Από όλα έχει η… συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται συνολικά 30 θέματα από αυτά ξεχωρίζουν το θέμα της επέκτασης της λειτουργίας των ΚΔΑΠ, το έργο «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης που δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής», οι προσλήψεις για το πρόγραμμα «εναρμόνιση οικογενειακής ζωής», ο οικονομικός απολογισμός του Μύλου των Ξωτικών, πρόστιμα για αφισορύπανση.

Επέκταση λειτουργίας ΚΔΑΠ

Την επέκταση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών) σε 6 σχολεία εξετάζει ο Δήμος Τρικκαίων. Στο πλαίσιο αυτό θα παραχωρηθούν οι σχολικές εγκαταστάσεις από τις 4 ως τις 9 το απόγευμα. Τα σχολεία που προτείνονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εναρμόνισης Οικογενειακής Ζωής» είναι το 1ο, το 2ο, το 10ο, το 16ο,  το Δ.Σ. Κεφαλόβρυσου και το Δ.Σ. Παλαιοπύργου.

Στα συγκεκριμένα σχολεία θα λειτουργήσουν τα ΚΔΑΠ μετά την ολοκλήρωση της λειτουργίας του σχολείου και ειδικότερα από τις 4 ως τις 9. Σύμφωνα με το νόμο προβλέπεται η παραχώρηση των σχολικών μονάδων σε ώρες που δεν παρακωλύεται η λειτουργία του σχολείου για διάφορες δραστηριότητες όπως είναι μουσική, θεατρικό παιχνίδι, χορός, αθλοπαιδειές, πολιτιστικά κ.α.

Το θέμα τίθεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη. Κατά τη συζήτησή του πάντως στην Επιτροπή Παιδείας έχουν εκφραστεί επιφυλάξεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τόσο από την κ. Βάσω Κάκλα όσο κι από τον Γιώργο Καΐκη. Επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν ως προς την όλη οργάνωση του εγχειρήματος.

Εκείνο που επισήμανε η κ. Κάκλα είναι ότι το όλο εγχείρημα θα πρέπει να υλοποιηθεί υπό όρους και προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να μην υπάρχουν αποκλεισμοί παιδιών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει καλή οργάνωση ώστε η λειτουργία των ΚΔΑΠ να μην παρακωλύει τη λειτουργία των σχολείων.

Πάντως η Δημοτική Αρχή στοχεύει στην αύξηση της δυναμικότητας των τριών υφιστάμενων ΚΔΑΠ, από 300 παιδιά σε 1850 παιδιά η οποία είναι δυνατή, όπως υποστηρίζει, με την μετεγκατάσταση σε σχολικά συγκροτήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόγραμμα σίτισης οι ανάγκες σίτισης πολιτών

Στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το Σώμα θα ασχοληθεί με την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου «Παροχή τροφίμων σε αστέγους και άτομα που διαβιούν σε συνθήκες στέγης που δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής». Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας κι έχει προϋπολογισμό 250.000 ευρώ για το σύνολο της Περιφέρειας.

Μέσω του προγράμματος θα διατεθούν:

Μακαρόνια, Ρύζι, Φέτα, Γραβιέρα, Κοτόπουλα, Ελαιόλαδο, Ελιές, Χαλβάς.

Επιπλέον το Δ.Σ. καλείται να συστήσει 3μελή Επιτροπή για την ευθύνη της Διαχείρισης του προγράμματος και τη διανομή των τροφίμων στους ωφελούμενους αυτού. Ως χώρος τοποθέτησης των προϊόντων που θα διατεθούν στους ωφελούμενους, ορίζεται το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Τρικκαίων.

275 προσλήψεις

Σε 275 ανέρχεται ο αριθμός των προσλήψεων που προγραμματίζει ο Δήμος Τρικκαίων στο πλαίσιο του προγράμματος Εναρμόνισης Οικογενειακής Ζωής. Οι προσλήψεις αφορούν:

Δασκάλους, μουσικούς, γυμναστές, νηπιαγωγούς, θεατρολόγους, καθηγητές πληροφορικής, καθηγητές ξένων γλωσσών, ζωγράφους/γραφίστες, καλλιτεχνικό προσωπικό (αγιογραφίας, πηλό, σκάκι, κόμικς κ.α.), διοικητικό οικονομικό, κοινωνική λειτουργό, φυσικοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια, κοινωνικός φροντιστής-επιμελητής υγείας, εκπαιδευτής τεχνικός, οδηγό, νηπιοβρεφοκόμο, βοηθών βρεφονηπιοκόμων, βοηθό μαγείρων, καθαριότητας.

