Βιβλία, κατασκευές, παιχνίδι με τις αισθήσεις, μαγειρική, μουσική και τραγούδι

Βιβλία, κατασκευές, παιχνίδι με τις αισθήσεις, μαγειρική, μουσική και τραγούδι. Από όλα είχε η δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων που ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου κι ολοκληρώθηκε σε 4 συνολικά συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το μήνα. Μικρά παιδιά ηλικία 2-4 χρονών τα οποία συμμετείχαν στην ομώνυμη δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τρικάλων είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν μία διαφορετική προσέγγιση του βιβλίου.
Οι λιλιπούτειοι επισκέπτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία με… εργαλεία βιβλία και παιχνίδια αφής να ανακαλύψουν και να ασχοληθούν με μία ποικιλία οπτικών υλικών. Κουτιά γεμάτα με φακές και κρυμμένα αντικείμενα, πλαστελίνη, αφρός ξυρίσματος και χρωματιστή άμμο ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Έπαιξαν, πασαλείφτηκαν, με στόχο: την αφύπνιση της αίσθησης και την οπτική εξερεύνηση, προωθώντας παράλληλα την αίσθησή τους.
Παιδιά και γονείς, με την καθοδήγηση της εργοθεραπεύτριας Κατερίνας Κοπάνου, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της εθελοντικά,
ανακάλυψαν διάφορους τρόπους για το πώς οι συγκεκριμένες δραστηριότητες μπορούν να προάγουν έξυπνα και διασκεδαστικά τη μάθηση.
Μέσω της δράσης με θέμα «εκπαιδεύοντας τα ματάκια μας» παιδιά και γονείς ήρθαν σε επαφή με τις δεξιότητες της οπτικής αντίληψης δηλαδή την οπτική διάκριση, την οπτική μνήμη, τη μνήμη οπτικής ακολουθίας και τις οπτικοχωρικές σχέσεις.
Έψαξαν και βρήκαν λάθη σε οπτικές εικόνες, εντόπισαν τα όμοια και τις διαφορές, έφτιαξαν όλα μαζί ένα μεγάλο παζλ δαπέδου, προσπάθησαν να βρουν κρυμμένες εικόνες και παίξανε ένα οπτικό ντόμινο. Δόθηκαν ιδέες για συγκεκριμένες δραστηριότητες και το πώς αυτές βοηθούν την ενίσχυση της οπτικής αντίληψης των παιδιών, μιας δεξιότητας πολύ σημαντικής για την αποτελεσματική δράση τους σε όλα τα επίπεδα.
Σε άλλη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να βάλουν σε λειτουργία το μηχανισμό του “κινητικού σχεδιασμού” και να καταφέρουν να ολοκληρώσουν βήμα, βήμα, από την αρχή μέχρι το τέλος, μια κατασκευή στο πλαίσιο της δράσης «Με ένα βιβλίο…βιδώνω, ξεβιδώνω και συναρμολογώ!». Κατάφεραν να φτιάξουν μόνα τους ένα σπίτι, βγαλμένο από τις σελίδες ενός βιβλίου κι ένα μεγάλο ρομπότ, αλλά και να κατασκευάσουν ένα δικό τους έργο.
Φυσικά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα δεν θα μπορούσαν παρά να φτιάξουν τα δικά τους κουλουράκια μαζί με τις μαμάδες, τους μπαμπάδες και τις γιαγιάδες τους έτσι για το καλό, για να «Μυρίσουν Χριστούγεννα», αλλά και να ζωγραφίσουν κάρτες και να γράψουν ευχές που τι έκλεισαν σε ένα μπουκαλάκι, δένοντάς το με μια κορδελίτσα. Τα μπουκαλάκια των ευχών κρεμάστηκαν σ’ ένα μεγάλο δένδρο στην αυλή της βιβλιοθήκης και θα παραμείνουν εκεί μέχρι η Νεράιδα των ευχών κι ο Αη Βασίλης, τα πάρουν για να εκπληρώσουν τις ευχές των παιδιών. Και φυσικά σε μία τέτοια συνάντηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα οποία συνόδεψε με την κιθάρα του ο μουσικός Τάσος Κιάφας.