Ανοικτά για το κοινό τα Μουσεία της πόλης

Ο λόγος της ύπαρξης των μουσείων είναι η γνώση και η προβολή προς το κοινό των εκθεμάτων τους με σκοπό τη διάχυση της πληροφορίας, της ενημέρωσης, της εκπαίδευσης… Προφανώς αυτά δεν αφορούν τα Τρίκαλα όπου τα μουσεία παραμένουν κλειδαμπαρωμένα και τα εκθέματά τους στο σκοτάδι εδώ και χρόνια.

Μουσείο Κατσικογιάννη, Λαογραφικό Μουσείο, πινακοθήκη που στεγάζεται στη Δωροθέα Σχολή είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της αδιαφορίας και της αδυναμίας εξεύρεσης λύσης από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές. Οι θησαυροί τους έχουν καταδικαστεί στην αφάνεια. Η λειτουργία του Μύλου των Ξωτικών αποτελεί το έναυσμα μίας προσπάθειας να ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό κάποια από αυτά. Οι επισκέπτες που ήρθαν τα προηγούμενα χρόνια (πάνω από 1 εκατομμύριο κόσμος) κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη να δημιουργηθούν κι άλλες εστίες πέραν του Μύλου, τις οποίες θα μπορούν να επισκέπτονται ώστε να διευρυνθεί η ξενάγησή τους στην πόλη.

Τρία Μουσεία

Το Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη, η Δημοτική Πινακοθήκη και το υπάρχον Αθλητικό Μουσείο είναι τα τρία μουσεία που ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν επισκέπτες αλλά και τους τρικαλινούς, οι οποίοι αναμένουν τη λειτουργία τόσων κλειστών μέχρι τώρα χώρων.
Η αρμόδια αντιδημαρχία Πολιτισμού, με την ευθύνη της αντιδημάρχου κ. Βασιλένας Μητσιάδη, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, ολοκλήρωσε στο Μουσείο Κατσικογάννη, όλες τις εργασίες καθαρισμού, βαφής και ευπρεπισμού του χώρου. Τα 1236 έργα ζωγραφικής και τα δεκάδες γλυπτά του Δημήτρη Κατσικογιάννη, αποκτούν ξανά την επαφή τους με τον κόσμο. Με όλους, όσοι επιδιώκουν να δουν και μια άλλη πτυχή των Τρικάλων. Με όλους, όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν πτυχές της ελληνικής τέχνης.
Μιας τέχνης, που με τρόπο ουσιαστικό υπηρέτησαν καλλιτέχνες, έργα των οποίων φιλοξενούνται στη Δημοτική Πινακοθήκη, που στεγάζεται στη Δωροθέα Σχολή. Γιολδάσης, Καρράς, Καταφυγιώτης, είναι ορισμένοι από τους Έλληνες ζωγράφους που με την τέχνη τους κοσμούν τα Τρίκαλα. Εξάλλου, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Δήμος Τρικκαίων, στη Δωροθέα Σχολή λειτουργεί και συλλογή στοιχείων τη Δημοτικής Φιλαρμονικής, οπότε η επίσκεψη στην ιστορική αυτή Σχολή, αποδίδει διπλό όφελος.
Και, βεβαίως, η περιήγηση στην ιστορία, κλείνει με τις αναμνήσεις της ένδοξης πορείας του τρικαλινού αθλητισμού, σε διάστημα 120 ετών, με πλήθος χρυσών στιγμών και διακρίσεων.

Στόχος

Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να τεθούν οι βάσεις για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ με την επίλυση των ζητημάτων που υφίστανται με το Λαογραφικό Μουσείο, η πόλη των Τρικάλων επιδιώκεται να αποκτήσει ένα «δίκτυο μουσείων», ικανό να συμβάλλει, αφ’ ενός στην αισθητική διαπαιδαγώγηση των πολιτών, αφ’ ετέρου στην εκπαιδευτική χρήση, πρωτίστως για μαθητές, αλλά και για τους πολίτες εν γένει.

Λύση προσωρινή

Το άνοιγμα των μουσείων κατά τη διάρκεια του Μύλου των Ξωτικών αποτελεί μία προσωρινή λύση. Κάποια στιγμή θα πρέπει ο Δήμος να εξετάσει συνολικά το θέμα, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε έναν αριθμό επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα θετικό βήμα είναι η κατασκευή του Μουσείου Βασίλη Τσιτσάνη που θα λειτουργήσει στο χώρο των παλιών φυλακών. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Για να μπορούμε να έχουμε επισκεψιμότητα και να την αυξήσουμε πρέπει να δημιουργήσουμε εστίες πολιτισμού κι ενδιαφέροντος.

Ωρες λειτουργίας

– Μουσείο Δημήτρη και Λέγκως Κατσικογιάννη: Στεγάζεται στο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο επί της οδού Τρικάλων – Πύλης (πρώην ψυγεία ΑΓΡΕΞ). Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00
– Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο: Στεγάζεται στο Καστρακίδειο οίκημα, Καποδιστρίου 13, Τρίκαλα. Τηλ. Επικοινωνίας: 24310 79518. Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00 .
– Δημοτική Πινακοθήκη: Στεγάζεται στο ιστορικό κτίριο της Δωροθέας Σχολής, Στρατηγού Σαράφη 42 , Τρίκαλα. Τηλ. Επικοινωνίας: 24310 74435. Ημέρες και ώρες επισκέψεων: Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη – Πέμπτη- Παρασκευή – Σάββατο 10:00- 13:00.