Αναστασία Κορινθίου-Δικαία Μαραβέλια: Δύο γυναίκες εξυψώνουν τη φιλία…

Δύο φίλες, απλώνουν τις σκέψεις τους στο χαρτί και γράφουν ένα μυθιστόρημα. Μία ιστορία που έχει την ευωδιά και τη γεύση του ζεστού ψωμιού και το… έντονο χρώμα μίας κόκκινης κορδέλας. Ένα μυθιστόρημα γραμμένο από δύο φίλες για δύο φίλες. «Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα»…

Πάθη, πόθοι, λάθη, κρυμμένα μυστικά, κατάρες κι ευχές, έρωτας … Η Αναστασία Κορινθίου και η Δικαία Μαραβέλια μας μιλούν για τη φιλία ανάμεσα σε δύο γυναίκες τόσο διαφορετικές… Η μία τρυφερή και ήρεμη και η άλλη γεμάτη πάθος, τρέλα, επανάσταση… Άγγελοι και δαίμονες τις κρατούν σφιχτά από τα χεριά, και μια κόκκινη κορδέλα γίνεται η χρυσή τομή για να γευτούν το ζεστό ψωμί της ζωής με φόντο τη Σύμη…

Η έμπειρη και καταξιωμένη συγγραφέας Αναστασία Κορινθίου και η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Δικαία Μαραβέλια, μας δίνουν μία γεύση από  το βιβλίο τους «Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα» (άνεμος εκδοτική)…

 Συνέντευξη στη Βιβή Μαργαρίτη

-Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα: ένα μυθιστόρημα για δύο φίλες, γραμμένο από δύο φίλες;

Α. Κορινθίου: Δύο αγαπημένες φίλες θα τονίσω που ήρθαν να αποδείξουν και να θυμίσουν με ένα βιβλίο πόσο σημαντικό ρόλο και λόγο έχουν οι φίλοι στην ζωή μας.

Δ. Μαραβέλια: Ναι ένα μυθιστόρημα για δύο φίλες, από δυο φίλες.

-Θα ήθελα να μου περιγράψετε με δύο λόγια την υπόθεση του βιβλίου.

Α. Κορινθίου: Κρυμμένα μυστικά, κατάρες και ευχές, έρωτας και φιλία με το χθες να αντιπαλεύει το τώρα και τα πρέπει να κονταροχτυπιούνται με τα θέλω!

Δ. Μαραβέλια: Η Χρουσώ και η Αλεμήνα βιώνουν την καθημερινότητα του σήμερα, πολεμώντας τις τραγικές αλήθειες του χτες. Αγωνίζονται να βγουν νικήτριες σ’ έναν πόλεμο, με μοναδικό όπλο την δύναμη της φιλίας τους. Πάθη, πόθοι, κατάρες και ευχές, τις κρατούν δέσμιες. Τα πρέπει και τα θέλω τους, χορεύουν γύρω τους, κι αυτές πρέπει να βρουν το κουράγιο να μπουν στο κύκλο που τους αξίζει να είναι. Άγγελοι και δαίμονες τις κρατούν σφιχτά από τα χεριά, και μια κόκκινη κορδέλα γίνεται η χρυσή τομή για να γευτούν το ζεστό ψωμί της ζωής!

-Ο τίτλος είναι πολύ ιδιαίτερος κι αλληγορικός. Τι συμβολίζει το ζεστό ψωμί και τι η κόκκινη κορδέλα;

Α. Κορινθίου: Τον αγαπώ αυτόν τον τίτλο. Ζεστό ψωμάκι είναι η Δικαία μου-Χρουσώ.Τρυφερή και ήρεμη έρχεται σε απόλυτη αντιπαράθεση με έμενα-Αλεμήνα που συμβολίζω την …κόκκινη κορδέλα. Το πάθος, την τρέλα την επανάσταση!

Δ. Μαραβέλια: Το ψωμί συμβολίζει την ζωή, το κόκκινο το πάθος γι’ αυτήν και η κορδέλα το δέσιμο που έχουν όλα αυτά μαζί…

-Ποια από τις δύο «συνέλαβε» την ιστορία;

Α. Κορινθίου: Εγώ αλλά την ….κέντησε η Δικαία με εξαιρετικές προσθήκες.

