Αποστείρωση βάζων

Πλένουμε πολύ καλά, µε ζεστό νερό και σαπούνι, τα βάζα και τα καπάκια τους.

Αφού τα σκουπίζουμε, με καθαρή πετσέτα, τα βάζουμε πάνω στη σχάρα του φούρνου μας, αφού απλώσουμε µια πετσέτα και κλείνουμε το φούρνο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 150°C, στις αντιστάσεις και
τα αποστειρώνουμε για 15΄.
Όταν βγάλουμε τα βάζα από το φούρνο, κι αφού κρυώσουν λίγο, για 1′ – 2′, τα γεμίζουμε, με ζεστό το υλικό που θέλουμε να διατηρήσουμε, μέχρι πάνω, ξεχειλιστά, και σφραγίζουμε µε τα καπάκια.
Τα γυρνάμε ανάποδα, (με τα καπάκια να ακουμπούν στον πάγκο μας) και τ᾿ αφήνουμε έτσι, μέχρι τα βάζα να κρυώσουν καλά.
Φυλάμε σε σκιερό και δροσερό μέρος, τα αποστειρωμένα βάζα, με το γλυκό ή το φαγητό, για μήνες.
Όταν ανοίξουμε το βάζο, τότε το διατηρούμε οπωσδήποτε, στο ψυγείο.

•   2ος τρόπος:

Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια µε νερό και σαπούνι, και τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα με βραστό νερό που να τα σκεπάζει. 
Τα αφήνουμε να βράσουν για 12′ λεπτά και έπειτα τα κατεβάζουμε από τη φωτιά. 
Τα βάζουμε να στραγγίσουν πάνω σε καθαρή πετσέτα και έπειτα τα σκουπίζουμε.
Εναλλακτικά, αφού στραγγίσουν, τα βάζουμε στη σχάρα του φούρνου να στεγνώσουν, στους 120°C για 4′ – 5′ λεπτά.
Αφού τα βγάλουμε από το φούρνο, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, με τον πρώτο τρόπο.

•   3ος τρόπος:

Εναλλακτικά για μεγαλύτερη ευκολία, μετά το πλύσιμο, μπορούμε να τα βάλουμε στον φούρνο μικροκυμάτων, στη δυνατότερη ρύθμιση για 5′, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει τίποτα μεταλλικό στα καπάκια ή στα βάζα.

— Όταν πρέπει να αποστειρώσουμε μπουκάλια, αφού τα πλύνουμε και τα στραγγίσουμε καλά, τα τοποθετούμε όρθια σ’ ένα ταψάκι και τα βάζουμε στο φούρνο της κουζίνας μας, ακολουθώντας την πρώτη μέθοδο, για να τ’ αποστειρώσουμε.
Έπειτα τα βγάζουμε από το φούρνο και τ’ αφήνουμε πάνω σε μια καθαρή πετσέτα, στον πάγκο της κουζίνας μας να στεγνώσουν τελείως και να κρυώσουν.

πηγή:faghta-giagias-Blogspot.gr