«Από μητέρα προς μητέρα» υποστήριξη, ενημέρωση κι ενθάρρυνση: Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Τρικάλων-Καρδίτσας

Η κ. Νάντια Φιλίππου (αριστερά), με τη μαία και σύμβουλο θηλασμού Πασχαλίνα Καμπουρίδου (στη μέση) και τη συνδιαχειρίστρια της ομάδας Νατάσα Φιλίππου (δεξιά)

Η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Τρικάλων-Καρδίτσας, δραστηριοποιείται στη Δυτική Θεσσαλία από  το 2011.  Ξεκίνησε ως ιδέα από την ανάγκη πολλών μαμάδων για σωστή κ επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση σε θέματα θηλασμού. Την ίδια περίοδο στο facebook υπήρχε έντονη δράση μαμάδων που αναζητούσαν την σωστή κ επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση σε θέματα θηλασμού. Τότε άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες στήριξης του θηλασμού σε διάφορα μέρη της Ελλάδος κ η πόλη μας ήταν κ αυτή μέσα σε αυτές. Η ομάδα δημιουργήθηκε με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» υποστήριξη, ενημέρωση, κι ενθάρρυνση σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και τη μητρότητα κι από τότε δραστηριοποιείται με στόχο την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση. Στην πόλη η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Τρικάλων – Καρδίτσας έχει γίνει ευρέως γνωστή από τη συμμετοχή στην εβδομάδα μητρικού θηλασμού με το δημόσιο θηλασμό. Για το μητρικό θηλασμού, τα οφέλη αλλά και την εμπειρία του δημόσιου θηλασμού μας μιλάει η εκπρόσωπος της Ομάδας Νατάσα Φιλίππου. Η ίδια είναι μητέρα 2 παιδιών (το μικρότερο 15 μηνών) και φυσικά υπέρμαχος του θηλασμού και των πλεονεκτημάτων του.

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη


– κ. Φιλίππου πείτε μου δύο λόγια για την ομάδα σας. Πότε ξεκίνησε, πόσα μέλη, που μπορεί να σας βρει κάποιος.

– Η Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Τρικάλων-Καρδίτσας, δημιουργήθηκε  το 2011.  Την ίδια περίοδο στο facebook υπήρχε έντονη δράση μαμάδων που αναζητούσαν την σωστή κ επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση σε θέματα θηλασμού, καθώς είχαν πλέον αντιληφθεί ότι δυστυχώς η πλειοψηφία των επαγγελματιών υγείας αδυνατούσαν να τις πληροφορήσουν σωστά κ να τις βοηθήσουν σε θέματα θηλασμού.

Τότε λοιπόν άρχισαν να δημιουργούνται ομάδες στήριξης του θηλασμού σε διάφορα μέρη της Ελλάδος κ η πόλη μας ήταν κ αυτή μέσα σε αυτές. Βρισκόμαστε στο facebook https://www.facebook.com/groups/TrikalaThilasmos/ και η ομάδα μας αριθμεί αυτή τη στιγμή περισσότερα από 800 μέλη.

– Ποιος ο στόχος της Ομάδας;

– Η ομάδα δημιουργήθηκε με στόχο την «από μητέρα προς μητέρα» υποστήριξη, ενημέρωση, κι ενθάρρυνση σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και τη μητρότητα.
Στην ομάδα, υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μητέρες και είναι στη διάθεση άλλων μαμάδων που ίσως χρειαστούν κάποια βοήθεια για το ξεκίνημα ενός επιτυχημένου θηλασμού. Η Ομάδα προασπίζει επίσης τον Φυσικό τοκετό, τη φυσική διατροφή του μωρού και του μικρού παιδιού και τα δικαιώματά του.

Τα μέλη της ομάδας, έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη, ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο από τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της. 

