Βουτώντας στα νερά του Ληθαίου με το ydrorobot

Υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα κατασκευασμένο από τους μαθητές του 7ου Λυκείου θα ερευνά από τον Ιανουάριο του 2015 το βυθό των ποταμών της πόλης. το συγκεκριμένο όχημα να λειτουργήσει στον βυθό των ποταμών της πόλης, ερευνώντας τον πυθμένα τους.
Οι μαθητές κατασκεύασαν το όχημα στο πλαίσιο προγράμματος κατασκευής ενός υποβρύχιου ROV (Remotely Operated Vehicle – τηλεκατευθυνόμενο όχημα) που ξεκίνησε στο ΜΙΤ (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) και σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ευγενίδου υλοποιείται και στη χώρα μας, βασισμένο σε πρόγραμμα θαλάσσιας ρομποτικής (SeaPerch).
Η ομάδα Υδρορομποτικής συγκροτήθηκε στο 7ο Λύκειο Τρικάλων από τους εκπαιδευτικούς κ. Βασίλειο Σπάχο (ΠΕ 19 Πληροφορικής) και Σεβαστή Τσιλίκη (ΠΕ 04 Βιολόγος), χωρίστηκε σε υποομάδες (δημιουργίας αφίσας, δημιουργίας και ενημέρωσης ιστοτόπου, προβολής και δημοσίων σχέσεων) και τα μέλη τους ξεκίνησαν την κατασκευή του οχήματος.

Πως λειτουργεί

Πρόκειται για ένα μηχάνημα που λειτουργεί με τρεις μικρούς κινητήρες, οι οποίοι με λιωμένο κερί συγκολλώνται στον κεντρικό μηχανισμό. Αυτός ο μηχανισμός έχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης υποβρύχιων μετρήσεων, και ήδη έχει πειραματικά ελεγχθεί.
Απομένει η τοποθέτηση κάμερας αλλά και πραγματοποίησης δοκιμών σε κανονικές συνθηκες. Δηλαδή, στον βυθό του Ληθαίου ή του Αγιαμονιώτη ποταμών οι οποίοι διασχίζουν την πόλη των Τρικάλων ή ενός από τους λοιπούς μικρότερους ποταμούς εντός των ορίων του Δήμου.

Σε συνεργασία με το Δήμο Τρικκαίων

Μαθητές και καθηγητές ήρθαν σε επαφή με τη Δημοτική Αρχή Τρικκαίων, όπου και παρουσίασαν το ρομποτικό μηχάνημα και συμφώνησαν μόλις ολοκληρωθούν οι δοκιμές, το όχημα να λειτουργήσει στο βυθό των ποταμών της πόλης, προκειμένου να ερευνήσει τον πυθμένα τους. Μάλιστα, η ομάδα θα κληθεί και στη ΔΕΥΑΤ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις δυνατότητες των καμερών που ήδη λειτουργούν στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου, ώστε οι μαθητές να διαπιστώσουν ομοιότητες και διαφορές που θα τους χρησιμεύσουν για τη δική τους έρευνα.