Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Τρικάλων…

Του Αριστοτέλη Κωλώτη Κερασοβίτη

Κύριε Δήμαρχε:

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να φιλοξενηθούν στον χώρο του Βυζαντινού Φρουρίου της πόλης οι πρόσφυγες ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Το προηγούμενο πείραμα της φιλοξενίας απέδειξε ότι η τοπική κοινωνία μπορεί να δείξει ανοχή και αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, αλλά δεν είναι έτοιμη να τους δεχτεί στο κυρίως σώμα της.

Αποφασίζοντας να τοποθετήσετε στο πιο κεντρικό και ιστορικό χώρο της πόλης τους πρόσφυγες ρίξατε νερό στον μύλο όλων όσων είτε από φόβο είτε από εμπάθεια είτε από άγνοια δεν βλέπουν με καθόλου καλή και φιλική διάθεση την εγκατατάσταση των προσφύγων στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι γνωστοί “νοικοκυραίοι” ήταν λογικό να φοβηθούν αφού σε κάθε δύσκολη κατάσταση είναι εκείνοι που πρώτοι θα τρέξουν να αδειάσουν τα ράφια των Σούπερ Μάρκετ, ενώ όσοι διακατέχονται εχθρικά η με εμπάθεια στους πρόσφυγες είναι αντίθετοι ευθύς εξαρχής στην εδώ παραμονή τους οπότε τους δώσατε μία καλή αφορμή για να ξεσηκωθούν. Αρκετοί επίσης είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στον συγκεκριμένο χώρο το πολύ για μία εβδομάδα όπως ο ίδιος δηλώσατε μέχρι να μεταφερθούν σε στρατόπεδο στη Λαρισα.

Τέλος υπάρχει και μία μερίδα συμπολιτών μας οι οποίοι επικαλούνται λόγους αισθητικής – πολιτιστικής κληρονομιάς μιάς και το Κάστρο της πόλης αποτελεί για τους περισσότερους τρικαλινούς κάτι αντίστοιχο με την “Ακρόπολη των Αθηνών”.

Το λάθος της δημοτικής αρχής λοιπόν ήταν η επιλογή του χώρου αφού αν η εγκατάσταση τους γινόταν εκτός του κοινωνικού ιστού της πόλης, στην περιφέρεια της, τότε δεν θα υπήρχαν όλες αυτές οι αντιδράσεις. Η ουσία είναι να βοηθηθούν έμπρακτα οι πρόσφυγες χωρίς όμως ο Δήμος να έρχεται σε σύγκρουση με το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας αλλά να έχει στο πλευρό της το σύνολο των πολιτών.

Μετά τιμής

Αριστοτέλης Κωλώτης Κερασοβίτης