Αυξημένη παρουσία των ελεγκτικών υπηρεσιών στην αγορά λόγω εορτών

Στις 11 το πρωί

Την  εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες το Υπουργείο Ανταγωνιστικότητας με σχετική εγκύκλιο που υπέγραψε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Με την εγκύκλιο ζητείται από τις υπηρεσίες να έχουν αυξημένη παρουσία στην αγορά – καταστήματα, λαϊκές αγορές –υπαίθριο εμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές κλπ.- και την εντατικοποίηση των ελέγχων, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες υπηρεσίες –Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΣΔΟΕ, Υπουργείου Υγείας κλπ. – για την αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Γεράσιμος Γιακουμάτος κατά την υπογραφή της εγκυκλίου δήλωσε πως «καθήκον όλων μας, είναι να περιφρουρηθεί το γιορτινό «τραπέζι», ο ανταγωνισμός και η αγορά και να αποκλειστούν όλοι εκείνοι που θα προσπαθήσουν να αισχροκερδήσουν» ενώ παράλληλα τόνισε πως και «για τον επιχειρηματικό κόσμο, οι ημέρες αυτές, είναι μια ευκαιρία στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να δείξουν με προσφορές και μειώσεις στις τιμές την έμπρακτη στήριξη της ελληνική οικογένειας»

Ειδικότερα θα πρέπει να ελέγχονται οι επιτηδευματίες ως προς :

-Την ανάρτηση πινακίδων με τις προβλεπόμενες ενδείξεις.

-Την επισήμανση των τροφίμων (προσυσκευασμένων και μη ) –ενδείξεις.

-Την είσπραξη αντιτίμου μεγαλύτερου του αναγραφόμενου επί των πινακίδων ή των τιμοκαταλόγων.

-Την έκδοση νομίμων παραστατικών στοιχείων.

-Την ελλιπή στάθμιση.

-Κάθε άλλη παράβαση που αναφέρεται στο Νόμο 4177/2013, στη με αριθμ. πρωτ. Α2-718/31-07-2014 απόφαση.

Με δεδομένο ότι λογω των εορτών των Χριστουγέννων και νέου έτους, αναμένεται αυξημένη διακίνηση των καταναλωτών, μέσω επιβατικών πλοίων, σιδηροδρόμων, αεροδρομίων και υπεραστικών λεωφορείων, συστήνεται οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν και ως προς τη διαπίστωση εφαρμογής του άρθρου 137 της με αριθμ. Πρωτ. Α2-718-31-07-2014 απόφασης, με το οποίο ορίζονται ανώτατες τιμές διάθεσης σε ορισμένα είδη σε χώρους που δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

Επίσης, βάσει της εγκυκλίου, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί στα μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης κρεάτων και οπωρολαχανικών και στη διακίνηση των προϊόντων αυτών προς τις περιφερειακές και τοπικές αγορές για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών.