Γέμισαν οι δρόμοι Λαζαρίνες…

Γέμισαν σήμερα οι δρόμοι κοριτσάκια με στολισμένα καλαθάκια και παιδικές κοριτσίστικες φωνές… Με τα στολισμένα καλαθάκια τους «ξεχύθηκαν» στους δρόμους της πόλης σήμερα οι νεαρές Τρικαλινές αναβιώνοντας και φέτος το έθιμο των Λαζαρίνων κι αναγγέλλοντας σε όλους πως “Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν και τα Βάγια…”, αναγγέλλοντας την ανάσταση του Λαζάρου δηλαδή και της επερχόμενης Ανάστασης του Κυρίου.

Της Βιβής Μαργαρίτη


Οι Λαζαρίνες είναι ένα λαϊκό παραδοσιακό δρώμενο, με «πρωταγωνίστριες» νεαρά κορίτσια, τα οποία τραγουδούν τα “κάλαντα του Λαζάρου”. Τις Λαζαρίνες αναβίωσαν και πάλι χθες οι νεαρές Τρικαλινές που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης για να προϋπαντήσουν την άνοιξη και να υμνήσουν με τα παραδοσιακά κάλαντα τη γιορτή του Λαζάρου και την αναγέννηση της φύσης, δημιουργώντας πασχαλινό κλίμα. Κρατώντας τα στολισμένα, με λογής – λογής ανοιξιάτικα λουλούδια, καλαθάκια τους, έδωσαν πασχαλιάτικη νότα με τα κάλαντα και τα τραγούδια, τα «παινέματα».

Η εκδήλωση του ΠΟΔΤ και του Λαογραφικού Μουσείου

Τα έθιμα του Λαζάρου αναβίωσαν σήμερα και στην εκδήλωση «Λαζαρίνες 2015» που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Τρικκαίων κι ο Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων στην οποία συμμετείχαν κορίτσια από την πόλη, αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια των Τρικάλων.

Οι κοπέλες που συμμετείχαν «διαγωνίστηκαν» είτε ατομικά, είτε ομαδικά με φυσικά καλάθια και λουλούδια, τραγουδώντας ένα από τα παραδοσιακά κάλαντα.

Η κριτική επιτροπή, αξιολόγησε τις συμμετοχές και θα βραβευτούν τα τρία ωραιότερα καλάθια, τα τρία σπανιότερα παραδοσιακά τραγούδια και οι τρεις καλύτερες συνολικές παρουσίες (καλάθι και τραγούδι). Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση, η ημέρα και η ώρα της οποίας θα ανακοινωθούν προσεχώς μέσω του τύπου.

Σε όλα τα παιδιά προσφέρθηκαν τα παραδοσιακά φιλέματα: ψωμένια ανθρώπινα ομοιώματα, τα «λαζαράκια», αυγά, ξερά φρούτα κ.α.

[quote_box_center]

Το έθιμο

Στη Θεσσαλία, όπως και στη Στερεά  Ελλάδα, στη Μακεδονία, και στη Θράκη τα κάλαντα του Λαζάρου τα τραγουδούν μόνο κορίτσια , οι «λαζαρίνες».  Στολισμένες με ωραίες φορεσιές και κρατώντας καλάθια στολισμένα με λογής, λογής ανοιξιάτικα λουλούδια γυρίζουν όλα τα σπίτια. Καθώς τελείται μέσα την καρδιά της Άνοιξης πέρα από τα θρησκευτικά μηνύματα που μεταδίδει, συμβολίζει και την αναγέννηση της φύσης.  Οι λαζαρίνες επίσης συμβολίζουν την αναγέννηση και συνέχιση της ίδιας της παραδοσιακής κοινωνίας, είναι οι κοπέλες – μελλοντικές  νύφες που θα αναλάβουν μέσα από το γάμο και την απόκτηση παιδιών να ανανεώσουν και να συνεχίσουν την παραδοσιακή κοινωνία.  Σε πολλές περιοχές συμμετέχουν στο έθιμο και γυναίκες άλλων ηλικιών ενώ με την ολοκλήρωσή του συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού όπου και χορεύουν και τραγουδούν χορούς, πιασμένες όλες σε έναν κύκλο.

[/quote_box_center]

 Στο Δημαρχείο

«Ήρθε ο Λάζαρος» και στο Δημαρχείο Τρικκαίων σήμερα το πρωί. Τα κάλαντα ψάλθηκαν στον αναπληρωτή Δημάρχου, κ. Χρήστο Αναστασίου, από τα μικρά κορίτσια του Δ2 τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, που με τη μέριμνα της δασκάλας τους κ. Καλλιόπης Καραβέντζα ντύθηκαν «Λαζαρίνες» με παραδοσιακές στολές. Λίγο αργότερα, τα κάλαντα ψάλθηκαν και από κορίτσια της Στ, Τάξης του 27ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, με συνοδεία της δασκάλας τους κ. Μαρίας Αλεξανδρή.

Εντυπωσιακή η παρουσία του 20ου Νηπιαγωγείου ΤρικάλωνΉρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια...2ο Δ.Σ.27ο Δ.Σ.27ο Δ.Σ.