[quote_box_center]«Το σημαντικό είναι η μητέρα να έχει ενημερωθεί και να έχει τη γνώση! Τη σωστή και την πραγματική γνώση κι όχι αυτή που μας έχει δώσει η κουλτούρα του μπιμπερό τόσα χρόνια και το μάρκετινγκ των γαλακτοβιομηχανιών»[/quote_box_center]

– Η ομάδα αποτελείται αποκλειστικά από εθελόντριες;

– Η προσφορά των μελών είναι εθελοντική και παρέχεται δωρεάν, και οι απόψεις είναι προσωπικές. Δεν είμαστε επαγγελματίες υγείας, απλά μοιραζόμαστε καλοπροαίρετα τις εμπειρίες και τις γνώσεις που έχουμε αποκτήσει μέσα από το ταξίδι της μητρότητας. Ως εκ τούτου είναι στην κρίση της κάθε μητέρας, το αν θα δεχτεί τις συμβουλές των άλλων μαμάδων ως σωστές

– Μητρικός θηλασμός ποια τα οφέλη;

– Θα σας παραθέσω τα γραφόμενα του παιδιάτρου κ συμβούλου θηλασμού IBCLC Στέλιου Παπαβέντση: Γιατί ο μητρικός θηλασμός είναι ανυπέρβλητος; Γιατί δε θα φτιαχτεί ποτέ επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη που να μοιάζει έστω στο ελάχιστο στο μητρικό; Μία από τις παραμέτρους που καθορίζουν την ανωτερότητα του μητρικού γάλακτος είναι η μοναδικότητά του σε κάθε χωροχρονική στιγμή. Το μητρικό γάλα έχει ένα θαυμαστό τρόπο να εξατομικεύεται κάθε φορά σε κάθε παιδί και να αλλάζει, ανάλογα με την περίσταση, πάντα προς το μέγιστο δυνατό όφελος για την υγεία του μωρού. Το επεξεργασμένο γάλα αγελάδας για βρέφη παραμένει ίδιο για κάθε παιδί, για κάθε μέρα σε διάστημα έξι ή δώδεκα μηνών. Το ξένο γάλα αποτελεί μονότονο φαστ-φουντ, σε σύγκριση με την αξεπέραστη ποικιλία του μητρικού». Συγκεκριμένα, το μητρικό γάλα είναι εντελώς διαφορετικό σε σύσταση και ιδιότητες:

  1.     Από παιδί σε παιδί.
    2.      Από παιδί σε παιδί της ίδιας μητέρας.
    3.      Ανάλογα με το φύλο του παιδιού.
    4.      Ανάλογα με την ηλικία του μωρού.
    5.      Ανάλογα με αυτά που τρώει η μητέρα.
    6.      Ανάλογα με την ώρα της ημέρας.
    7.      Από στήθος σε στήθος της ίδιας μητέρας.
    8.      Κατά τη διάρκεια του ίδιου γεύματος.
    9.      Ανάλογα με την εποχή του χρόνου.
    10.  Όταν το μωρό κρυολογήσει.

Τα παραπάνω συνιστούν δέκα λόγους για τους οποίους καμία εταιρία στον κόσμο δε θα καταφέρει ποτέ να «μιμηθεί» το ανθρώπινο γάλα. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ένα γάλα της μαμάς αλλά χιλιάδες, εκατομμύρια. Η έννοια του στάνταρ ανθρώπινου γάλακτος είναι ανύπαρκτη. Το να προσπαθήσεις να παράγεις κάτι που μοιάζει με το μέσο όρο από εκατομμύρια διαφορετικά πράγματα αποτελεί ματαιότητα και πλάνη.  Κάθε συγκεκριμένη μητέρα βρίσκεται σε συνεχή χημική επικοινωνία με το συγκεκριμένο μωρό της, που καθορίζει με δυναμικό τρόπο την εκάστοτε σύσταση του γάλακτος που θα προσφέρει στο μωρό. Το μητρικό γάλα είναι ένα δυναμικό, ζωντανό υγρό, όχι νεκρό και στατικό όπως είναι η χημική σούπα – συνοθύλευμα του επεξεργασμένου γάλακτος για βρέφη.

