Βαγγέλης Γεωργολόπουλος: Ανασφάλιστη εργασία και μερική απασχόληση δημιουργούν πρόβλημα στο Ταμείο

 

Ο Διευθυντής του ΙΚΑ Τρικάλων σε συνέντευξή του μιλά για τις αλλαγές, τα προβλήματα, τις καταγγελίες των ασφαλισμένων…

Ο Βαγγέλης Γεωργολόπουλος είναι διευθυντής στο ΙΚΑ Τρικάλων εδώ και μία πενταετία περίπου. Στα χρόνια αυτά έχουν υπάρξει αλλαγές, αλλαγές που όπως λέει, υπήρξαν θετικές ως προς τη λειτουργία της μονάδας. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε οι εργασιακές σχέσεις έχουν πληγεί. Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί από τα θέματα που το ΙΚΑ καλείται να αντιμετωπίσει σε μεγάλο βαθμό, ενώ σε αυτήν έρχονται να προστεθούν κι άλλες μορφές απασχόλησης. Κατά τον ίδιο, η μερική απασχόληση δημιουργεί σε μεγάλο βαθμό κι αυτή πρόβλημα στο ασφαλιστικό ταμείο. Η μερική απασχόληση, όχι αυτή κάθε αυτή σαν μορφή απασχόλησης, αλλά η κατ’ επίφαση… μερική απασχόληση, καθώς όπως μας επισημαίνει υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων οι οποίοι ενώ στην ουσία δουλεύουν μερικώς και πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές στο ΙΚΑ, στην ουσία δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Πόσα χρόνια είσαστε διευθυντής στο ΙΚΑ Τρικάλων;

-Στο ΙΚΑ είμαι διευθυντής περίπου τεσσεράμισι χρόνια.

-Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές. Αυτές είναι προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο κατά την άποψή σας;

-Όντως μέσα στα χρόνια που είμαι διευθυντής έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές. Βελτιώσεις, θα έλεγα, στο ηλεκτρονικό σύστημα και βέβαια είναι προς το καλύτερο, διότι μπορούμε εύκολα να έχουμε στοιχεία αφενός κι αφετέρου να εντοπίζουμε διάφορες ατασθαλίες που μπορεί να γινόταν και δεν μπορούσαμε χωρίς αυτό το σύστημα να τις ελέγξουμε. Για παράδειγμα με το ηλεκτρονικό σύστημα εντοπίσαμε τις συντάξεις τις οποίες έπαιρναν κάποιοι πεθαμένοι στο παρελθόν κ.α. Άρα λοιπόν όλες αυτές οι βελτιώσεις και οι αλλαγές οι οποίες έγιναν σε αυτά τα χρόνια είναι προς το καλύτερο διότι από τη μία έχουν μειώσει την επισκεψιμότητα των συναλλασσομένων στην υπηρεσία μας κι από την άλλη πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά διεκπεραιώνουμε τις υποθέσεις κι επιπλέον μπορούμε κι εντοπίζουμε τυχόν παρατυπίες που γίνονται στην υπηρεσία μας.

-Από αυτές τις αλλαγές, εκτός από το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο αναφερθήκατε,  ποια θεωρείτε ότι ήταν από τις πλέον πετυχημένες και πια η χειρότερη;

-Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές οι οποίες έγιναν προς το καλύτερο και δεν μπορώ να ξεχωρίσω μία να πω ότι είναι η καλύτερη. Αν θέλετε, ο εντοπισμός εκείνων των περιπτώσεων που έπαιρναν τις συντάξεις πεθαμένων συγγενικών προσώπων.

-Η χειρότερη;

-Ε, δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερη. Όλες αυτές οι περιπτώσεις έγιναν προς το καλό. Δεν μπορώ να πω ότι έγινε κάτι προς το χειρότερο. Εάν μπορούσα να χαρακτηρίσω κάποια περίπτωση έτσι θα μπορούσα να πω ότι επεκτάθηκε η παραγραφή από τη δεκαετία σε 20 έτη αυτών που οφείλουν ή αχρεωστήτως πήραν κάποια χρήματα από το ΙΚΑ.

-Διανύουμε δύσκολες εποχές για τους εργαζόμενους. Η ανασφάλιστη εργασία έχει αυξηθεί;

-Θα έλεγα είμαστε οριακά. Πιθανόν να έχει αυξηθεί λίγο. Αλλά το θέμα δεν είναι μόνο η ανασφάλιστη εργασία. Είναι και η μερική απασχόληση η οποία δημιουργεί κι αυτή πρόβλημα στο ασφαλιστικό ταμείο. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όλα αυτά τα φαινόμενα. Υπάρχει ένας πάρα πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων οι οποίοι ενώ στην ουσία δουλεύουν μερικώς και πληρώνουν τις αντίστοιχες εισφορές στο ΙΚΑ, στην ουσία δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες. Είναι κι αυτό ένα πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε με τους ελέγχους που κάνουμε να το αντιμετωπίσουμε. Δύσκολο βέβαια, αλλά εμείς κάνουμε προσπάθεια.