Δ. Μαραβέλια: Η Αναστασία είχε την αρχική ιδέα, η συνέχεια μας βρήκε να περπατάμε παρέα μαζί με τους ήρωες μας.

-Αναστασία είσαι μία έμπειρη κι επιτυχημένη συγγραφέας, τι σε έκανε να αναζητήσεις «συντροφιά» στη γραφή αυτή τη φορά;

Α. Κορινθίου: Η εσωτερική μου μοναξιά μια πολύ δύσκολη εποχή της ζωής μου!Το 2016 έφερε μεγάλες αλλαγές σε προσωπικό επίπεδο και λόγους να πάψω να πιστεύω στον έρωτα και στην φιλία! Προδοσίες, ψέματα και λάθη με έκαναν να αναζητήσω στη συγγραφή παρηγοριά, λύση και διέξοδο! Χάρη στην Δικαία πίστεψα πάλι στην φιλία, στη δικαιοσύνη και στην αγάπη.

-Δικαία, η εμπειρία ήταν όπως την περίμενες;

Δ. Μαραβέλια: Στην αρχή δεν ήξερα τι να περιμένω, τώρα όμως δηλώνω ότι δεν θα την άλλαζα αυτή την εμπειρία με τίποτα.

-Η Σύμη είναι ο τόπος της Δικαίας πόσο αυτό σας επηρέασε για να «τοποθετήσετε» την ιστορία σας στο νησί;

-Α. Κορινθίου: Πολύ …ειδικά αν έχεις δει την Σύμη με τα μάτια της όπως εγώ!

-Δ. Μαραβέλια: Η επιλογή του νησιού ήταν στο αρχικό πλάνο της Αναστασίας, και έτσι η ιστορία μας διαδραματίζεται στο νησί μου.

-Θα απευθύνω την ίδια ερώτηση και στις δύο… Με ποια από τις πρωταγωνίστριες του βιβλίου σας μοιάζετε περισσότερο, Χρουσώ ή Αλεμήνα;

-Α. Κορινθίου: Εγώ στην Αλεμήνα σίγουρα! Κουβαλώ μια φυγή και μια επανάσταση μέσα μου! Δεν συμβιβάζομαι και σαν Κριός με Κριό…κουτουλώ δίχως να το πολυσκεφτώ και να το φιλτράρω! Φεύγω… για να έχω πάντα κάπου να γυρίζω!

-Δ. Μαραβέλια: Νομίζω ότι μοιάζω αρκετά στο Χρουσώ μου, έχουμε κοινά χαρακτηρίστηκα, συναισθήματα, έχουν πολλά κοινά σημεία, είμαστε Συμιακές, σύζυγοι, μάνες. Έχουμε σχεδόν την ίδια καθημερινότητα.

-Σας δυσκόλεψε η απόσταση στη συγγραφή;

Α. Κορινθίου: Όχι. Ήταν σαν παιχνίδι. Ήταν σαν αλληλογραφία, ξέρεις εκείνη του παλιού καιρού που μύριζε χαρτί!

-Δ. Μαραβέλια: Καθόλου, η επικοινωνία μας ήταν άψογη, σε όλη την διάρκεια της συγγραφής.

-Να μιλήσουμε για τον έρωτα; Είναι ικανός να καταστρέψει μία αδελφική φιλία;

Α. Κορινθίου: Ναι. (Τώρα πια ξέρω πως ναι).

Δ. Μαραβέλια: Είναι ικανός να σαρώσει στο πέρασμα του τα πάντα. Τώρα στο αν μπορεί να καταστρέψει μια αδελφική φιλία αυτό εξαρτάται από τις βάσεις που έχει… την δικιά μας όπως διαβάσατε δεν την κλόνισε.

Διαβάζοντας το βιβλίο είναι σαν να αντικρίζω το γαλάζιο του Αιγαίου. Εάν γράφοντας το βιβλίο επιθυμία σας ήταν να μεταφέρετε τα χρώματα και τα αρώματα της θάλασσας το πετύχατε…

Α. Κορινθίου: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Δ. Μαραβέλια: Αυτό που πραγματικά εύχομαι να πέτυχαμε είναι να δώσουμε και στην γυναικεία φιλιά την θέση που της αξίζει, γιατί υπάρχει και είναι πολύ σημαντική και πολύ δυνατή.

