Αναζητούν ο,τιδήποτε καίγεται για να ζεσταθούν πολλοί Τρικαλινοί

Ό,τι βρουν καίνε για να ζεσταθούν πολλοί Τρικαλινοί. Στα Τρίκαλα πλέον είναι οικεία η εικόνα ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν ο,τιδήποτε καίγεται. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι κι ο κ. Κώστας που συναντήσαμε στο δρόμο ένα από τα πιο κρύα απογεύματα του φετινού χειμώνα.

Της Βιβής Μαργαρίτη

Είναι πατέρας 3 παιδιών. Στα 50 του χρόνια βρέθηκε χωρίς δουλειά και προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με όποιον τρόπο μπορεί. Ζει σε οικισμό των Τρικάλων. Κάθε απόγευμα παίρνει ένα καρότσι και βγαίνει στην αναζήτηση για οτιδήποτε ξύλο καίγεται. Κλαδιά, θάμνοι, παλιά έπιπλα… Ό,τι μπορεί να μπει στην ξυλόσομπα για να ζεστάνει το σπίτι του. Τα έσοδα που έρχονται στο σπίτι είναι ελάχιστα και η οικογένεια τα φέρνει βόλτα όπως, όπως, όπως μας εκμυστηρεύεται. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και σίγουρα ο καθένας έχει υπόψη κάποια από αυτές.

Αποτύπωμα της κρίσης στο περιβάλλον

Φαίνεται πως η κρίση έχει αφήσει το αποτύπωμά της στο περιβάλλον και στην περιοχή των Τρικάλων, χωρίς να αποτελούν εξαίρεση και οι άλλοι νομοί της Θεσσαλίας, αφού ο κόσμος θεωρεί πολυτέλεια να κοιτάει το περιβάλλον όταν οι ίδιοι οι πολίτες διαβιούν σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το όριο της φτώχειας. Ο τριπλασιασμός της τιμής του πετρελαίου έχει οδηγήσει τους «καταπιεσμένους» Έλληνες να καίνε ξύλα κι άλλα αντικείμενα προκειμένου να ζεστάνουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Το γεγονός ότι καίγονται ακατάλληλα προς καύση υλικά έχει προκαλέσει σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα. Αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων παρουσιάζονται, κυρίως τις βραδινές ώρες της ημέρας και ειδικότερα από τις 20:00 έως 24:00 σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για όλους τους θεσσαλικούς Νομούς. Παρά το γεγονός ότι ο μέσος όρος των μετρήσεων δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τις τιμές λήψης έκτακτων μέτρων, τις ημέρες και ώρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υγρασίας οι σημειακές τιμές μπορούν να φτάσουν το όριο αυτό.

Συστάσεις

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας συνιστά:

Α) Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση –δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε  εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β) Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει τον χρόνο παραμονής σε αυτούς ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

 Γ) Συνιστάται προς τους πολίτες ο περιορισμός της χρήσης τζακιών και σομπών  για τη θέρμανση των κτιρίων, ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατούν συνθήκες άπνοιας και αυξημένης υγρασίας, οι οποίες ευνοούν τη συσσώρευση  των ρύπων. Επισημαίνεται επίσης, ότι στα τζάκια, σόμπες και οποιεσδήποτε άλλες εγκαταστάσεις θέρμανσης, απαγορεύεται η καύση συνθετικής ξυλείας (νοβοπάν κ.λπ.), καθώς και υπολειμμάτων επεξεργασμένης ξυλείας που περιέχουν βερνίκια, κόλλες και λοιπές επικίνδυνες ουσίες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, καθώς και η χρήση ως καυσίμων, πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων, η καύση των οποίων εκλύει και άλλες ουσίες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.