-Ουσιαστικά δηλαδή δουλεύουν 8ωρο ενώ δηλώνονται ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης;

-Κάτι τέτοιο εντοπίζουμε και προσπαθούμε να το πατάξουμε στο βαθμό που μπορούμε.

-Υπάρχουν στοιχεία για την ανασφάλιστη εργασία σ το Νομό Τρικάλων;

-Όχι, συγκεκριμένα δεν μπορούμε να έχουμε κάποια στοιχεία για να πούμε τόσοι είναι οι ανασφάλιστοι. Πανελλαδικά υπάρχει η καταγραφή. Αυτό που λέμε ότι η ανασφάλιστη εργασία ανέρχεται γύρω στο 25% νομίζω ότι ισχύει και για εμάς.

-Παλιά το να κάνει κάποιος καταγγελία στον εργοδότη για το ότι δεν του κολλούσε ένσημα θεωρούνταν ότι αποκτούσε τη «στάμπα» του κακού εργαζόμενου. Ισχύει αυτό στις μέρες μας;

Αυτό δεν το ξέρω. Αυτό είναι μεταξύ εργαζομένου κι εργοδότη. Δεν μπορώ να έχω άποψη.

– Η καταγγελία φέρνει αποτελέσματα, είναι προς όφελος του εργαζόμενου;

Η καταγγελία όταν γίνεται τεκμηριωμένα, με αποδεικτικά στοιχεία και βέβαια έχει αποτελέσματα. Όταν όμως κάποιος λέει ότι εγώ δούλευα εκεί, χωρίς να έχει στοιχεία δεν θα έχει την τύχη της δικαίωσης του καταγγέλλοντος. Όταν όμως έχει στοιχεία και βέβαια δικαιώνεται.

-Οι εργαζόμενοι προβαίνουν σε καταγγελίες σήμερα; Διεκδικούν από τους εργοδότες;

Καταγγελίες υπάρχουν. Υπήρχαν στο παρελθόν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν. Βέβαια υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου ανώνυμα μας καταγγέλλουν γιατί φοβούνται ίσως απόλυση από τον εργοδότη κ.α. Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι, υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα. Όμως, εμείς και στις ανώνυμες καταγγελίες κάνουμε τον απαραίτητο έλεγχο για να διαπιστώσουμε το αληθές ή όχι της ανώνυμης καταγγελίας.

-Γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι τα δικαιώματά τους; Τα διεκδικούν;

Θεωρώ πως τα γνωρίζουν διότι έρχονται στην υπηρεσία μας τουλάχιστον κι απαιτούν το δίκιο τους. Άρα είναι γνώστες αυτών των δικαιωμάτων τους. Βέβαια μπορεί να υπάρχει και μία μερίδα που μπορεί να μη γνωρίζει τα πάντα, αλλά σε αυτό νομίζω ότι τα συνδικάτα τους πρέπει να τους ενημερώνουν για να ξέρουν όλοι τα δικαιώματά τους.


-Εσείς ως διευθυντής του ΙΚΑ τι θα συμβουλεύατε τους εργαζόμενους σήμερα;

-Να ενημερώνονται γενικά και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους κι  ως προς το θέμα της αντιμετώπισης από τους υπαλλήλους να διεκδικούν αυτά τα οποία δικαιούνται. Διότι είμαστε υποχρεωμένοι να τους εξυπηρετούμε και να διεκπεραιώνουμε όποια συναλλαγή θέλουν.

-Η ανεργία οδηγεί και στην απώλεια του δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης; Μετά από ένα διάστημα δεν έχεις βιβλιάριο υγείας σε ισχύ. Έχουμε στοιχεία για τον αριθμό αυτών των περιπτώσεων στα Τρίκαλα;

Να σας πω… Αυτό συμβαίνει με κάποιους οι οποίοι δεν έχουν εργασία ή υποαπασχολούνται και δεν συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούνται για να θεωρήσουν το βιβλιάριο υγείας.

-Πόσα ένσημα απαιτούνται;

-Μέχρι τώρα τα τελευταία χρόνια λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί απαιτούνται και για το τρέχον έτος 50 ημερομίσθια. Βέβαια ο πραγματικός αριθμός είναι 100, αλλά όμως τα τελευταία χρόνια τα βιβλιάρια θεωρούνται και με τα 50 ένσημα γιατί είναι δύσκολο να συγκεντρώσουν οι εργαζόμενοι τα ημερομίσθια. Εδώ όμως θέλω να τονίσω, πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος, ότι και οι ανασφάλιστοι μπορούν να πάνε στο Νοσοκομείο, στα Κέντρα Υγείας και στο ΠΕΔΥ και να επισκέπτονται τους γιατρούς χωρίς καμία επιβάρυνση και να συνταγογραφούν τα φάρμακα τα οποία χρειάζονται.

