Αφιέρωμα: Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών στο βάθος των αιώνων…

Ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με αφορμή την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Χρυσόστομου Νάση

O Αρχιμ. Χρυσόστομος Νάσης είναι από την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου ο νέος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών με απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου την Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015.

Την περασμένη Κυριακή οι μόνοι Ναοί που λειτούργησαν είναι ο Μητροπολιτικός του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Νεκταρίου και της Ζωοδόχου Πηγής.

Η ενθρόνιση θα γίνει λίγες μέρες μετά τη χειροτονία στα Τρίκαλα και μάλιστα παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, όπως προβλέπει το εκκλησιαστικό τυπικό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μετά την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη ο παραιτηθείς Μητροπολίτης Τρίκκης κ.κ.  Αλέξιος θα διατηρήσει τον τίτλο του πρώην Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών και Σταγών και θα μπορεί, εφόσον το επιθυμεί, να συμμετέχει σε θρησκευτικές εκδηλώσεις. Επίσης,  θα παραμείνει σε χώρο της Ιεράς Μητρόπολης ως «πατέρας» του νέου Μητροπολίτη.

Της Βιβής Μαργαρίτη


Η Επισκοπή Τρίκκης      

Η επισκοπή Τρίκκης είναι αρχαιότατη, αλλά η ιστορία της είναι ασαφής και άγνωστη κατά το πλείστον κατά τους πρώτους βυζαντινούς αιώνες, επειδή λείπουν οι πολλές μαρτυρίες και οι σχετικές πηγές. Μας είναι γνωστός ο Διόδωρος (ή Θεόδωρος), ο οποίος έλαβε μέρος στην Α΄ Οικουμενική σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ..

Η επισκοπή Τρίκκης υπαγόταν στον μητροπολίτη Λαρίσης, όπως και άλλες επισκοπές (Σταγών, Γαρδικίου, κλπ.). Αλλά ήδη από τα μέσα του 14ου αιώνα οι μητροπολίτες Λαρίσης είχαν μεταφέρει την έδρα τους και έμεναν στα Τρίκαλα, επειδή η Λάρισα είχε ερημωθεί και καταστεί ακατοίκητη. Έτσι πολλές φορές ο μητροπολίτης Λαρίσης ήταν ταυτοχρόνως και επίσκοπος Τρίκκης, αφ’ ετέρου δε ο επίσκοπος Τρίκκης επείχε την θέση του τοποτηρητού Λαρίσης, στον ναό δε του Αγίου Στεφάνου Τρικάλων γινόταν και εκλογές αρχιερέων διαφόρων θεσσαλικών πόλεων.

Το 1739 ανασυστήθηκε η επισκοπή Τρίκκης με την εκλογή του Κωνσταντίου και ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιάκωβος, μετά από μακρούς αιώνες, επανήλθε και εγκαταστάθηκε στην κανονική του έδρα, την Λάρισα.

Μετά την απελευθέρωση το 1881 και η επισκοπή Τρίκκης ενώθηκε με την Ελλαδική εκκλησία και αποτέλεσε ξεχωριστή επισκοπή (1882). Το 1885 η επισκοπή Τρίκκης προήχθη σε Αρχιεπισκοπή.

Με το Φ.Ε.Κ. 16Α/22-1-1900 ιδρύεται «ιη) η Επισκοπή Τρίκκης και Σταγών, περιλαμβάνουσα τον Νομόν Τρικάλων και έχουσα έδραν τα Τρίκκαλα». Οι επισκοπές Σταγών και Γαρδικίου καταργούνται και συγχωνεύονται στην νέα επισκοπή Τρίκκης και Σταγών. Τέλος, το 1991 ιδρύεται η προσωρινή και προσωποπαγής «Ιερά Μητρόπολη Σταγών και Μετεώρων με έδρα την Καλαμπάκα και περιφέρεια όλες τις κωμοπόλεις και τα χωριά της επαρχίας Καλαμπάκας που αποσπώνται από την Ιερά μητρόπολη Τρίκκης». Έτσι παρέμεινε μόνον η επαρχία Τρικάλων στην Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών, που διατήρησε την ίδια ονομασία.

Γενικά ο επίσκοπος Τρίκκης ήταν από τους ισχυρότερους αρχιερείς των επισκοπών της Θεσσαλίας, πολλοί δε διακρίθηκαν για την αγιότητα, την παιδεία και την φιλοπατρία.

Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών

Αναφέρουμε με χρονολογική σειρά τους Μητροπολίτες Τρίκκης και Σταγών από το 1900 και μετά οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι:

1900 -1907 Προκόπιος  Β’

1907-1914 Άνθιμος

1914-1945 Πολύκαρπος

1945-1952 Χερουβείμ

1952-1959 Δωρόθεος Β΄

1959-1970 Διονύσιος (Υπήρξε από τους σημαντικότερους Μητροπολίτες, άφησε πίσω του σημαντικό έργο κι  αναγνωρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους Ιεράρχες που ανέδειξε η Ελλαδική Εκκλησία).

1970-1974 Σεραφείμ (απώλεσε το θρόνο το 1974 κι επανήλθε το 1990 στη νεοσύστατη Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων αφού δικαιώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας).

1974-79 Στέφανος ( παραιτήθηκε με αφορμή το «αυτόματο διαζύγιο» το 1979, αναίρεσε την παραίτησή του μετά από 24 ώρες και προσέφυγε στα Δικαστήρια. Όσο διήρκησε η διαδικασία (2 έτη) τοποτηρητής της Μητρόπολης υπήρξε ο  τότε Μητροπολίτης Ελλασόνος Σεβαστιανός).

1981-2015 Αλέξιος  (αποχωρεί μετά την παραίτησή του).

2015 Χρυσόστομος Νάσης.

Ο νέος Μητροπολίτης

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος (κατά κόσμον Γεώργιος) Νάσης γεννήθηκε στην Πάτρα στις 30 Ιανουαρίου 1975. Περάτωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Θεσπρωτικό του Νομού Πρεβέζης.

Είναι πτυχιούχος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι επίσης πτυχιούχος της Αγγλικής γλώσσης.

Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή της Αγίας Θεοδώρας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, επί ηγουμενίας του νυν Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου Τασιά στις 18 Οκτωβρίου 1999. Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 20 Οκτωβρίου 1999. Πρεσβύτερος και Αρχιμανδρίτης στις 5 Οκτωβρίου 2000 υπό του αειμνήστου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Β΄ Χρυσοφάκη.

Διετέλεσε γραμματεύς και διευθυντής της οικονομικής υπηρεσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, διευθυντής του φοιτητικού εκκλησιαστικού οικοτροφείου «Άγιος Αντώνιος» καθώς και ιερατικώς προϊστάμενος στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνης Άνω Τούμπας Θεσσαλονίκης επί αρχιερατείας Μητροπολίτου Παντελεήμονος Β΄ Χρυσοφάκη και Μητροπολίτου Ανθίμου Ρούσσα.

Υπό του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου την 1η Σεπτεμβρίου 2015.

Έλαβε μέρος σε θεολογικά συνέδρια και συνέγραψε θεολογικά και εκκλησιαστικά άρθρα.

Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών εξελέγει την 9η Οκτωβρίου 2015.

Στοιχεία έχουν αντληθεί από panagiaepiskepsi.gr, κεντρική φωτό romfea.gr.

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ.