Αναστάτωση στην αγορά από τα ειδοποιητήρια του Δήμου Τρικκαίων για την εξόφληση οφειλών

>Ακραίο μέτρο είσπραξης χαρακτηρίζεται το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών οφειλετών

>Με ένα ακόμη δάνειο σκοπεύει να εξοφλήσει τις δικές του υποχρεώσεις προς προμηθευτές, επαγγελματίες κι εμπόρους

Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στην αγορά τα ειδοποιητήρια του Δήμου Τρικκαίων ο οποίος απευθύνεται προς δημότες να εξοφλήσουν οφειλές τους παρελθόντων ετών προς το Δήμο. Έτσι μέσα σε όλους τους άλλους λογαριασμούς των ημερών καλούνται να εξοφλήσουν κι έναν ακόμη: αυτόν του Δήμου Τρικκαίων. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες μπλοκαρίστηκαν τραπεζικοί λογαριασμοί για την εξόφληση των οφειλών, όπως μας καταγγέλλουν παθόντες.

Η Δημοτική Αρχή κάνει λόγο για «μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, απολύτως επιβεβλημένα» και στο πλαίσιο της προσπάθειας «οικονομικής εξυγίανσης», εντούτοις, μέσα στα Χριστούγεννα η διευθέτηση αυτή φαντάζει στα μάτια όσων λαμβάνουν τα ειδοποιητήρια εντελώς εκτός… χριστουγεννιάτικου κλίματος. Οι οφειλές αφορούν υποχρεώσεις πολιτών που δεν έχουν πληρωθεί από παρελθόντα έτη. Μπορεί πολλοί πολίτες να αναγνωρίζουν ότι οι οφειλές πρέπει να εξοφληθούν όμως η στιγμή θεωρείται από τους περισσότερους Τρικαλινούς άκαιρη καθώς πλέον έχουν να πληρώσουν πολλούς φόρους από τα μειωμένα εισοδήματά τους και το να πληρώσουν οφειλές παρελθόντων ετών προς τον Δήμο φαντάζει αδύνατο. Το μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών από τον Δήμο σχολιάστηκε και χαρακτηρίστηκε ως «ακραίο» μέτρο είσπραξης από τους οφειλέτες. Όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, ωστόσο, παρ’ ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη απόφαση, αυτά τα ποσά βάσει νόμου πρέπει να εισπραχθούν, καθώς οφείλονται στον Δήμο κι ουσιαστικά αφαιρούνται από την προσπάθεια εξυγίανσης και βελτίωσης της καθημερινότητας όλων.

Σε ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή αναφέρει τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά στα ειδοποιητήρια:

Ισότητα και ισονομία απέναντι σε όσους είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αλλά και οικονομική εξυγίανση, συνεπάγονται οι τελευταίες κινήσεις του Δήμου Τρικκαίων. Η αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία αποστέλλει σε πολίτες, ειδοποιητήρια για εκπλήρωση υποχρεώσεων που προέρχονται από οφειλές παρελθόντων ετών. Πρόκειται για μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, απολύτως επιβεβλημένα, από δύο κατευθύνσεις:
– τα αυστηρώς οριζόμενα από τους νόμους
– τις υποδείξεις της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους (ΓΛΚ), μετά τον έλεγχο που διενέργησαν οι αρμόδιοι ελεγκτές στον Δήμο Τρικκαίων, τον περασμένο Απρίλιο.
Βάσει των παραπάνω, θα πρέπει να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις πολιτών προς τον Δήμο. Σε διαφορετική περίπτωση, οι οφειλές αυτές θα παραγράφονταν, κάτι που θα είχε εξαιρετικά δυσμενή αποτελέσματα για τον Δήμο και, κατ’ επέκταση, για την καθημερινότητα των πολιτών. Διότι τα χρήματα αυτά συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας του Δήμου και, κυρίως, στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Από την άλλη πλευρά, σε επίπεδο ισονομίας, παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση αρκετοί συμπολίτες συγκέντρωσαν  – και απέδωσαν στον Δήμο – χρήματα που όφειλαν. Επίσης, είναι δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός συμπολιτών έχει ήδη κάνει χρήση ευεργετικών μέτρων και κατέβαλε χρήματα που όφειλε, με τη διαδικασία των ρυθμίσεων και των δόσεων.

