Βραδιά “μύησης” με υπέροχη μουσική, χορό, συγκίνηση κι εκλεκτούς καλεσμένους για την Ουρανόεσσα του Κώστα Κρομμύδα

Μια ιδιαίτερη βραδιά μύησης… είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι Τρικαλινοί που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του συγγραφέα και ηθοποιού Κώστα Κρομμύδα την Παρασκευή το βράδυ. Μία εκδήλωση που διοργάνωσαν τα Public και οι εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ στο Le chat noir.Μία νέα περιπέτεια μυστηρίου κι έρωτα εμπνευσμένη από τον Κώστα Κρομμύδα που μετά την “Ογκρέσσα” και το “Μη με λησμόνει” μας καθηλώνει για άλλη μία φορά.  Στην πιο ώριμη συγγραφική του στιγμή μοιράζεται με το αναγνωστικό κοινό μια ξεχωριστή ιστορία εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα!

Καθένας από τους καλεσμένους είχε την ευκαιρία να «μυηθεί» στα μυστικά της Ουρανόεσσας, της Ιερής Γης της Σαμοθράκης, όπως ονομαζόταν το νησί στην αρχαιότητα. Να περπατήσει στους σκοτεινούς δρόμους της, να κολυμπήσει στα κρυστάλλινα νερά της. Να ζήσει λίγο από το μυστήριο των μυστηριακών τελετών των Καβείρων…

Την εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Βιβή Μαργαρίτη, άνοιξε χορευτικό τμήμα του ΧΟΤ Dance. Η Κάτια-Νανά Μάνου, η Ραφαέλα Μάνου, η Λένα Μπουλογεώργου, η Στέλλα Ποντίκα και η Στεφανία Αλεξίου έκαναν μία «χορευτική» ανάγνωση του βιβλίου προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.

Τη… σκυτάλη πήρε η εκπρόσωπος των καταστημάτων Public Βασιλική Κωτούλα η οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια για το συγγραφικό έργο του Κώστα Κρομμύδα και τη συνεργασία με τα Public.

Να σημειώσουμε ότι την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Νίκος Κεραμιώτης κι ο Γιάννης Μπέης.

Μίλησαν για το βιβλίο

Για το βιβλίο μίλησαν η οδοντίατρος –περιοδοντολόγος Έλενα Χύτα και η ψυχολόγος Λένα Μπουλογιώργου. Μέσα από τις περιγραφές και τα λεγόμενά τους οι παρευρισκόμενοι είχαν την πρώτη τους επαφή με την Ουρανόεσσα. Μεταφέρθηκαν νοερά στο νησί της Σαμοθράκης. Έναν  τόπο μαγικό που αναδύει μία ξεχωριστή ενέργεια. Γνώρισαν τους ήρωες του βιβλίου, γεύτηκαν την πικρή γεύση ενός πολέμου, «συναντήθηκαν» με μία φτερωτή θεά, «έζησαν» έναν μεγάλο έρωτα…, που το πεπρωμένο του  αφήνει ανεξίτηλα τα χνάρια του στο μέλλον και καθορίζει τις ζωές των ανθρώπων.

Ακολούθησαν ένα οδοιπορικό που ξεκινάει από το 1944 και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάπου στη Μακεδονία, συνεχίζει στη Θεσσαλονίκη, στην Κομοτηνή και το καλοκαίρι του 1949 στη Σαμοθράκη. Ακολουθεί ένα πέρασμα από το Μπουένος Άιρες και τη Νέα Υόρκη και  καταλήγει στο σήμερα πίσω, στο μυστηριώδες νησί της Σαμοθράκης. Μία διαδρομή γεμάτη με  παθιασμένους αρχαιολόγους, μυστηριακές τελετές λουσμένες φωτιά και πανσέληνο, καλά κρυμμένα μυστικά κι όρκους  σιωπής φορεμένους σε ένα δαχτυλίδι. Μία διαδρομή που παντρεύει θεούς κι ανθρώπους σε ένα κοινό παρόν.

…Κι όλα αυτά με φόντο τον κόσμο της αρχαιολογίας και της αρχαίας θρησκείας που μοιάζουν να είναι οι σιωπηλοί πρωταγωνιστές.

Ο συγγραφέας

Ο Κώστας Κρομμύδας σε «τρελά κέφια» μίλησε για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου. Την Σαμοθράκη και τους καλά κρυμμένους θησαυρούς της, την πηγή έμπνευσης κι όλα εκείνα που οδήγησαν την πένα του στην ολοκλήρωση της ιστορίας τους. Δέχθηκε ερωτήσεις κι απάντησε για όλα και μετά από παράκληση αναγνώστριας διάλεξε ένα από τα αγαπημένα του αποσπάσματα του βιβλίου του και το ανέγνωσε με το δικό του μοναδικό τρόπο. Μίλησε και για τον έρωτά του με την πόλη των Τρικάλων και τις αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια αλλάζοντας τελείως το προφίλ της.

Αναφέρθηκε στο τραγούδι «Ουρανόεσσα (στίχοι:Μαρίνα Γεωργίου, σύνθεση: Ζωή Τηγανούρια, τραγούδι: Μικαέλα Δαρμάνη) που γράφτηκε εμπνευσμένο από το βιβλίο, καθώς επίσης και για το δακτυλίδι της μύησης της ηρωίδας από τον σχεδιαστή Nicolaos. Μάλιστα δύο τυχεροί είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν αυτό το ξεχωριστό δακτυλίδι σε κλήρωση που έγινε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Στο πλευρό του ο Κώστα Κρομμύδα η σύζυγός του και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Μαρίνα Γιώτη, ενώ από τις πλέον συγκινητικές η στιγμή που ο συγγραφέας απευθύνθηκε στον πατέρα του ο οποίος παρακολουθούσε την παρουσίαση με άλλα μέλη της οικογενείας.

Φωτογραφία : Κωνσταντίνος Παπαλόπουλος (https://www.facebook.com/konstandinos.papalopoulos )