Αποστόλης Ιωάννου: η παραμυθένια διάσταση μιας πραγματικότητας που χάθηκε

«ΤΟ ΧΩΡΙΟ είναι ένα graphic novel 80 ασπρόμαυρων σελίδων. Μία ιστορία, αποτέλεσμα όχι μόνο της αγάπης του δημιουργού του, αλλά και της εντατικής έρευνας που προηγήθηκε σε θέματα λαογραφικού και φυσικού ενδιαφέροντος.
«Το χωριό διηγείται μια απλή, όσο και όμορφη ιστορία: Οι σχέσεις των νέων γενεών με τις παλαιότερες, μέσω εικόνων που αποτυπώνουν την ελληνική ηπειρωτική φύση, την αρχιτεκτονική των χωριών της, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, τα πανηγύρια, τα παιδικά παιχνίδια, και –εν γένει- την ανεμελιά μιας ζωής με πιο αργούς, πιο «ανθρώπινους» ρυθμούς. Μιας εποχής που πέρασε» αναφέρει ο Τρικαλινός δημιουργός Αποστόλης Ιωάννου.
Στα κόμικς που δημιουργεί «μπολιάζει» πράγματα που αγαπά… Την αρχιτεκτονική των ορεινών χωριών, τη φύση και τις αναμνήσεις που έχει από τα μέρη που μεγάλωσε και περπάτησε. Σε μια εποχή όπου όλα μοιάζουν να γυρίζουν γύρω από τις μεγαλουπόλεις και την κουλτούρα τους, ο εικονογράφος και δημιουργός comics, Αποστόλης Ιωάννου, εμπνέεται από την ανεπιτήδευτη αγάπη του για την ελληνική ύπαιθρο και παράδοση, δημιουργώντας ένα graphic novel-φόρο τιμής στην παραμυθένια διάσταση μιας πραγματικότητας που χάθηκε. «Αυτά που θέλω να πω, τα λέω μέσω των εικόνων και των χαρακτήρων και όχι μέσω του σεναρίου. Το σενάριο είναι δευτερεύον, απλά μια αφορμή, ένα “απαλό” και διακριτικό backround» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μας μίλησε για την τέχνη των κόμικ, τη δική του διαδρομή κι εκείνα που τον εμπνέουν. Μας μίλησε για τη ζωή του και τις επιλογές του…

Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

– Αποστόλη, η νέα σου δουλειά τιτλοφορείται «Το χωριό»: Ποιο χωριό περιγράφει;
– Αν και τα βιώματά μου είναι από χωριά του Ασπροπόταμου, στην Κρανιά, το Χαλίκι και το Στεφάνι, δεν περιγράφω κάποιο συγκεκριμένο χωριό. Θα έλεγα ότι περιγράφει το αρχέτυπο, ενός ορεινού χωριού της Πίνδου.

– Τι σε ενέπνευσε να κάνεις αυτή τη δουλειά;
– Στα κόμικς που δημιουργώ προσπαθώ να μπολιάσω πράγματα που αγαπώ. Την αρχιτεκτονική των ορεινών χωριών, τη φύση και τις αναμνήσεις που έχω από τα μέρη που μεγάλωσα και περπάτησα.

– Περιέγραψέ μας τη νέα σου δουλειά.
– Είναι ένα ασπρόμαυρο graphic novel, 80 σελίδων φτιαγμένο όλο στο χέρι. Πέρα των παραπάνω που ανέφερα είναι και μια καταγραφή της παράδοσης σε κόμικ. Παρουσιάζονται γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες, παραδοσιακές φορεσιές και παραδοσιακά πανηγύρια.

– Έχει ολοκληρωθεί;
– Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς. Και πλέον ένιωσα έτοιμος να στραφώ στον κόσμο που μοιράζεται την αγάπη μου για τη φύση και την παράδοσή μας, και να ζητήσω την υποστήριξή του.

– Ποιες είναι οι προηγούμενες δουλειές σου;
– Το πρώτο μου κόμικ είναι το Βαθύ Δάσος το οποίο κυκλοφόρησε το 2013 από την Comicdom Press. Φέτος κυκλοφόρησα το ¨Ρομπότ και το κορίτσι” και το “Μαγικά Βελανίδια”. Παράλληλα πήρα μέρος σε 4 εκθέσεις σε Αθήνα, Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Ίσπρα στην Ιταλία και Βουκουρέστι στη Ρουμανία. Έτσι το “Χωριό”, πριν ακόμα κυκλοφορήσει, έχει ταξιδέψει ήδη αρκετά! Και μαζί του, ταξιδεύει η Θεσσαλική φύση και παράδοση.

[quote_box_center]«Στα κόμικς που δημιουργώ προσπαθώ να μπολιάσω πράγματα που αγαπώ. Την αρχιτεκτονική των ορεινών χωριών, τη φύση και τις αναμνήσεις που έχω από τα μέρη που μεγάλωσα και περπάτησα» [/quote_box_center]

– Πόσο χρόνια ασχολείσαι με τα κόμικ; Σε εκφράζουν; Εξωτερικεύεις τον εαυτό σου μέσα από τους ήρωές σου;
– Ασχολούμαι με την εικονογράφηση και τα κόμικς τα τελευταία πέντε χρόνια. Προφανώς και με εκφράζουν. Μέσα στις σελίδες απολαμβάνω απόλυτη καλλιτεχνική ελευθερία. Λέω ό,τι έχω να πω.

– Τι σε έκανε να φύγεις από την πόλη και να γυρίσεις στο χωριό;
– Υπήρχε ένα σπίτι που δεν έμενε πια κανείς και αποφάσισα να το ζήσω. Αυτή η επιστροφή άλλαξε τη ζωή μου προς το καλύτερο.

