Βγήκαν τα «Εικονίσματα» σε Γριζάνο και Αχλαδοχώρι

Η παράδοση στα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας έδωσε ραντεβού χθες Τρίτη της Διακαινησίμου στα σύνορα του δ.δ. Γριζάνου και Αχλαδοχωρίου.

Στα μέσα της διαδρομής αναβίωσε από κατοίκους των δυο χωριών ένα πανάρχαιο, θρησκευτικό έθιμο, εκείνο των «Εικονισμάτων».Νωρίς το πρωί οι δύο ενορίες, μετά την Θεία Λειτουργία, με πομπή και κρατώντας ή μεν του Αχλαδοχωρίου την Αγία Εικόνα της Παναγίας, ή δε, του Γριζάνου Εικόνες Αγίων, συναντήθηκαν στα όρια των δυο δημοτικών διαμερισμάτων για την προσκύνηση.

Πλήθος κόσμου για μια ακόμη χρονιά παρέστη στο πανάρχαιο θρησκευτικό έθιμο για να προσκυνήσει και να αιτηθεί από την Παναγία και τους Αγίους, Υγεία.

Όπως ανέφεραν κάτοικοι των δύο χωριών το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς κανείς να γνωρίζει τη στιγμή που ξεκίνησε να αναβιώνει. Η παράδοση αναφέρει πως οι κάτοικοι των δυο χωριών ξεκίνησαν το έθιμο με τη μορφή λατανίας για την καρποφορία της γης μιας και η εποχή συμπίπτει με την έναρξη των αγροτικών εργασιών και της νέας καλλιεργητικής χρονιάς.

Ωστόσο οι κάτοικοι με την προσκύνηση των εικόνων ζητούν η Παναγία και οι Άγιοι να τους χαρίσουν Υγεία.

Στην υποδοχή των Αγίων Εικόνων και στη δέηση που ακολούθησε κάτοικοι των χωριών και δη γυναίκες τραγούδησαν και χόρεψαν τα Πασχαλιόγιουρτα, τραγούδια παλιά της Πασχαλιάς που τραγουδιόνταν τόσο τις ημέρες που διανύουμε αλλά και σε άλλες μεγάλες γιορτές μέχρι της Αναλήψεως του Κυρίου.

πηγή: krinitrikalon.gr