Συναγερμός έχει σημάνει στο Παρίσι καθώς η στάθμη του ποταμού Σηκουάνα ξεπέρασε το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, με τις πλημμύρες να αναγκάζουν τις Αρχές της «Πόλης του Φωτός» να σφραγίσουν σταθμούς του μετρό, καθώς και σημαντικά μουσεία και αξιοθέατα.
Τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ έκλεισαν, ενώ δεκάδες έργα τέχνης και πολύτιμα αριστουργήματα μεταφέρθηκαν εκτάκτως από το προσωπικό σε ασφαλείς χώρους, αφού το επίπεδο των πλημμυρών ξεπέρασε τα 6 μέτρα.
Μάλιστα, η στάθμη του Σηκουάνα αναμένεται να φτάσει το υψηλό επίπεδο των 6.5 μέτρων, ενώ κρίνεται απίθανο τα νερά να υποχωρήσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν νέες νεροποντές.
Οι Αρχές έχουν ήδη μεριμνήσει για τη μεταφορά των υπηρεσιών της Προεδρίας και σημαντικών υπουργείων σε ασφαλείς τοποθεσίες στην περίπτωση που οι κατάσταση κριθεί εκτός ελέγχου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Associated Press.
Χαρακτηριστικό των ακραίων καιρικών φαινομένων που βιώνει τα τελευταία 24ωρα η Ευρώπη είναι ο θάνατος τουλάχιστον 15 ανθρώπων από παράγοντες που οφείλονται στις ισχυρές βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες από τη Γαλλία έως την Ουκρανία.
Δύο άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμή τη ζωή τους στη Γαλλία, 10 σκοτώθηκαν στη νότια Γερμανία, δύο θάνατοι αναφέρθηκαν στη Ρουμανία και ένας στο Βέλγιο. Η Αυστρία, η Ολλανδία και η Πολωνία έχουν επίσης επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, ενώ σε όλες τις ανωτέρω αναφερομένες χώρες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η στάθμη του Σηκουάνα στα 6 μέτρα, για πρώτη φορά τα τελευταία 34 χρόνια
Η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα έφθασε το μεσημέρι της Παρασκευής τα 6 μέτρα και μπορεί να φθάσει τα 6,30 ακόμη και τα 6,50 μέτρα κατά τη διάρκεια του Σαββάτου, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος.
«Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των νερών στον Σηκουάνα και όπως προβλέπεται η στάθμη θα φθάσει περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προτού αρχίσει να υποχωρεί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Το επίπεδο αυτό είναι μεγαλύτερο εκείνου που είχε φθάσει το νερό στη γαλλική πρωτεύουσα το 1982 (6,18 μέτρα).
Τα μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας απομακρύνουν τα έργα τέχνης
Οι υπεύθυνοι των μουσείων του Λούβρου και του Ορσέ στο Παρίσι μετέφεραν περίπου 250.000 έργα τέχνης και πολύτιμα αριστουργήματα σε ασφαλείς χώρους ενώ στρατιώτες απομάκρυναν κατοίκους που παγιδεύτηκαν στα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας.
Τα μουσεία του Λούβρου και του Ορσέ προφανώς θα παραμείνουν κλειστά μέχρι να υποχωρήσει η στάθμη του νερού σε ασφαλή επίπεδα. Στο Λούβρο, οι εργαζόμενοι γέμισαν εκατοντάδες χαρτόκουτες, στο εξωτερικό το οποίων τοποθετήθηκε η επισήμανση «εύθραστο» και περιέχουν αγάλματα, βάζα και άλλα πολύτιμα έργα τέχνης.
