Αφράτα κρουασάν

ΥΛΙΚΑ :

500 γρ. περίπου αλεύρι ΓΟΧ
1 φακ. μαγιά ξηρη
80 γρ. βούτυρο βιτάμ
40 γρ. ζάχαρη
280 γρ .
γάλα φρέσκο
1 κ.γλ. μπεικιν πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα
μια πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σ΄ένα κατσαρολάκι βάζετε το γάλα τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χλιαίνετε ελαφριά (ίσα να λιώσει το βούτυρο). Τα ρίχνετε σε μια λεκανίτσα , προσθέτετε τη μαγιά και ανακατεύετε με το σύρμα να διαλυθεί καλά .Το αφήνετε για 5 λεπτά Κοσκινίζετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα και τα ρίχνετε τμηματικά στο υγρο μέχρι να έχετε μια ζύμη μαλακή και αφράτη που δεν κολλάει. Ρίχνετε και το αλάτι . Μεταφέρετε στον πάγκο της κουζίνας , αλευρώνετε ελαφρά την επιφάνεια και ζυμώνετε με το πίσω μέρος της παλάμης , διπλώνοντας τη ζύμη όπως στα τσουρέκια και στο ψωμί .  Φτιάχνετε μπαλα τη ζύμη την ξαναβάζετε στη λεκανίτσα τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μερος 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο (εγώ την τυλίγω με σακούλα και την βάζω στο φούρνο στους 30β για μισή ωρα περίπου).   Χωρίζετε τη ζύμη σε 3 περίπου κομμάτια και ανοίγετε σε στρογγυλό φύλλο (εγώ χρησιμοποίησα σαν μέτρο την πιατέλα της τουρτιέρας ).  Χωρίζετε σε 8 τρίγωνα και βάζετε στο φαρδύ μέρος μισό κουταλάκι μερέντα ή μαρμελάδα της αρεσκείας σας.   Τυλίγετε και τοποθετείτε σε ταψάκι στρωμένο με χαρτι ψησίματος.   Αφήνετε να φουσκώσουν αλλη μισή ώρα.   Αλείφετε με 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίζετε με κρυσταλλική ζάχαρη.  Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα με ένα μπολάκι με νερό στον πατο για 20 με 25 λεπτά περίπου. Τα βγάζετε αμέσως σε πιατέλα για να μή συνεχίσουν να ψήνονται στο ταψί και απολαμβάνετε με τον καφέ σας.
Καλή επιτυχία.
Την συνταγή μας έστειλε η φίλη μας Ρούλα Μήτρου.