Ανήλιο Ιωαννίνων: Κι Όμως, Είναι Ηλιόλουστο

Το Ανήλιο είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Ηπείρου. Το μεγάλο παράδοξο ξεκινάει με το όνομά του, Ανήλιο, ή στην διάλεκτο της περιοχής Κιάρε, που όμως μοιάζει με κάποιου είδους αστεϊσμό, μιας και είναι από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές! Πανέμορφο, με απέραντη θέα προς το Μέτσοβο και εύκολη πρόσβαση, με πολλά αξιοθέατα τριγύρω και δυνατότητα για πολλές περιηγήσεις και δραστηριότητες, το Ανήλιο έχει γίνει ένας από τους πιο αγαπημένους προορισμούς των ταξιδιωτών όλες τις εποχές του χρόνου!

Ένας Ανέγγιχτος Κόσμος

Παρά το γεγονός ότι το Ανήλιο είναι ένα πολύ ζωντανό χωριό, με σημαντική τοπική παραγωγή και έντονη ταξιδιωτική κίνηση, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει στα πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια του! Απέχει μόλις 4,5  χιλιόμετρα από το Μέτσοβο και μέσω της Εγνατίας οδού ο ταξιδιώτης θέλει 20 λεπτά για να το επισκεφθεί από τα Ιωάννινα.

Από το Ανήλιο στην Όμορφη Ράχη

Το Ανήλιο είναι το κατάλληλο ορμητήριο για να απολαύσει κάποιος το εκπληκτικό χιονοδρομικό κέντρο στην Όμορφη Ράχη, η Γκιουζέλ τεπέ όπως λεγόταν από τους Οθωμανούς. Η λειτουργία του χιονοδρομικού από το 2012 παρέχει τους λάτρεις των χειμερινών σπορ την ευκαιρία να απολαύσουν την χιονισμένη επικράτεια και να νιώσουν την συγκίνηση της άμεσης επαφής με την φύση σε ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας! Μπορεί κάποιος να καταλάβει εύκολα ότι για να φτάσει μια περιοχή να λέγεται, απλά, Όμορφη Ράχη, πρόκειται για πολύ αξιόλογο τοπίο, που μαγεύει!

Το ολοκαίνουριο χιονοδρομικό κέντρο έχει εξαιρετικά άρτιες υποδομές και βρίσκεται σε υψόμετρο 1850  μέτρων. Έχει συνολικά 13 πίστες που καλύπτουν τις ανάγκες όλων των σκιέρ, υπάρχει εναέριο lift και ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει μια παό τις πιο όμορφες χιονισμένες διαδρομές!

Μοναδικές Αποδράσεις

Το Ανήλιο ανήκει στην παράδοση της Πίνδου, έχει σχέσεις με τον τεράστιο πολιτισμό της ποιμενικής παράδοσης των βλάχικων πληθυσμών και αποτελεί ένα πετράδι στην αλυσσίδα των πανέμορφων ορεινών οικισμών της περιοχής. Μαζί με το Μέτσοβο, το Ανθοχώρι, το Βοτονόσι, το Μικρό και το Μεγάλο Περιστέρι, την Μικρή και Μεγάλη Γότιστα, την Σίτσαινα, την Πέτρα και την Μηλιά αποτελούν έναν παράδεισο για τον επισκέπτη που θέλει να αφεθεί στην μαγεία της ορεινής φύσης και να γνωρίσει την επικράτεια της Ηπείρου.

Μέσα από μαγευτικές διαδρομές είτε πεζοπορώντας είτε με 4Χ4 ο ταξιδιώτης θα γνωρίσει την ανέγγιχτη περιοχή της Ηπείρου, θα θαυμάσει μοναδικά γεφύρια των περίφημων ηπειρωτών μαστόρων, θα χαρεί τα νερά του Βίκου και του Αώου και θα περιπλανηθεί σε απέραντα παρθένα δάση.

Από το Ανήλιο, μέσα από μαγευτικά μονοπάτια, μπορεί ο επισκέπτης να βρεθεί στα χωριά του Ασπροποτάμου – Ρόνα, Πιτσέλου και Μπάρος, ενώ θα βρεθεί και σε μοναδικής ωραιότητας μοναστήρια όπως του Αγίου Νικολάου, της παναγίας και της Ζωοδόχου Πηγής, με τα άφθονα κελαρυστά νερά.

Γευστικές Προτάσεις

Το Ανήλιο όπως και όλα τα χωριά της Ηπείρου φημίζονται για την εκπληκτική τους γαστρονομική παράδοση, που είναι πραγματικά ακαταμάχητη! Το χωριό έχει πολλά ταβερνάκια, γραφικά και παραδοσιακά, που τιμούν την σοφή, στιβαρή και γεμάτη ιστορία ηπειρώτικη κουζίνα. Η παραδοσιακή τυρόπιτα, η Κασιάτα, η Πισπιλίτα, πίτα με χόρτα και καλαμποκάλευρο, οι πίτες με κόθρο, είναι εμπειρίες μοναδικές, όπως και το υπέροχο ζυμωτό ψωμί!  Ο επισκέπτης θα απολαύσει τις μοναδικές χειροποίητες πίτες και τα ζυμαρικά, πλούσια ντόπια κρέατα και τα φημισμένα τυριά της Ηπείρου και θα συνοδεύσει την γευστική πανδαισία με κάποιο από τα εξαιρετικά κρασιά της περιοχής.

πηγή : lovetotravel.gr