[quote_box_center]«Εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε μαμάδες που θέλουν τη βοήθεια μας, σκοπός μας δεν είναι να πιέσουμε καμιά μαμά να επιλέξει το θηλασμό η οποία, όντας σωστά ενημερωμένη, επιλέγει να μην θηλάσει το παιδί της»[/quote_box_center]

– Εσείς έχετε την εμπειρία. Πολλές μαμάδες δεν επιλέγουν να θηλάσουν τα μωρά τους από φόβο, από άγνοια ή πολλές φορές ακόμη κι επειδή θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτόν χαλούν το σώμα τους ή ακόμη ακόμη εγκλωβίζονται. Τι απαντάτε;
Το σημαντικό είναι η μητέρα να έχει ενημερωθεί και να έχει τη γνώση! Τη σωστή και την πραγματική γνώση κι όχι αυτή που μας έχει δώσει η κουλτούρα του μπιμπερό τόσα χρόνια και το μάρκετινγκ των γαλακτοβιομηχανιών. Αν λοιπόν αποκτήσει τη γνώση, κι εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε κάθε μαμά που μας χρειάζεται, τότε σίγουρα όλοι οι μύθοι θα καταρριφθούν. Θα πρέπει να διευκρινίσω όμως ότι εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε μαμάδες που θέλουν τη βοήθεια μας, σκοπός μας δεν είναι να πιέσουμε καμιά μαμά να επιλέξει το θηλασμό η οποία, όντας σωστά ενημερωμένη, επιλέγει να μην θηλάσει το παιδί της.

Από το δημόσιο θηλασμό στα Τρίκαλα στο πλαίσιο της εβδομάδας μητρικού θηλασμού

– Η διαδικασία είναι δύσκολη; Είναι πιο δύσκολο από το να ταΐζεις το μωρό σου με άλλα μέσα;

Η διαδικασία είναι μια φυσιολογική διαδικασία που θα έπρεπε να είναι  πολύ εύκολη αφού αυτή είναι η φύση της γυναίκας. Δυστυχώς όμως, η εικόνα του θηλασμού σπανίζει πλέον στο περιβάλλον μας, καθώς επικρατεί η εικόνα του μπιμπερό και οι νέες μαμάδες δεν γνωρίζουν πως μπορούν να μάθουν την τέχνη του θηλασμού. Αν λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση είναι ενημερωμένες και καταφέρουν από το μαιευτήριο να θηλάσουν αμέσως μετά τον τοκετό το παιδί τους και να μην τους χορηγηθεί καθόλου ξένο γάλα ούτε και πιπίλα, μετά όλα θα βρούνε το δρόμο τους! Ο μητρικός θηλασμός χρειάζεται τη μαμά, το στήθος της και την αγκαλιά της, τα άλλα μέσα χρειάζονται μπουκάλια, αποστειρώσεις, ζέσταμα, κρύωμα κτλ όταν ένα μωρό κλαίει μέσα στη νύχτα και δεν ξέρει τι περιμένει!

– Τι πρέπει να ξέρει μία νέα μαμά για τον θηλασμό;

– Τι να πρωτοπώ;  Καταρχάς να ενημερωθεί η ίδια από όποια έγκυρη πηγή μπορεί! Στην ομάδα μας θα βρει ότι αξιόπιστο υπάρχει από Links εσωτερικού κ εξωτερικού. Τα πιο σημαντικά βήματα πάντως είναι τα εξής αφού έχει ενημερωθεί πρώτα…
1. Μόλις γεννήσει, με ό,τι τρόπο και να γεννήσει να βάλει το μωρό γυμνό πάνω στο γυμνό της δέρμα και να θηλάσει αμέσως μόλις βγει πριν πάει στον παιδίατρο (αυτό θα πρέπει να το συμφωνήσει με το γυναικολόγο της πριν γεννήσει). Το μωρό δηλαδή να έρθει πρώτη φορά σε επαφή με το δέρμα της μαμάς του και όχι με το δέρμα κάποιου άγνωστου επαγγελματία υγείας.