«Αναφορικά με τα μουσεία, ακόμα κι αν στην καλύτερη περίπτωση δεν πλημμυρίσουν οι αποθήκες, εφαρμόζεται μια αυτόματη διαδικασία όταν η στάθμη ξεπεράσει τα 5,5 μέτρα, να μεταφέρονται τα έργα τέχνης στις αποθήκες σε υψηλότερους ορόφους», διευκρίνισε ο Μπρούνο Ζουλιάρ, αντιδήμαρχος του Παρισιού, στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
Από την πλευρά της, η υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, δήλωσε ότι πολλοί δρόμοι που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού έχουν βυθιστεί κάτω από τα νερά, ενώ μικρές επιχειρήσεις δίπλα στις όχθες έχουν πλημμυρίσει και η γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμου παραμένει κλειστή (σταθμοί μετρό Cluny – La Sorbonne και St Michel). Κλειστή παραμένει η πρόσβαση σε πολλές γέφυρες, πάρκα και νεκροταφεία, ενώ απαγορεύθηκε η διέλευση πλοιαρίων για λόγους εκτός εκτάκτου ανάγκης.
Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρίσκονται στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας. Στο Βιλνέβ Σεν Ζορζ, κοντά στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, στρατιώτες και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού βοήθησαν τους κατοίκους που εγκλωβίστηκαν, με το ύψος των υδάτων που έχουν κατακλύσει τα πάντα να ξεπερνά το ύψος του γονάτου. Στο κοντινό Κορμπέιλ Εσόν οι ντόπιοι χρησιμοποίησαν καγιάκ για να μετακινηθούν στους πλημμυρισμένους δρόμους όπου επιπλέουν επίσης εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.
«Είναι κάπως τρομαχτικά, όλα όσα συμβαίνουν. Πριν από λίγο καιρό οι Αρχές είχαν διεξάγει μια άσκηση προσομοίωσης πλημμυρών, πώς να εκκενώσουμε τα μουσεία, να απομακρύνουμε τους κατοίκους. Και τώρα συμβαίνει στα αλήθεια», δήλωσε μια κάτοικος.
Μεσούσης της κακοκαίρας, το ύψος των ζημιών υπολογίζεται ήδη σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και αναμένονται να ξεπεράσουν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως επισημαίνειη Βιομηχανική Ομοσπονδία AFA και προειδοποιούν ότι τα νερά που έχουν κατακλύσει τα πάντα θα υποχωρήσουν έπειτα από αρκετές εβδομάδες.
Τον Μάιο που μόλις πέρασε καταγράφθηκαν οι περισσότερες βροχοπτώσεις στην χώρα το μήνα αυτό τα τελευταία 100 χρόνια.
«Αυτό που θα είναι οδυνηρότερο για τις οικογένειες οι οποίες έχουν χάσει τα σπίτια τους, τους επιχειρηματίες που έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους, τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε στην εργασία τους, είναι ότι η πτώση του επιπέδου των υδάτων θα είναι πολύ αργή», τόνισε η Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
Και επισήμανε ότι με την υποχώρηση των υδάτων ενδέχεται να αποκαλυφθούν περισσότερα θύματα.
Η κατάσταση δια στόματος του Γάλλου Πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή (3/6)
«Παρακολουθώ την κατάσταση που μας απασχολεί εξ αιτίας των δυσμενών καιρικών φαινομένων στο Παρίσι, κυρίως με την υπερχείλιση του Σηκουάνα, τόσο στην περιοχή του Παρισιού, όσο και στην Τουρ, όπου τα πράγματα είναι δύσκολα.
Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο 20.000 άτομα με την παρέμβαση των δημοσίων υπηρεσιών διάσωσης προληπτικά έχουν απομακρυνθεί και στο Παρίσι, έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα κυβερνητικά προγράμματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.
Πρέπει να σας πω ότι ενδεχομένως το ύψος των υδάτων θα ξεπεράσει τα 6 μέτρα στον Σηκουάνα. Έχουν κινητοποιηθεί όλες οι υπεύθυνες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση η οποία –επαναλαμβάνω- δυστυχώς μπορεί να διαρκέσει ακόμη πολύ.
Ο καθ` ύλην αρμόδιος υπουργός θα παρέμβει σε λίγη ώρα στο Παρίσι και όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, όλες οι υπηρεσίες του κράτους επιφορτισμένες με την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων συντονίζουν τη δράση τους και εγώ ενημερώνομαι συνεχώς. Το απόγευμα μόλις φθάσω στη Γαλλία θα επισκεφθώ τις πληγείσες περιοχές στο Παρίσι και την Εσόν», δήλωσε την Παρασκευή (3/6) ο κ. Βαλς.