Αντιμετωπίζοντας ένα δίχρονο….

Από την εμπειρία μου με δίχρονα, πρέπει να περιμένετε πολλά «όχι» και «δεν θέλω». 

Αυτό βέβαια είναι φυσικό να γίνει αλλά είναι το λιγότερο  επειδή θα ακολουθήσουν και πολλά πιο περίεργα πράγματα που θα σας κάνουν να θέλετε να τα παρατήσετε.  Εμείς όμως είμαστε εδώ για να σας ανεβάσουμε το ηθικό και να σας κάνουμε να συνεχίσετε!

Ας αντιμετωπίσουμε λοιπόν ένα δίχρονο….

Δεν θέλει να ντυθεί. Ε, και; Δεν κρύωσε ο καιρός ακόμη. Ας μείνει έτσι. Δεν θέλει να φάει. Με τόσα φαγητά πάνω στο τραπέζι κάποια στιγμή θα πεινάσει και θα φάει. Επιλέξτε λοιπόν τις μάχες σας. Διαλέξτε 3 πράγματα τα οποία αρνείται και αφήστε τα για αργότερα. Όχι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεστε αλλά ότι δεν είναι έτοιμο ακόμη το παιδί σας για κάποια πράγματα. Για παράδειγμα αν αρνείται το γιο γιο για πολύ καιρό, μάλλον δεν είναι ακόμη έτοιμο.

Αν θέλετε να δώσετε έμφαση σε κάτι κακό που έκανε, εφαρμόστε την «μέθοδο των 2 λεπτών.»Βάλτε ένα χρονόμετρο 2 λεπτών και  δώστε του προειδοποίηση πως αν δεν σταματήσει σε αυτά τα δύο λεπτά , θα πάει να καθίσει μόνο του στο δωμάτιο χωρίς παιχνίδια. Φυσικά ο χρόνος που θα το αφήσετε μόνο του είναι λίγα δευτερόλεπτα μόνο και μόνο για να καταλάβει πως δεν πρέπει να το ξανακάνει τουλάχιστον αμέσως.

Μην δίνετε υπερβολικά πολλές επιβραβεύσεις.  Οι επιβραβεύσεις είναι για να σας ακούει ένα παιδί. Αν για όλα έχετε μια επιβράβευση τότε απλά η επιβράβευση χάνει το νόημά της.  Φροντίστε να του λέτε μπράβο όταν κάνει ησυχία και όταν μοιράζεται τα πράγματά του.

Αν πρέπει να φύγετε από κάπου και αρχίζει να ουρλιάζει, απλά πρέπει να το πάρετε αμέσως και να φύγετε. Μην καθίσετε κι άλλο επειδή θα αρχίσει να πιστεύει πως αν ουρλιάζει τότε γίνεται αυτό που θέλει.

Δώστε χιούμορ στα ξεσπάσματά του. Μην του φωνάζετε αλλά γελάστε με τα ουρλιαχτά του όσο και να θέλετε να ουρλιάξετε και εσείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κοροϊδεύετε αλλά ότι δεν σας ενοχλεί αυτό που κάνει. Θα δείτε πως θα σταματήσει όταν δει ότι δεν ασχολείστε.

Τέλος πείτε τους σ ‘αγαπώ όσο πιο συχνά μπορείτε. Όλα τα παιδιά και ειδικά τα δίχρονα, χρειάζονται να ακούνε λόγια αγάπης. Γιατί; Επειδή είναι παιδιά.

πηγή : Κατερίνα Π. για το babyradio