Το ανωτέρω αίτημα για πρόσληψη νέου προσωπικού αιτιολογείται ως εξής :

  1. τη διερεύνηση των αντικειμένων και των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων ( μπάσκετ, κολύμβηση, βόλεϊ, ξένες γλώσσες, ενισχυτική διδασκαλία, κλπ ) των τριών υφιστάμενων ΚΔΑΠ : ΚΔΑΠ ΦΡΟΥΡΙΟ, ΚΔΑΠ ΣΤΑΘΜΟΣ και ΚΔΑΠ ΟΜΟΝΟΙΑ.
  2. Την αύξηση της δυναμικότητας των τριών υφιστάμενων ΚΔΑΠ, από 300 παιδιά σε 1850 παιδιά η οποία είναι δυνατή, με την μετεγκατάσταση σε σχολικά συγκροτήματα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
  3. Την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ στην υπάρχουσα πρωινή βράδια.
  4. Την αύξηση της δυναμικότητας του ΚΔΑΠ ΜΕΑ ΗΦΑΙΣΤΟΣ από 25 ΑΜΕΑ σε 50 ΑΜΕΑ με την προσθήκη απογευματινής βράδιας.
  5. Την εξασφάλιση της επαρκούς στελέχωσης για την εύρυθμη λειτουργία των 6 βρεφονηπιακών σταθμών, 2 βρεφικών σταθμών, 7 παιδικών σταθμών του Δήμου Τρικκαίων.

Το θέμα θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων.

Προς έγκριση τα απολογιστικά στοιχεία του Μύλου των Ξωτικών

Το γεγονός ότι ο Μύλος των Ξωτικών αποτέλεσε και φέτος μία από τις κορυφαίες εορταστικές εκδηλώσεις είναι αδιαμφισβήτητο. Περίπου 1 εκ. επισκέπτες πέρασαν την πύλη του και η πόλη γέμισε με κόσμο. Σε αυτή τη φάση κι αφού η γιορτή τελείωσε, επιτυχώς, όπως λένε οι διοργανωτές, έρχεται η σειρά του απολογισμού.

Η ώρα του… ταμείου έφτασε και το θέμα θα συζητηθεί την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Το 27ο θέμα ημερήσιας διάταξης είναι η «Συζήτηση επί του Απολογισμού  του ” Μύλου των Ξωτικών” για το 2014-2015» και είναι ένα θέμα που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έχει γίνει πολύς λόγος ως προς τα οικονομικά αποτελέσματα του όλου εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που έρχονται προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων τα έξοδα ανήλθαν σε 756.132 ευρώ (είχαν προϋπολογισθεί σε 789.910 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα αυτά έχουν ως εξής:

Ενοικιάσεις χώρων-οικίσκων: 304.157,76 ευρώ

Ίδιες Εκμεταλλεύσεις (Fan Park-Carousel, μπουτίκ αναμνηστικών, παγοδρόμιο, roller coster): 366.879,49

Συνεκμεταλλεύσεις (καφέ, ποσοστό φαγητού από κάρτες): 28,214,92 ευρώ

Χορηγίες: 46.217,18 ευρώ

Λαχειοφόρος: 10.441,97 ευρώ

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα η μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα αναμενόμενα έσοδα και τα πραγματοποιηθέντα σημειώνεται στη λαχειοφόρο αγορά όπου οι διοργανωτές προσδοκούσαν να έχουν περί τις 65.000 ευρώ έσοδα κι έχουν μόλις 10.441,97 ευρώ, αλλά και στις συνεκμεταλλεύσεις του καφέ και του ποσοστού φαγητού από τις κάρτες όπου αναμενόταν 50.000 ευρώ και τελικά ήρθαν στο ταμείο28.214,92.

Αντίστροφα ενώ αναμενόταν μικρότερα έσοδα στον κωδικό των χορηγιών τα έσοδα ήταν σχεδόν διπλάσια 40.217,18 από τα προϋπολογισθέντα 25.000, αλλά και στις διαφημίσεις όπου από τις 16.000 ευρώ που προϋπολογίζονταν τελικά εισπράχθηκαν 30.200 ευρώ.

Πρόστιμα για αφισορύπανση

Πρόστιμα ύψους 1.467 ευρώ προτίθεται να επιβάλλει ο Δήμος Τρικκαίων σε 4 κέντρα διασκέδασης κι ένα αθλητικό σωματείο για υπαίθρια διαφήμιση (αφισορύπανση). Τούτο προτείνει προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων το τμήμα Εμπορίου και Υπηρεσιών του Δήμου. Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη Τρίτη.