Ανασκόπηση 2015: Η χρονιά που φεύγει μέσα από 80 φωτογραφίες

Προσφυγικό, φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά και διάστημα… Αυτά κατέγραψε το 2015 ο φωτογραφικός φακός.

Επιμέλεια: Γιάννης Φιλιππάκος

Δείτε τις 80 φωτογραφίες που σημάδεψαν το 2015:

26 Ιανουαρίου: Λιβερία – Η νοσοκόμα φροντίζει ένα μικρό κοριτσάκι που εμφάνισε τα συμπτώματα του φονικού ιού Έμπολα.

 

31 Ιανουαρίου: Ο κομήτης 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο ποζάρει μπροστά στο φωτογραφικό φακό της διαστημοσυσκευής Ροζέττα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), σε απόσταση 28,5 χλμ.

 

10 Φεβρουαρίου: Ουκρανία – Μια γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της μετά από επίθεση ρουκέτας στο Κράματορσκ, στα ανατολικά της χώρας.

 

5 Μαρτιού: ΗΠΑ – Το μικρό αεροπλάνο που οδηγούσε ο ηθοποιός Χάρισον Φορντ συνετρίβη σε ένα γήπεδο γκολφ στο Λος Άντζελες λίγο μετά την απογείωσή του από το τοπικό αεροδρόμιο. Δεν είναι και Millennium Falcon…

 

20 Μαρτίου: Νορβηγία – Η ολική έκλειψη ηλίου όπως την θαύμασαν οι «λιγοστοί» κάτοικοι στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ.

 

26 Μάρτιου: Γαλλικές Άλπεις – Κομμάτι της ατράκτου του Airbus A320 της Germanwings. Το δυστύχημα στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους.

 

27 Μαρτίου: Συρία (Συριακό Κουρδιστάν) – Ένα αγόρι κάθεται σ’ ένα κατεστραμμένο άρμα μάχης στο Κομπάνι.

 

15 Απριλίου: Ηλιοβασίλεμα στον πλανήτη Άρη. Φωτογραφία από το διαστημικό σκάφος της NASA, Curiosity.

 

15 Απριλίου: Σουδάν – Οι «άγνωστες» αλλά εξίσου εντυπωσιακές πυραμίδες του Μερόε. Χτίστηκαν ανάμεσα στο 720 και 300 π.Χ.

 

15 Απριλίου: Γερμανία – Ακτιβίστρια με ένα… σάλτο τρομάζει τον Μάριο Ντράγκι.

 

20 Απριλίου: Υεμένη – Βομβαρδισμοί στην πρωτεύουσα Σαναά.

 

20 Απριλίου: Ελλάδα – Διάσωση μεταναστών στα νερά της Ρόδου.

 

25 – 27 Απριλίου: Νεπάλ – Η σκληρή μάχη των σωστικών συνεργείων μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που άφησε πίσω του 9.000 νεκρούς και 23.000 τραυματίες.


 

27 Απριλίου: ΗΠΑ – Ταραχές στη Βαλτιμόρη με αφορμή τον θάνατο ενός 25χρονου αφροαμερικανού από αστυνομική βία.

 

2 Μαΐου: ΗΠΑ – Mayweather vs Pacquiao στο ματς του αιώνα στο Λας Βέγκας. Νικητής μετά από απόφαση των κριτών ο Mayweather…

 

8 Ιουνίου: Γερμανία – Μέρκελ και Ομπάμα τα λένε σε χαλαρή διάθεση στο περιθώριο της Συνόδου των G-7.

 

26 Ιουνίου: Ελλάδα – Το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος

 

26 Ιουνίου: Τυνησία – Άψυχα κορμιά σε παραλία ξενοδοχείου, κοντά στην πόλη Σους. Καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους εκτέλεσε 40 «άπιστους»…

27 Ιουνίου: Τυνησία – Μια λουόμενη αφήνει λίγα λουλούδια στον τόπο του μακελειού.

 

28 Ιουνίου: Ελλάδα – Το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Τα Capital Controls ήρθαν.

 

1 Ιουλίου: Ελλάδα – Συνταξιούχοι αλλά και απλοί πολίτες κατακλύζουν τις τράπεζες της χώρας. Τα Capital Controls σε πλήρη εφαρμογή…

 

5 Ιουλίου: Ελλάδα – Δημοψήφισμα. To «ΟΧΙ» νίκησε. Το 3ο Μνημόνιο ήρθε. Αυτά…

 

5 Ιουλίου: Καναδάς – Οι γυναίκες ξέρουν από μπάλα. Η γυναικεία ομάδα των ΗΠΑ κατακτά για 3η φορά το Παγκόσμιο Κύπελλο, επικρατώντας στον τελικό της Ιαπωνίας με το εμφατικό 5-2.

 

6 Ιουλίου: ΗΠΑ – Καταιγίδα στο Λας Βέγκας!

 

13 Ιουλίου: Κάτοικοι της Γης… Αυτός είναι ο Πλούτωνας!

 

14 Ιουλίου: Πλούτωνας! Η κοντινή φωτογραφία του πλανήτη – νάνου που έστειλε το διαστημικό σκάφος της NASA, New Horizons.

