Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι από τους συχνότερους τύπους νεοπλασίας. Η ανοσοθεραπεία αποτελεί ένα νέο “όπλο” απέναντι σε αυτή την μορφή της νόσου, ως αποτέλεσμα εκτεταμένης ερευνητικής δραστηριότητας.
Η ανοσοθεραπεία αυτή τη στιγμή έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικό ρόλο απέναντι στον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα. Παρακάτω ακολουθούν οι βασικές αρχές και τελευταίες εξελίξεις για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.
Μη-μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα (NSCLC)
Ακόμα και πριν την «άφιξη» της ανοσοθεραπείας, έχουν προηγηθεί πολλές θετικές εξελίξεις στην θεραπεία για το αδενοκαρκίνωμα (υπότυπο του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα). Αυτές σχετίζονται κυρίως με μεταλλάξεις στα κύτταρα κάποιων ασθενών, οι οποίοι μπορούν να λάβουν «στοχευμένη» θεραπεία. Σημειώνουμε ότι τέτοιες μεταλλάξεις βρίσκονται σε μικρό ποσοστό των ασθενών με αποτέλεσμα να είναι μικρό το ποσοστό που την λαμβάνει.
Αντιθέτως, ασθενείς με «πλακώδες» καρκίνο του πνεύμονα (squamous cell lung cancer, άλλον ένα υπότυπο του μη-μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα) είχαν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές που εστιάζονταν στην χημειοθεραπεία. Πρόσφατα, η ανοσοθεραπεία έδωσε κάποια αισιόδοξα πρώτα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, ή με νόσο που υποτροπίασε μετά την χημειοθεραπεία, έλαβαν ανοσοθεραπεία της μορφής «αναστολέων σημείου ελέγχου» (“checkpoint inhibitors”), και 41% αυτών επιβίωσαν για 1 χρόνο. Όταν συγκρίθηκε η ανοσοθεραπεία αυτή με την χημειοθεραπεία, βρέθηκε ανώτερη σε αποτελεσματικότητα καθώς και συνοδεύτηκε από λιγότερες παρενέργειες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αυτού του είδους η ανοσοθεραπεία να θεωρείται η καλύτερη επιλογή για δεύτερης γραμμής θεραπεία σε ασθενείς με πλακώδες καρκίνο του πνεύμονα.
Μελέτες ανοσοθεραπείας σε αδενοκαρκίνωμα έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα. Επομένως, και για αυτούς τους ασθενείς, η ανοσοθεραπεία είναι η προτιμητέα μέθοδος θεραπείας εάν έχουν ήδη λάβει χημειοθεραπεία και η νόσος τους έχει προχωρήσει.
Η έρευνα έχει εντατικοποιηθεί ώστε η ανοσοθεραπεία να αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για πρωτοδιαγνωσμένους ασθενείς με μη-μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.
Κλινικές μελέτες που εξετάζουν τον συνδυασμό ανοσοθεραπείας με άλλες θεραπείες (είτε στοχευμένες είτε χημειοθεραπεία) βρίσκονται σε εξέλιξη. Επίσης, σε φάση έντονης κλινικής έρευνας έχουν εισέλθει και συνδυασμοί διαφορετικών ειδών ανοσοθεραπείας.
Παρενέργειες της ανοσοθεραπείας
Όπως όλες οι μορφές θεραπείας, έτσι και η ανοσοθεραπεία μπορεί να έχει παρενέργειες. Συνήθως, αυτές είναι διαφορετικές από αυτές που προκαλούνται από άλλου είδους θεραπείες.
Οι περισσότερες από αυτές τις παρενέργειες είναι ήπιες, και συμπεριλαμβάνουν τις παρακάτω:
- εξανθήματα
- κνησμός (φαγούρα)
- κόπωση
- πυρετός
- συμπτώματα γρίπης κ.ά.
Φυσικά, η ανοσοθεραπεία έχει κι αυτή κάποιες πιθανές παρενέργειες που είναι πιο σοβαρές και μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του ασθενούς – αλλά είναι σπάνιες. Μερικές από αυτές τις παρενέργειες είναι οι παρακάτω:
- κολίτιδα
- πνευμονίτιδα
- προβλήματα θυροειδούς κ.ά.
Ισχυρό «παρών» της ανοσοθεραπείας
Συμπερασματικά, η ανοσοθεραπεία έχει μπει πλέον στην κλινική πράξη, που αν και διανύει τα πρώτα της βήματα έχει δώσει ισχυρό «παρών».
Τα βασικά στοιχεία της νέας αυτής μεθόδου αντιμετώπισης του καρκίνου μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
- Η ανοσοθεραπεία δρα μέσω της ενεργοποίησης και ενίσχυσης του ανοσοποιητικού μηχανισμού που είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
- Οι παρενέργειες της ανοσοθεραπείας είναι συνήθως ήπιες, και καλά ανεκτές από τους ασθενείς.
- Ως θεραπευτική αγωγή, αποτελεί νέα επιλογή για κάποιους συγκεκριμένους ασθενείς.
Πάρις Α. Κοσμίδης
Παθολόγος-Ογκολόγος
Δ/ντης Β’ Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «Υγεία»
Πρώην πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παθολογων Όγκολογων (ESMO)
πηγή : https://www.careacross.com/sites/immunotherapy/immunotherapy-lung?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=io-lung&utm_content=pic-cigarette#.WBeME_l97IW