– Τα κόμικ είναι η δουλειά που πάντα ήθελες να κάνεις;
– Όχι, έχω κάνει διάφορες δουλειές ( ) και ίσως κάνω και άλλες στο μέλλον. Πάντα βέβαια διάβαζα και δημιουργούσα comics. Απλώς, κάποια στιγμή, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

[quote_box_center]

Καμπάνια

Προκειμένου να καλυφθούν οι δημιουργικές κι εκτυπωτικές ανάγκες του graphic novel, ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου, καμπάνια συμμετοχικής χρηματοδότησης στην πλατφόρμα, Indiegogo. Η καμπάνια θα διαρκέσει μέχρι και τις 3 Φεβρουαρίου. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα indiegogo.com/projects/to-xorio-graphic-novel, και να υποστηρίξει αυτό το ξεχωριστό project, επιλέγοντας ένα από τα διαθέσιμα πακέτα.

[/quote_box_center]

 

– Είναι μία δουλειά που μπορεί να σου προσφέρει τα προς το ζην;
– Αν είσαι εργατικός και δεν μείνεις μόνο στην ελληνική αγορά, ναι, μπορεί να σου προσφέρει τα προς το ζην.

-Θα προέτρεπες νέους ανθρώπους να αφήσουν τα πάντα και να ασχοληθούν μόνο με αυτό που τους γεμίζει;
– Θεωρώ ότι πρέπει να ασχολείται κανείς με αυτό που τον γεμίζει, απλά να μην τα παρατήσει όλα. Θα έλεγα να χτίσει βήμα, βήμα μια πορεία προς αυτά που τον γεμίζουν για να μην ταλαιπωρηθεί.

– Τι είναι αυτό που λατρεύεις στο χωριό; Και τι αυτό που λατρεύεις στο Χωριό (το κόμικ);
– Μ’ αρέσει όλο το πακέτο: η ομορφιά της φύσης, σε συνδυασμό με τις πιο φυσικές ζωές που κάνουν οι κάτοικοι των ορεινών χωριών. Τους πιο αργούς και πιο ανθρώπινους ρυθμούς που ζουν οι άνθρωποι.

– Τι μέσα χρησιμοποιείς για τα σχέδιά σου;
– Τα μέσα διαφέρουν ανάλογα με το κόμικ. Στο “Βαθύ Δάσος” χρησιμοποίησα ακουαρέλες και ακρυλικά αφού ήταν έγχρωμο. Τώρα στο “Χωριό”, χρησιμοποίησα πινέλο με σινική μελάνη, πενάκια και ραπιδογράφους.

– Χρηματοδότηση: crowdfunding. Τι ακριβώς είναι; Πως λειτουργεί;
– Το crowdfunding είναι μια μέθοδος συμμετοχικής χρηματοδότησης για δουλειές που χρειάζονται υποστήριξη για να ολοκληρωθούν. Στο indiegogo.com/projects/to-xorio-graphic-novel μπορείτε να ξεναγηθείτε σε μια πλούσια παρουσίαση που έχουμε ετοιμάσει για το “Χωριό”, να δείτε το βίντεο που εξηγεί πολλά για τη δουλειά, σελίδες / δείγματα από αυτήν, καθώς και τα όμορφα ανταλλάγματα που έχω ετοιμάσει για όποιον θελήσει να βοηθήσει. Ανάλογα με τη οικονομική δυνατότητα και τη διάθεσή του, ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει από μια σειρά πακέτων που ξεκινούν από -μόλις- 5 ευρώ! Η συναλλαγή είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς γίνεται μέσω του paypal, του πιο ασφαλούς τρόπου μεταφοράς χρημάτων στο internet. Αν όλα πάνε καλά και καταφέρουμε να βγάλουμε την έκδοση, τότε το πακέτο της επιλογής του υποστηρικτή φτάνει στα χέρια του ταχυδρομικά, με το όνομά του τυπωμένο στη σελίδα των ευχαριστιών. Σε αντίθετη περίπτωση, τα χρήματά του, επιστρέφονται μέσω Paypal.

[quote_box_center]

Ο δημιουργός

Ο Αποστόλης Ιωάννου γεννήθηκε στα Τρίκαλα, όπου και διαμένει. Εικονογράφος και δημιουργός comics, έχει επίσης στο ενεργητικό του εικονογραφήσεις για παιδικά και εκπαιδευτικά βιβλία, αφίσες συναυλιών και εξώφυλλα δίσκων. Comics του, έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά fanzines (ΕVOL 2, FART 2), ενώ τo 2013, κυκλοφόρησε το πρώτο μεγάλο, ολοκληρωμένο comic του, ΒΑΘΥ ΔΑΣΟΣ (Comicdom Press). Το 2014 κυκλοφόρησε την ιστορία ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ και το πρώτο τεύχος του comic TO ΡΟΜΠΟΤ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ. Ένα τρισέλιδο δείγμα από την επερχόμενη δουλειά του, ΤΟ ΧΩΡΙΟ, φιλοξενήθηκε στην έκθεση comics και εικονογράφησης, Εν Αιθρία 5, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Ίσπρα της Ιταλίας, ενώ με δείγματα του ίδιου project εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 4ο Σαλόνι Κόμικς (Salonul European De Banda Desenata) που έλαβε χώρα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Βουκουρεστίου.
Εικονογραφήσεις και comics του Αποστόλη Ιωάννου, μπορείτε να δείτε στο http://blackbirdzoo.blogspot.gr/

[/quote_box_center]