ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Δέκα μέρες γεμάτες πρόσωπα και γεγονότα για τα Τρίκαλα-Τί βδομάδα κι αυτήν!!!

Δέκα μέρες γεμάτες πρόσωπα και γεγονότα υπήρξαν οι 10 τελευταίες για τα Τρίκαλα. Ενθρόνιση νέου Μητροπολίτη, εγκαίνια του λεωφορείου χωρίς οδηγό, απεργίες και συλλαλητήρια, και αφίξεις, «υψηλές αφίξεις»… ήταν ορισμένα μόνο από τα όσα συνέβησαν μέσα σε μία εβδομάδα και κάτι. Αν μη τι άλλο η περασμένη εβδομάδα ήταν μία εβδομάδα γεμάτη ενδιαφέρον που δεν μας άφησε να βαρεθούμε. Ας ρίξουμε μία ματιά στο χθες να δούμε τα γεγονότα του περασμένου δεκαημέρου.

Της Βιβής ΜαργαρίτηΟι δηλώσεις Τσιρώνη για τη Μεσοχώρα

Θα ανατρέξουμε πίσω στο Σάββατο (4/11) το μεσημέρι που βρέθηκε στα Τρίκαλα ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας  Γιάννης Τσιρώνης στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στη Θεσσαλία. Οι δηλώσεις του για το θέμα της Μεσοχώρας ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. «Υπάρχουν κάποια τετελεσμένα έργα» είπε και πρόσθεσε «Είμαστε σε φάση διερεύνησης, δεν είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε τι θα γίνει με αυτά τα έργα» ανέφερε  ο κ. Τσιρώνης ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά «Είμαστε εξόχως επιφυλακτικοί με την εκτροπή. Η εκτροπή για εμάς είναι μία ομηρία για τον κάμπο σε νερό που πιθανά αύριο να γίνει πολύ ακριβό. Δεν είναι λύση. Ο κάμπος μπορεί και πρέπει να γίνει υδατικά αυτάρκης».

Αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο

Και μετά από αυτό το… σοκ οι Τρικαλινοί το έριξαν έξω και διασκέδασαν με την ψυχή τους σε ένα απολαυστικό τηλεοπτικό αφιέρωμα για τον Κώστα Βίρβο.

Μουσικές κι αναμνήσεις από την πορεία του Τρικαλινού στιχουργού και συνθέτη Κώστα Βίρβο μοιράστηκαν οι καλεσμένοι της εκπομπής «Στην Υγειά μας ρε παιδιά» με οικοδεσπότη τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Μία εκπομπή γεμάτη από τα… Τρίκαλα.

Καλεσμένες εκτός όλων των άλλων οι κόρες του Κώστα Βίρβου Μαρία κι Αναστασία, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο ηθοποιός και συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας, οι τραγουδιστές Γιώργος Μαργαρίτης, Κώστας Καραφώτης, κ.α. Επίσης στην εκπομπή πήραν μέρος τα χορευτικά του ΧΟΤ.

Κατά γενική ομολογία υπήρξε μία υπέροχη και ποιοτική βραδιά που έσπασε ρεκόρ τηλεθέασης.


7ο ΓΕΛ

Η  Ομάδα Ρομποτικής του 7ου Γενικού Λυκείου Τρικάλων επέστρεψε από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής, που έγινε στη Ντόχα του Κατάρ, έχοντας καταλάβει την 19η θέση σε σύνολο 39 ομάδων από διαφορετικές χώρες του κόσμου που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία Open Λυκείου. Η επίδοση αυτή είναι σημαντική δεδομένου ότι οι τρικαλινοί μαθητές αφήνουν πίσω τους ομάδες προερχόμενες από χώρες όπως το Hong Kong, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Ταϊλάνδη, χώρες με παράδοση στη Ρομποτική.

Η ομάδα του 7ου ΓΕΛ διαγωνίστηκε με το όχημα WA.TE.x. (Water and Temperature Explorer), το οποίο πραγματοποιεί περιβαλλοντικές μετρήσεις σε έναν άγνωστο πλανήτη.