-Χωρίς να έχουν βιβλιάριο σε ισχύ δηλαδή;

-Ναι χωρίς, και οι ανασφάλιστοι μπορούν να το κάνουν.

-Έχετε το διοικητικό κομμάτι του ΙΚΑ. Ποια από τις υπηρεσίες σας έχει τη μεγαλύτερη… «ζήτηση»; 

-Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια τμήματα τα οποία εξυπηρετούν περισσότερο κόσμο ή δεν εξυπηρετούν. Κατά καιρούς, ανάλογα με το αντικείμενο έχουν όλες οι υπηρεσίες πολύ κόσμο. Βέβαια, το τμήμα που έχει περισσότερες συναλλαγές είναι το τμήμα εσόδων, όπου οι εργοδότες προσέρχονται για να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα,  να πληρώσουν, να δηλώσουν τους εργαζόμενους κ.α.

-Εσείς δέχεστε παράπονα από τον κόσμο; Έρχονται στο γραφείο σας να σας παραπονεθούν ότι κάποια από τις υπηρεσίες σας δεν δουλεύει σωστά;

Ευτυχώς οι περιπτώσεις αυτές είναι λίγες, που σημαίνει ότι οι συναλλασσόμενοι εξυπηρετούνται από τους προϊσταμένους, από τους υπαλλήλους και σε μένα έρχονται πολύ λίγα περιστατικά κι αυτό θεωρώ ότι θετικό.

-Συνταξιοδοτικό: Πόσος καιρός μεσολαβεί μέχρι να πάρει κάποιος τη σύνταξή του; Ποια είναι από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που σας απευθύνουν οι ασφαλισμένοι;

-Εδώ θα σας διαψεύσω. Στο υποκατάστημά μας, όταν κάποιος υποβάλλει συνταξιοδοτικό αίτημα κι έχει ασφάλεια στο ΙΚΑ μέσα σε δύο μήνες θα πάρει τη σύνταξή του. Σε δύο μήνες από τη στιγμή που θα υποβάλλει την αίτησή του. Όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που απαιτούν αλληλογραφία με άλλους ασφαλιστικούς φορείς, π.χ. ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.α. Εκεί δεν ευθυνόμαστε εμείς. Αλληλογραφούμε κι όταν μας απαντήσουν εκείνοι αμέσως βγάζουμε την συνταξιοδοτική απόφαση.

-Ποιο είναι το μήνυμα που θέλατε να απευθύνετε ως διευθυντής της μονάδας;

-Ως προς το θέμα των εργοδοτών να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους για να μην αναγκαζόμαστε μετά από έλεγχο να υποβάλλουμε κάποια πρόστιμα τα οποία είναι πολύ βαριά. Να είναι πολύ προσεκτικοί και συνεπείς σε αυτά που λέει ο κανονισμός. Όσον αφορά για τις συντάξεις, εάν έχουν κάποια αίσθηση ότι εδώ στο υποκατάστημά μας καθυστερούν οι συντάξεις, αυτό να το βγάλουν από τη σκέψη τους, διότι όπως σας είπα εκδίδονται σε 2 μήνες.

Οι συναλλασσόμενοι με το ΙΚΑ θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη. Να μην έρχονται εδώ κακοπροαίρετα διότι οι υπάλληλοι και η διεύθυνση του υποκαταστήματος είναι πρόθυμοι να τους εξυπηρετήσουν και τους εξυπηρετούν με τον καλύτερο τρόπο. Κι απόδειξη ως προς αυτό είναι ότι πολύ λίγα περιστατικά φτάνουν σε μένα.


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Βαγγέλης Γεωργολόπουλος είναι πτυχιούχος ΑΕΙ Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Εργάζεται στο ΙΚΑ από το 1983 στο Υποκατάστημα Πλ. Συντάγματος (Έσοδα/ Εξωτερικός Έλεγχος) και λίγο αργότερα μετατέθηκε  στο Υποκατάστημα Τρικάλων για το υπό ίδρυση Παράρτημα Πύλης ως Προϊστάμενος αναλαμβάνοντας παράλληλα την οργάνωσή του. Την διεύθυνση του ΙΚΑ Τρικάλων την ανέλαβε τον Μάϊο του 2011 και συνεχίζει να είναι διευθυντής μέχρι σήμερα.

Έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Τρικκαίων από το 1999 ως το 2006 καθώς επίσης έχει διατελέσει:

Επίσης, έχει υπάρξει

Η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