  1. το μωρό να ΜΗΝ σιτιστεί με τίποτα άλλο πέρα από μητρικό γάλα, όχι σκόνη, όχι τσάι, όχι ζαχαρόνερο.
  2. Το μωρό να είναι συνέχεια μαζί με τη μητέρα (rooming in) και να μην το παίρνει κανείς! Η μητέρα είναι η μόνη υπεύθυνη και η μόνη που μπορεί να αποφασίζει για το μωρό της.
  3. Το πρωτόγαλα  υπάρχει τις πρώτες μέρες και είναι ο υγρός χρυσός! φτάνει για το μωρό κάθε μαμάς!! Δεν χρειάζεται συμπλήρωμα, για να καταλάβει η μαμά αν το παιδί πίνει γάλα. Για να το καταλάβει αυτό, μετράει βρεγμένες πάνες!
    5. Τις πρώτες 40 τουλάχιστον μέρες το παιδί θα είναι σχεδόν συνέχεια στο στήθος, είτε θα τρώει είτε θα πιπιλίζει… ακολουθούμε τις ανάγκες του κ αυτό δεν σημαίνει ότι μας εκμεταλλεύεται και κακομαθαίνει! Επίσης το μωρό θα πρέπει να είναι συνεχώς δίπλα στην μαμά κ στο σπίτι, όχι σε άλλο δωμάτιο, αλλά με το καλαθάκι του το έχουμε δίπλα μας και μόλις κλάψει στο στήθος!

6…θα μπορούσα να πω αμέτρητα πολλά ακόμα οι παρεμβάσεις και η παραπληροφόρηση που θα δεχτεί μια νέα μητέρα είναι αμέτρητες και ειδικά όταν προέρχονται από το στόμα «ειδικών» έχουν κ βαρύτητα που δύσκολα προσπερνιούνται.

[quote_box_center]«Η διαδικασία είναι μια φυσιολογική διαδικασία που θα έπρεπε να είναι  πολύ εύκολη αφού αυτή είναι η φύση της γυναίκας. Δυστυχώς όμως, η εικόνα του θηλασμού σπανίζει πλέον στο περιβάλλον μας»[/quote_box_center]

– Τα τελευτά χρόνια η ομάδα των Τρικάλων συμμετέχει επιτυχώς στην εβδομάδα μητρικού θηλασμού με το δημόσιο θηλασμό. Περιγράψτε μας την εμπειρία.
Είναι η δική μας γιορτή, η γιορτή του θηλασμού που στόχος της δεν είναι ο δημόσιος θηλασμός για τον δημόσιο θηλασμό, αλλά η προβολή της εικόνας της θηλάζουσας μητέρας που τόσο λείπει από το περιβάλλον μας νέας μαμάς, η ενημέρωση και η αλληλεπίδραση με μέλλουσες και νέες μαμάδες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο θηλασμός είναι το φυσιολογικό και τίποτα γύρω από αυτό δεν μπορεί να έχει σχέση με τις λέξεις, ντροπή, άσεμνο, αηδιαστικό κι άλλα περίεργα που ακούγονται κατά καιρούς από διάφορους αδαείς στην εικόνα του δημόσιου θηλασμού. Ξεκινήσαμε λίγες που βρεθήκαμε μέσα από το διαδίκτυο και συνεχίζουμε πολλές που συνεχώς αυξανόμαστε και γινόμαστε μια δυναμική παρέα.

– Πολλές μαμάδες ντρέπονται να θηλάσουν δημόσια το παιδί τους. Τι έχετε να τους πείτε;
– Ότι είναι λογικό να νιώθουν έτσι εφόσον δεν θηλάζει καμιά μαμά στον περίγυρο της! Μπορεί να έρθει σε μια από τις συναντήσεις της ομάδας μας όπου πολλές μαμάδες θηλάζουν τα παιδιά τους, να εξοικειωθεί με την εικόνα και να καταλάβει πόσο απλό και πρακτικό είναι, θα διευκολύνει τη ζωή της και του παιδιού της αφού δεν θα χρειάζεται να τρέχει πανικόβλητη όταν το μωρό αρχίζει να κλαίει για να βρει ένα ήσυχο κι απόμερο μέρος. Μπορεί να πάρει κι ένα μάρσιπο και να έχει το παιδί μόνιμα στην αγκαλιά της και μόλις κλαίει θα το θηλάζει, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ότι το μωρό τρώει μέσα στον μάρσιπο.

Ευχαριστούμε τον Σπύρο Πετρουλάκη (στιχουργό του τραγουδιού και συγγραφέα) που μας έστειλε το τραγούδι.