[quote_box_center]

Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα

Μια δυνατή φιλία και τέσσερις γυναίκες, που κρύβουν τα μυστικά τους σαν καταδίκη μέσα τους. Ένα τάμα στον Αρχιστράτηγο Πανορμίτη της Σύμης, ένας άγγελος που τον λένε Άννα και άντρες-ήττες ή και νίκες ανάμεσα τους, κεντούν μια ιστορία με άρωμα Αιγαίου και νοσταλγική διάθεση. Η Χρουσώ καλοσυνάτη και τρυφερή σαν ζεστό ψωμάκι και η Αλεμήνα με το όνομά της νεράιδας και την κόκκινη κορδέλα στα μαλλιά.
Γιατί οι μάνες τους δεν θέλουν να μοιράζονται παιχνίδια σαν παιδιά και σκέψεις σαν γυναίκες;
Ποια μυστικά σκοτεινά κρύβονται στα Δωδεκάνησα, από την Κόμισσα με το σημαδεμένο πρόσωπο και την πανέμορφη Δικαία; Ο χρόνος έχει υπομονή, oι ηρωίδες μας όχι… Και ο έρωτας, γίνεται σύμμαχός τους μαζί με την προσευχή, να βρουν την λύτρωση και τις αλήθειες, που θα σώσουν κυριολεκτικά τις ζωές τους. Ένα μυθιστόρημα για δύο φίλες, γραμμένο από δύο φίλες.

[/quote_box_center]

Βιογραφικά στοιχεία

Η Αναστασία Κορινθίου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει πια μόνιμα μετά από 26 θαλασσινά χρόνια στη Ρόδο, που κουβαλά μέσα της για πάντα.

Δουλειά της να κάνει τον κόσμο να χαμογελά, μέσα από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση όπου εργάζεται. Ανασαίνει για να δημιουργεί και το αποδεικνύει έμπρακτα μέσα από τις πολιτιστικές της δράσεις και τη διοργάνωση πρωτότυπων εκδηλώσεων που αναλαμβάνει, με αφορμή πάντα μορφές τέχνης.

Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών στα Τίρανα, το Ends Foundation, τον Σύλλογο Γυναικών Νέου Ικονίου, την Unesco  και  τον ΠΟΔΡ. Σημαντικότερο βραβείο θεωρεί την αγάπη του κόσμου.

Έχει γράψει το παιδικό μιούζικαλ «Παραμυθοσαλάτα, Φίνος το δελφινάκι», ενώ στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τους Α. Παπαντωνίου, Ανθούλα, Πετράκος. Το βιβλίο της «Για την καρδιά ενός αγγέλου» μεταφέρθηκε τηλεοπτικά από τον Στράτο Μαρκίδη. Τώρα ετοιμάζεται η θεατρική μεταφορά του βιβλίου της «Ομερτά» και η κινηματογραφική μεταφορά του «Ποτέ μην λες για πάντα».

Βιβλιογραφία:

«Γυναίκες από πέτρα», Εμπειρία Εκδοτική 2004.

«Για την καρδιά ενός αγγέλου», Εμπειρία Εκδοτική 2006.

«Βαρλίκι», Εμπειρία Εκδοτική 2007.

«Το χρονικό μιας απιστίας», Εμπειρία Εκδοτική 2009.

«Η αδελφότητα των γκρίζων κροτάφων», Δυάς Εκδοτική 2012.

«Σου τηλεφώνησα για ένα αντίο», Ελληνική Πρωτοβουλία 2013.

«Ομερτά», Ελληνική Πρωτοβουλία 2013.

«Οι γεύσεις λένε την ιστορία τους», Ελληνική Πρωτοβουλία 2013.

«Μαμάδες και παραμύθια», Βερέττας 2015.

«Ποτέ μην λες για πάντα», Άνεμος Εκδοτική 2015.

Η Δικαία Μαραβέλια ζει μόνιμα στη Σύμη.

Μεγαλωμένη και κανακεμένη, στα γόνατα του παπά Τάσου, με ιερή στιγμή αυτή που την τάιζε γλυκό σταφύλι με τόση ευλάβεια, σαν να ήταν κοινωνία.

Τον έβλεπε πάντα να γράφει όταν δεν λειτουργούσε.

Τώρα έφτασε η ώρα να ακολουθήσει τα χνάρια του, συντροφιά με τους αγγέλους της.

Αυτό είναι το πρώτο της βιβλίο.