«Παρέλαση» υποψηφίων προέδρων  της ΝΔ

Οι 3 από τους 4 υποψηφίους για την προεδρεία της ΝΔ επισκέφθηκαν τα Τρίκαλα στο πλαίσιο των προεκλογικών τους περιοδειών εν όψει των εσωκομματικών εκλογών της 22ας Νοεμβρίου. Τα Τρίκαλα υπήρξαν ο τρίτος σταθμός της Θεσσαλίας στην περιοδεία του υποψηφίου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος βρέθηκε στην πόλη. Οι Τρικαλινοί του επεφύλαξαν μία θερμή υποδοχή καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο Πανελλήνιο προκειμένου να τον υποδεχθούν και να συνομιλήσουν μαζί του κι εκείνος μας είπε μιλώντας για τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ ότι  «θα πρέπει να είναι ακριβώς το αντίθετο από τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μας υποσχέθηκε από τα Τρίκαλα ότι θα φτιάξει πολλούς Γεωργιάδηδες στη ΝΔ, ενώ όπως είπε, μεταξύ άλλων, «Οι αριστεροί δεν άφησαν την Ελλάδα να πάει μπροστά με τις μπούρδες που λένε όλη τη ημέρα».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, έκλεισε τον κύκλο των επισκέψεων των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ που άνοιξε πριν 15 μέρες ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα «δεν έχει επιστρέψει στην κανονικότητα που πιστεύαμε όλοι πως μέσα στο 2014 -15 θα μπορούσε να μπει» και σχολίασε: «Δυστυχώς φοβάμαι πως οι θυσίες πήγανε χαμένες  ενώ πρόσθεσε πως«υπάρχει άλλη πρόταση, υπάρχει άλλη λύση, υπάρχει ζεστό χρήμα το οποίο μπορούμε να το βρούμε και να προκαλέσουμε αύξησης της παραγωγής και θέσεις εργασίας».

Εγκαίνια για το λεωφορείο χωρίς οδηγό

Τα επίσημα εγκαίνια και την παρουσίαση του καινοτόμου προγράμματος, παγκόσμιας εμβέλειας και δυναμικής, του Λεωφορείου Χωρίς Οδηγό, πραγματοποίησε ο Δήμος Τρικκαίων. Και μπορεί να είναι πολλοί εκείνοι που διαφωνούν ως προς το όλο εγχείρημα, εντούτοις, όπως αναφέρθηκε και στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πρόκειται για ένα εγχείρημα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και προβολής της πόλης, με οφέλη πολλαπλάσια από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και που κατά τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου δεν ήταν μεγάλα.Εκείνο που αναφέρθηκε πολλάκις από τους εκπροσώπους όλων των εμπλεκομένων φορέων είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρότζεκτ, που έχει προσελκύσει πολλούς επενδυτές κι έχει φέρει τα Τρίκαλα στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, καθώς αποτελούν τη μοναδική πόλη στον κόσμο όπου κυκλοφορούν πλήρως αυτοματοποιημένα οχήματα.  Με το πρότζεκτ αυτό η χώρα, μέσω των Τρικάλων, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα της κρίσης μπορεί και καινοτομεί. Από τα Τρίκαλα ξεκινά ένα νέο μοντέλο αστικής κινητικότητας στη χώρα.

Bullying εις βάρος 12χρονου

Η είδηση που έκανε το γύρο της Ελλάδας και αναστάτωσε γονείς, μαθητές και γενικότερα την τοπική κοινωνία είναι η υπόθεση bullying εις βάρος 12χρονου μαθητή που είδε το φως της δημοσιότητας. Το αστυνομικό δελτίο αναφέρει για το περιστατικό:

