«Βρέθηκαν» τα 400 εκατ. ευρώ για την καταβολή των υποχρεώσεων

Πλήρως εξασφαλισμένες είναι οι υποχρεώσες του Δημοσίου, περιλαμβανομένων και των πληρωμών για μισθούς και συντάξεις του Μαΐου, ξεκαθάρισαν σήμερα, Τετάρτη, κορυφαίες πηγές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διαβεβαιώνοντας ότι το έλλειμμα των 400 εκατ. Ευρώ.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό BHMA FM 99,5 ανέφερε: «Είχαμε κλείσει με τα ταμεία ένα συγκεκριμένο ποσό που έπρεπε να πληρώσουμε και πρέπει να πληρωθεί τις επόμενες μέρες. Χθες το βράδυ, μου ήρθαν 100 εκατ. παραπάνω. Μιλάμε για ασφαλιστικά ταμεία, δεν μιλάμε για όλο τον κρατικό προϋπολογισμό. Αν δείτε τον πίνακα των χρηματορροών, το τι εισπράττουμε, το ταμείο μας, αλλάζει από το μεσημέρι ως το βράδυ, δηλαδή μπορεί να είναι συν και ξαφνικά να είναι μείον και ξαφνικά συν και με μεγάλη διαφορά».

Ο ίδιος προσέθεσε ότι «προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή ρευστότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα μπορεί να προκύψουν εάν κάτι δεν εξελιχθεί με τον τρόπο που πρέπει να εξελιχθεί. Ως εκ τούτου, εμείς θεωρούμε ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση».

Το ίδιο δήλωσε ο κ. Μάρδας νωρίτερα τόσο στο Mega, όσο και στο Star, επισημαίνοντας ότι το ποσό καλύφθηκε από φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία με οικειοθελή τρόπο.

Ο Δημήτρης Μάρδας δήλωσε ότι «κάναμε συσκέψεις όλη αυτή τη μιάμιση ώρα και θεωρούμε ότι καλύπτεται αυτό το ποσό. Είδαμε πόσα χρήματα μπορούν να έλθουν αμέσως και θεωρούμε ότι σύμφωνα με αυτά που έχουμε και αυτά που προσδοκούμε θα ξεπεραστεί το πρόβλημα».

Σε ερώτηση πού βρέθηκαν τα χρήματα, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: «Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε να ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο μαξιλάρι, γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και το Μάιο».

Επίσης, ο κ. Μάρδας είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με δημόσιες εταιρίες, όπως ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΠΑ, ώστε να συμβάλουν στην προσπάθεια να βρεθούν χρήματα. Όπως είπε: «Δεν μας ενδιαφέρει αυτό καθαυτό το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που θεωρούμε ότι θα το καλύψουμε, αλλά εμείς θέλουμε ένα μεγάλο σύνολο αποθεμάτων, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί οτιδήποτε απρόσμενο υπάρξει. Στόχος μου είναι τα 2,5 δισ. ευρώ τα οποία τα χρειάζομαι για να καλύψω οποιαδήποτε ανάγκη προκύπτει και τον Μάιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε αρχικά το έλλειμμα των 400 εκατ. ευρώ, όσο και η «επανόρθωση» από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, μετά από τη σύσκεψη στο ΓΛΚ, φέρεται πως έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητική δυσφορία.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων

Ο κ. Μάρδας αναφέρθηκε στον BHMA FM 99,5 και στο ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, διαψεύδοντας οποιαδήποτε ανάλογη πρόθεση.

«Αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίζεται, ούτε έχει συζητηθεί και μπορώ να σάς πω έχοντας υπόψη το επίπεδο των καταθέσεων, ακόμα κι αν το είχαν στο μυαλό τους οι Ευρωπαίοι, θεωρώ το έχουν ξεχάσει. Δεν έχει νόημα πια. Είναι καταθέσεις, οι οποίες υπάρχουν, δεν είναι αυτές του επιπέδου της Κύπρου π.χ., έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα σαν κι αυτό που θα ήθελαν οι εταίροι μας. Μπορεί να το είχαν (στο μυαλό τους). Όχι από εμάς, από έξω. Μπορεί να το είχαν στο μυαλό τους, αλλά δεν εκφράστηκε ποτέ» ανέφερε.