Βαπόρια: Η αριστοκρατική συνοικία της Ερμούπολης, στη Σύρο

Η Σύρος είναι συνδεδεμένη με τα επιβλητικά κτήρια, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα σοκάκια με τα σπίτια με τις ολάνθιστες αυλές και γενικότερα αποπνέει ένας αέρας αρχοντιάς, όσον αφορά στην αρχιτεκτονική της.

Τα Βαπόρια δίκαια έχουν χαρακτηριστεί ως η πιο αριστοκρατική γειτονιά της Ερμούπολης, αφού αν κάνετε μια βόλτα, κάθε σημείο της θα σας εντυπωσιάσει και για έναν διαφορετικό λόγο.

Στα Βαπόρια θα δείτε μοναδικές ξυλόγλυπτες πόρτες, τοιχογραφίες στο εσωτερικό των αρχοντικών, μαρμάρινα μπαλκόνια και βεράντες με θέα το απέραντο γαλάζιο.

Στη συνοικία αυτή, που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της επανάστασης από τους πρόσφυγες του Βορείου Αιγαίου, πέρα από τα επιβλητικά καπετανόσπιτα, θα απολαύσετε την καλοκαιρινή περίοδο και τα μπάνια σας στην παραλία Αστέρια, μια από τις πιο δημοφιλείς του νησιού.

Έχει ενδιαφέρον: Σύμβολο όχι μόνο της Ερμούπολης αλλά και ολόκληρης της Σύρου, αποτελεί ο ναός του Αγίου Νικολάου με τα πυργωτά κωδωνοστάσια.

Άρχισε να κατασκευάζεται το 1848 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1870. Στο εσωτερικό της θα δείτε την εικόνα του Αγίου Νικολάου που επαργυρώθηκε στη Μόσχα, το μαρμάρινο τέμπλο, την μαρμάρινη σκάλα, τους κίονες ιωνικού ρυθμού και τις σπάνιες ανάγλυφες διακοσμήσεις.

Τι να δοκιμάσουμε: Στη Σύρο πέρα από τα λουκούμια και τις χαλβαδόπιτες, αξίζει να αναζητήσετε και να δοκιμάσετε τα συριανά λουκάνικα, τη λούζα, το τυρί Σαν Μιχάλη, την καυτή κοπανιστή, τις παστελαρίες αλλά και την ντοπια κάπαρη.

πηγή : http://www.mariailiaki.gr/15404-%CE%B2%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82/