 

20 Ιουλίου: Ελβετία – Τα λεφτά στα… λεφτά. Ο Σεπ Μπλάτερ παραχωρούσε συνέντευξη Τύπου, όταν ο Άγγλος κωμικός Λι Νέλσον, τον πλησίασε και πέταξε προς το μέρος του δολάρια.

 

16 Αυγούστου: Κίνα – Αεροφωτογραφία δείχνει το μέγεθος της «Αποκάλυψης» από τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στην πόλη – λιμάνι Τιαντζίν. 173 νεκροί, 8 αγνοούμενοι και 797 τραυματίες…

 

2 Σεπτεμβρίου: Τουρκία – Ο μικρός Αϊλάν…

 

8 Σεπτεμβρίου: Ουγγαρία – Ένας πρόσφυγας πέφτει στο έδαφος με το παιδί του, μετά από τρικλοποδιά που τους έβαλε η εικονολήπτρια Petra Laszlo. Το κανάλι την απέλυσε με συνοπτικές διαδικασίες…

 

10 Σεπτεμβρίου: Ιαπωνία – Πλημμύρες από το πέρασμα του τυφώνα Ετάου.

 

20 Σεπτεμβρίου: Ελλάδα – Εκλογές part 2 – Δεύτερη φορά Αριστερά

 

28 Σεπτεμβρίου: Η ανακάλυψη της χρονιάς (ίσως και του αιώνα) – Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι εντόπισε τρεχούμενο νερό στην επιφάνεια του πλανήτη Άρη.

 

28 Σεπτεμβρίου: ΗΠΑ – Ομπάμα και Πούτιν με… φαρμακερές ματιές.

 

5 Οκτωβρίου: Γαλλία – Εργαζόμενοι της Air France ξέσκισαν τα ρούχα διευθυντών που τους απέλυσαν. Ξαβιέ Μπροσέτα και Πιερ Πλιζονιέ δεν γλύτωσαν από το πλήθος μετά την ανακοίνωση της εταιρίας για 2.900 απολύσεις.

 

6 Οκτωβρίου: Κίνα – Όταν τελειώνουν οι διακοπές, αρχίζει το μποτιλιάρισμα…

 

10 – 13 Οκτωβρίου: Βόρεια Κορέα – Οι εορτασμοί των 70 χρόνων του εργατικού κόμματος. Φυσικά όλοι ήταν χαρούμενοι…

 

19 Οκτωβρίου: Καναδάς – Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τρυντώ, απολαμβάνει το φιλί της γυναίκας του μετά την επικράτησή του στις εκλογές…

 

13 Νοεμβρίου: Γαλλία – Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Παρίσι που συγκλόνισαν τον πλανήτη.

 

13 – 15 Νοεμβρίου: Μνημεία και κτίρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη φωταγωγημένα στα χρώματα της γαλλικής σημαίας.

17 Νοεμβρίου: Ελλάδα – Ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ στη Λευκάδα «εξαφάνισε» την πανέμορφη παραλία των Εγκρεμνών.

 

23 Νοεμβρίου: Βραζιλία – Οι σαρωτικές πλημμύρες στο Rio Doce, είχαν σαν αποτέλεσμα το πέρασμα μιας τεράστιας μάζας από τοξική λάσπη στα νερά του Ατλαντικού…

 

30 Οκτωβρίου: Ελλάδα – Εθελοντές και ντόπιοι κάτοικοι βοηθούν πρόσφυγες και μετανάστες κατά την άφιξή τους στη Σκάλα Συκαμιάς στη Λέσβο.

 

3 Δεκεμβρίου: Ελλάδα – Εθελοντές περπατούν με δυσκολία ανάμεσα σε «βουνά» από σωσίβια στο νησί της Λέσβου.

 

3 Δεκεμβρίου: Ιταλία – Η Αίτνα «βρυχάται» και πάλι… Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, ξέσπασε με ένα μεγαλειώδη τρόπο!

 

8 Δεκεμβρίου: Κίνα – Στο Πεκίνο οι κάτοικοι για άλλη μια φορά όχι μόνο δεν βλέπουν ουρανό, αλλά ούτε στο… μισό μέτρο από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

 

20 Δεκεμβρίου: ΗΠΑ – Η γκάφα της χρονιάς στα καλλιστεία για την ανάδειξη της Μις Υφήλιος. Η Μις Κολομβία χάρηκε για 2 (!!!) ολόκληρα λεπτά, πριν της… πάρουν το στέμμα μέσα από τα χέρια και το αποδώσουν στην Μις Φιλιππίνες. Ο Στιβ Χάρβει φταίει για όλα!

 

18 Δεκεμβρίου: Όλος ο κόσμος (Εκτός από Ελλάδα…) – A long time ago in a galaxy far, far away… Η πρεμιέρα της ταινίας «Star Wars: The Force Awakens» προκαλεί φρενίτιδα και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

21 Δεκεμβρίου: Κίνα – Κατολίσθηση βιομηχανικής λάσπης παρέσυρε 33 κτίρια στην πόλη Σεντζέν στη Νότια Κίνα. 7 νεκροί και 75 αγνοούμενοι…

*Πηγή φωτογραφιών: eurokinissi/AP/Getty/Reuters/NASA/AFP

πηγή : http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/655767/anaskopisi-2015-h-xronia-poy-feygei-mesa-apo-80-fotografies#ixzz3vmnE8wXP