TrikalaView
Advertisement
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
TrikalaView
Home Μαγειρική

Γίγαντες στον φούρνο με χόρτα και μυρωδικά

Δεκ 12, 2015
in Μαγειρική
Γίγαντες στον φούρνο με χόρτα και μυρωδικά
Share on FacebookShare on Twitter
Οι γίγαντες είναι από τα αγαπημένα όσπρια που τα απολαμβάνουμε χειμώνα-καλοκαίρι. Μεζές χειμωνιάτικος και αλλά και καλοκαιρινός. Ιδανικό πιάτο που συμπεριλαμβάνεται στο μενού των χειμερινών τσιπουράδικων αλλά και των καλοκαιρινών παραθαλάσσιων ουζερί για να συνοδεύει το τσίπουρο ή το ουζάκι μας. Αλλά και κλασσικό παραδοσιακό πιάτο που συναντάμε σε όλη σχεδόν την Ελλάδα αν και οι τρόποι μαγειρέματος είναι διαφορετικοί από περιοχή σε περιοχή. Στην Κρήτη τους συναντάμε συνήθως πλακί στο φούρνο… Στην Ήπειρο οι γίγαντες αποτελούν πρωτεύον φαγητό της περιοχής και γίνονται στο φούρνο με άγρια χόρτα και μυρωδικά. Σε άλλες περιοχές τους βρίσκουμε και μαγειρευτούς στην κατσαρόλα. Το πιάτο γίνεται ιδιαίτερα γευστικό και πολύ νόστιμο με τη προσθήκη κάποιου αλλαντικού. Δοκιμάστε να προσθέσετε χωριάτικα λουκάνικα για να απογειώσετε το πιάτο σας. Εγώ σήμερα θα σας δώσω μια πεντανόστιμη συνταγή… Γίγαντες στο φούρνο με χόρτα και μυρωδικά…

ΥΛΙΚΑ:
½ κιλό γίγαντες,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
2-3- σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες ,
400γρ. σέσκουλα κομμένα με τα χέρια,
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες,
2 πράσα μόνο το άσπρο μέρος κομμένα σε ροδέλες,
2 καρότα κομμένα σε χοντρές ροδέλες,
400 γρ. σπανάκι ,
3-4 καυκαλήδες,
1 ματσάκι μαϊντανό ,
σέλινο ή μάραθο,
ελαιόλαδο ,
1 κουταλιά πελτέ,
3-4 ντομάτες πολτοποιημένες,
λίγα λάπατα ,
και λίγα μυρώνια (εάν βρούμε) ,
αλάτι ,
πιπέρι ,
προαιρετικά μισή ή μια μικρή καυτερή πιπερίτσα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: 
Πλένουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε από το βράδυ σε μια κατσαρόλα με χλιαρό νερό να μουλιάσουν. Την επόμενη ημέρα καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα και τα μυρωδικά. Τα κόβουμε το καθένα χωριστά. Βάζουμε τους γίγαντες με την κατσαρόλα στη φωτιά και τους αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Αδειάζουμε το νερό και στην συνέχεια τους βάζουμε να βράσουν με 1 λίτρο νερό σε σιγανή φωτιά και τους αφήνουμε μέχρι να μαλακώσουν (μπορούμε να τους βράσουμε και στη χύτρα). Σε μια άλλη ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε 3-4 κ. σ. ελαιόλαδο και προσθέτομε τα ξερά κρεμμύδια, το σκόρδο, τα πράσα , τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα καρότα. Τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά και ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τους γίγαντες και μια κουταλιά πελτέ ντομάτας. Τα αναμειγνύουμε ελαφρά να πάρουν οι γίγαντες και τα μυρωδικά μας τη γεύση από τον πελτέ . Πολτοποιούμε στο multi τις φρέσκες ντομάτες. Στο ταψί που θα ψησουμε το φαγητό μας βαζουμε ολά τα υπόλοιπα λαχανικά. Τα τρίβουμε με λίγο χοντρό αλάτι. Προσθέτουμε το μαϊντανό το σέλινο και τέλος τα μυρωδικά και τους γίγαντες από την ρηχή κατσαρόλα με τη σαλτσούλα τους και 3-4 κ, σ. ελαιόλαδο. Ελέγχουμε το αλάτι και τους βάζουμε στο φούρνο. Αν χρειαστεί να προσθέσουμε νερό προσθέτουμε από το νερό που βράσαμε τους γίγαντες. Ψήνουμε για 45 λεπτά στους 200ο C στον αέρα στην κάτω σχάρα.
Μυστικό: Όταν βράζουμε τους γίγαντες δεν ρίχνουμε ποτέ αλάτι. Αλατίζουμε στο ταψί. Αν θέλουμε να προσθέσουμε καυτερή πιπερίτσα ιδιαίτερα το χειμώνα την προθέτουμε στο ταψί μας πριν τους βάλουμε στο φούρνο. Ελέγχουμε το αλάτι κατά τη διάρκεια του ψησίματος και εάν δε χρησιμοποιήσουμε πιπερίτσα βάζουμε στο τέλος φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία.

Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Marianna Karras (τις συνταγές της οποίας βρίσκουμε και εδώ : https: //www. facebook.com/mageireuodasmetimarianna?__mref=message_bubble και στο https://www.facebook.com/groups/165081530223295/
ShareTweetShare
Goodys

Related Posts

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα
Featured

Μία πίτα που τη λένε…Πισπιλίτα

Απρ 23, 2025
Μπουγάτσα
Μαγειρική

Μπουγάτσα

Απρ 23, 2025
Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης
Μαγειρική

Πάστα με περισσεύματα από το Πάσχα της Έφης

Απρ 23, 2025
Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας
Μαγειρική

Αρακάς στην γάστρα με αρνάκι σούβλας

Απρ 22, 2025
Λάπατα με αρνί
Μαγειρική

Λάπατα με αρνί

Απρ 21, 2025
Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;
Μαγειρική

Περίσσεψε αρνάκι ή το κατσικάκι; Τι το κάνουμε;

Απρ 21, 2025
Next Post
Ομίχλη κρύβει τα Γιάννενα! (video)

Ομίχλη κρύβει τα Γιάννενα! (video)

“Φόνος 5 αστέρων” από την Έλενα Ακρίτα στα Τρίκαλα

"Φόνος 5 αστέρων" από την Έλενα Ακρίτα στα Τρίκαλα

Σε κυκλοφορία δόθηκε και πάλι η Κεντρική Γέφυρα των Τρικάλων, ορόσημο της πόλης από το 1888-Τί εργασίες έγιναν-Φωτό

Βάιος Φασούλας: Η κεντρική γέφυρα των Τρικάλων

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Facebook Twitter Instagram

Facebook

Facebook

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΤΙΤΛΟΣ: trikalaview.gr
ΕΔΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ: ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΤΚ 42100,  ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ: ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
Α.Φ.Μ: 100286824
Δ.Ο.Υ.: ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ΣΩΤΗΡΑ,  ΤΚ 42100, ΣΩΤΗΡΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6945436929
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ)
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: [email protected] (ΣΥΝΤΑΞΗ)
ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΝΟΜΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ε. ΤΣΑΓΓΑΡΑΣ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ DOMAIN NAME: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ (trikalaview.gr)

Μελος του eMedia Αριθμός Μητρώου: 13797

Δήλωση Συμμόρφωσης με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 για την Αντιμετώπιση Παράνομου Περιεχομένου
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗΣ

Αριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.242752

 

 

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Τοπικά
  • Θεσσαλία
  • Εκλογές
  • Ελλάδα
  • Πολιτισμός
  • Κηδείες
  • Επιχειρείν
  • Συνεντεύξεις
  • Απόψεις
  • Εκλογές
  • Αφιερώματα
  • Μαγειρική
  • Οικογένεια
  • Αθλητικά
  • Τεχνολογία
  • Υγεία
  • Ομορφιά
  • TravelView
  • Βιβλιοπροτάσεις
  • Παράξενες ειδήσεις
  • Διατροφή
  • Μύλος των ξωτικών
  • ό,τι να ναι
  • Επικοινωνία

© 2020 Trikalaview Crafted with ♡ i-sd