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από μεθοδικές και συντονισμένες ενέργειες του Αστυνομικού Τμήματος Τρικάλων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Τρικάλων, υπόθεση επίθεσης σε βάρος 12χρονου μαθητή σχολείου  της πόλης, από συμμαθητές του. Συνελήφθησαν, στις 11 Νοεμβρίου το βράδυ στα Τρίκαλα,  από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, τέσσερις ανήλικοι και συγκεκριμένα τρεις ημεδαποί (δύο αγόρια και ένα κορίτσι) και ένας αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, ηλικίας 14 και 15 ετών, για τα αδικήματα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της εξύβρισης και της απειλής κατά συναυτουργία. Επιπλέον, συνελήφθησαν και οι γονείς των ανηλίκων δραστών για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Ειδικότερα, ο 12χρονος δέχτηκε επίθεση, χωρίς σαφή αιτία, σε στάση λεωφορείου από μία ομάδα ανηλίκων, μεταξύ των οποίων και οι συλληφθέντες, οι οποίοι τον έριξαν στο έδαφος χτυπώντας τον σε διάφορα σημεία του σώματός του, ενώ ταυτόχρονα τον εξύβρισαν και τον απείλησαν. Ο 12χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι, κατόπιν προφορικής εντολής του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρικάλων, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών τους συνεχίζονται. Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Τρικάλων.

Ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη

Μία νέα σελίδα στην ιστορία της τοπικής εκκλησίας ξεκίνησε με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομου η οποία τελέστηκε με θρησκευτική κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια την Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου. Αρχιερείς, ιερείς, εκπρόσωποι συλλόγων ενδεδυμένοι με παραδοσιακές στολές, πλαισιωμένοι από τη Φιλαρμονική του Δήμου, κι απλός κόσμος  υποδέχθηκαν κεντρική πλατεία των Τρικάλων στις 12 το μεσημέρι τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. Ο καλός καιρός ευνόησε να γίνει μία μεγαλοπρεπής τελετή και παρά το γεγονός ότι ήταν καθημερινή και δεν κηρύχτηκε αργία εκατοντάδες Τρικαλινοί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να μετέχουν στην τελετή και να προσφωνήσουν «άξιο» το νέο μητροπολίτη.

Ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής δεν έκρυβε τη συγκίνηση του ενώ από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές είναι εκείνη που δάκρυσε ο προκάτοχός του κ. Αλέξιος. Αδιαμφισβήτητα υπήρξε το κεντρικό γεγονός του δεκαημέρου που περιγράφουμε.

Απεργία και κινητοποιήσεις

Η 12η Νοεμβρίου υπήρξε μέρα γενικής απεργίας και κινητοποιήσεων. Τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά μέχρι τις 11.30 το πρωί συμμετέχοντας με στάση εργασίας, τα ΜΜΕ πλην κάποιων εξαιρέσεων δεν μεταδίδουν ειδήσεις.

Οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, συμβολικά, στην προσπάθεια τους να αναδείξουν τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και έτσι η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, πήρε άλλη διάσταση. Μαζί με τους αγρότες και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου γάλακτος, ορισμένοι συνταξιούχοι, μαθητές και στελέχη του ΠΑΜΕ. Κατά τα άλλα, η πανελλαδική απεργία, δεν έδειξε να «αγγίζει» πολλούς στα Τρίκαλα. Αν και το ΠΑΜΕ, φρόντισε να κρατήσει τα προσχήματα της απεργίας και συγκέντρωσε τον περισσότερο κόσμο. Μετρημένοι, οι συμμετέχοντες στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικοϋπαλληλικού κέντρου Τρικάλων, γεγονός που απογοήτευσε και τους ίδιους.

Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής από τα Τρίκαλα

Το δεκαήμερο έκλεισε με την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, να διορίσει γενική γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής την Έλενα Παπαδοπούλου, κόρη του βουλευτή Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκη Παπαδόπουλου.


 
Επίθεση στο Παρίσι

Φυσικά, η τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι δεν άφησε ασυγκίνητους και τους Τρικαλινούς οι οποίοι σχολίασαν ποικιλοτρόπως το θέμα κι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Παρασκευή που άλλαξε την Ευρώπη δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητους και τους Τρικαλινούς.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