκια και τα αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Έτσι έχουμε αρωματικό λάδι…(αφαιρούμε τη ρίγανη , το δεντρολίβανο, και το σκόρδο) )
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ: Ρίχνουμε όπως είπαμε το αρωματικό λάδι ή το φτιάχνουμε εκείνη τη στιγμή ,προεθέτουμε τη μαρινάδα από τις γαρίδες και 3 κουτάλες ζωμό από τις γαρίδες. Τα αφήνουμε να βράσουν 4-5 λεπτά και να μείνει ο μισός ζωμός. Ρίχνουμε μέσα τις ταλιατέλες και τις αφήνουμε να βράσουν άλλα 3-4 λεπτά μέσα στο τηγάνι μέχρι να πιουν όλο το ζωμό.  Κατεβάζουμε από τη φωτιά το τηγάνι, προσθέτουμε λίγο βούτυρο. Ανακινούμε το τηγάνι να πάει παντού το βούτυρο. Προσθέτουμε τις γαρίδες. Ανακατεύουμε ελαφρά. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τις μεγάλες γαρίδες.
Καλή σας επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο Marianna’s γεύσεις).