Είναι δεδομένο ότι για τον Δήμο, δεν είναι καθόλου ευχάριστη αυτή η διαδικασία αποστολής ειδοποιητηρίων. Είναι, όμως, αναγκαία, προκειμένου να μπορέσει, με τη στήριξη όλων, να συνεχίσει δυναμικά την ουσιαστική προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης και να μπορέσει να αντιστρέψει την άσχημη κατάσταση. Εξάλλου, μοναδικός γνώμονας είναι η βελτίωση όλων των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Νέος δανεισμός

Στο μεταξύ ο Δήμος σκοπεύει να εξοφλήσει τις δικές τους οφειλές προς προμηθευτές κι επαγγελματίες λαμβάνοντας δάνειο για μία ακόμη φορά. Ένα νέο δάνειο ύψους περίπου 12 εκ. ευρώ με το οποίο η δημοτική αρχή ευελπιστεί να αποκαταστήσει τη ρευστότητα του Δήμου.

«Ρευστό στην αγορά των Τρικάλων ρίχνει ο Δήμος Τρικκαίων, με την εξόφληση υποχρεώσεών του σε προμηθευτές και επαγγελματίες. Στην αγορά θα εισρεύσουν σύντομα 11.868.800,11 ευρώ. Αυτό θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη λήψη του ισόποσου δανείου που αποφάσισε να συνάψει για αυτόν τον σκοπό, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο το βράδυ της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου 2015» αναφέρει η δημοτική αρχή.

Το δάνειο

Το δάνειο θα ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου. Θα έχει διάρκεια 25 χρόνια, με επιτόκιο κυμαινόμενο 4,30% (Euribor 6μήνου + περιθώριο 4,30% αναπροσαρμοζόμενο την 1/1 και 1/7 εκάστου έτους). Θα αποπληρώνεται με ποσό 66.057,68 τον μήνα, που δεν θα δίνει ο Δήμος, αλλά θα παρακρατείται από τη μηνιαία τακτική επιχορήγηση (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οικονομική ασφυξία

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πάντως, ότι ο Δήμος με τη συνεχόμενη πολιτική δανεισμού έχει φτάσει στο κόκκινο κι αποτελεί έναν από τους 16 συνολικά Δήμους της χώρας οι οποίοι δεν παίρνουν κυριολεκτικά ούτε ένα ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ΟΤΑ λόγω των υπέρογκων χρεών που έχουν προς δικούς τους οφειλέτες.

Οι παρακρατηθέντες πόροι δίνονται στους Δήμους, αφού, όμως, πρώτα έχουν εξοφληθεί μέσω αυτών τα χρέη που έχουν οι δήμοι προς τρίτους. Οι 16 αυτοί Δήμοι, ανάμεσα στους οποίους κι ο Δήμος Τρικκαίων, βρίσκονται, στην κυριολεξία, πολύ κοντά στην οικονομική ασφυξία.

Προμηθευτές, επαγγελματίες κι έμποροι

Η δημοτική αρχή υπόσχεται ότι με το νέο δάνειο δεκάδες προμηθευτές, επαγγελματίες κι έμποροι κυρίως από τα Τρίκαλα και το νομό, θα εξοφληθούν για υπηρεσίες και προϊόντα που προσέφεραν στον Δήμο τα προηγούμενα χρόνια. «Έτσι, η αγορά θα λάβει κάπως ετεροχρονισμένα το χριστουγεννιάτικο δώρο της, σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για όλους. Τα χρήματα αυτά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν μια πολύ σημαντική οικονομική ανάσα για τους επαγγελματίες, που θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για ολόκληρη την τρικαλινή κοινωνία» επισημαίνει και προσθέτει «Οι συγκεκριμένοι προμηθευτές, πάντως, επιδεικνύοντας υπομονή, έρχονται σε αντίθεση με όσους – ελάχιστους – δεν συμμετέχουν στην προσπάθεια οικονομικής εξυγίανσης. Συγκεκριμένα, υπάρχει μικρό ποσοστό μη συνεπών οφειλετών, που δεν καταβάλλουν ποσά που έχουν βεβαιωθεί. Για αυτούς ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες για τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Παρ’ ότι πρόκειται για μια δυσάρεστη απόφαση, αυτά τα ποσά βάσει νόμου πρέπει να εισπραχθούν, καθώς οφείλονται στον Δήμο και ουσιαστικά αφαιρούνται από την προσπάθεια εξυγίανσης και βελτίωσης της καθημερινότητας όλων».

Δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