Ακατάλληλες εξακολουθούν να παραμένουν οι παιδικές χαρές

Ακατάλληλες εξακολουθούν να παραμένουν οι παιδικές χαρές του Δήμου Τρικκαίων. Εδώ και μήνες έχει μπει κόκκινη κορδέλα, αφού καμία από τις περίπου 145 παιδικές χαρές που βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου δεν έχει πιστοποίηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία τους, τουλάχιστον επίσημα από το Δήμο, διότι οι γονείς με δική τους ευθύνη εξακολουθούν να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε αυτές, προκειμένου να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.  Δεν έχουν άλλωστε επιλογές. Τα παιδιά σε μία πόλη δεν έχουν εναλλακτικές και οι παιδικές χαρές είναι –ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – χώροι εκτόνωσης και ξεγνοιασιάς.

Της Βιβής Μαργαρίτη

(δημοσιευμένο στη ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ)


Στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής είναι να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία των παιδικών χαρών, προκειμένου να είναι στη διάθεση των παιδιών, καθώς ανοίγει ο καιρός.

Το νομικό πλαίσιο είναι συγκεκριμένο η δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε μικροπαρεμβάσεις που θα καθιστούν ασφαλείς τις παιδικές χαρές και θα κάνει τις απαραίτητες επιδιορθώσεις προκειμένου να λειτουργήσουν ακόμη και χωρίς άδειες αλλά με πιστοποίηση των παιχνιδιών, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων από τον Δήμαρχο Δημήτρη Παπαστεργίου.

Αυτή τη στιγμή γίνεται έλεγχος στις παιδικές χαρές προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελλείψεις και να καταγραφούν τα προβλήματα με στόχο να πιστοποιηθούν τα παιχνίδια.

Εκείνο που εξετάζεται στην παρούσα φάση είναι η λειτουργία της μίας και μόνης παιδικής χαράς η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει – αφού γίνουν οι απαραίτητες μικροπαρεμβάσεις – άμεσα. Η παιδική χαρά που βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων στο Βαρούσι.

Μία από τις νέες παιδικές χαρές κι εκείνη που είναι πιο κοντά στην πιστοποίηση, η παιδική χαρά των Αγίων Αναργύρων

Άδειες

Να σημειωθεί ότι για την έκδοση άδειας λειτουργίας στις παιδικές χαρές σύμφωνα με την Υ.Α. 28492/2009, είναι απαραίτητος ο έλεγχος και η αξιολόγηση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις ασφαλείας των προτύπων της σειράς ΕΛΟΤ ΕΝ1176 και ΕΛΟΤ ΕΝ 1177. Ο φορέας πιστοποίησης πραγματοποιεί ελέγχους και συντάσσει τεχνική έκθεση, όσον αφορά τα παιχνίδια και το δάπεδο της παιδικής χαράς.

Κατά καιρούς

Κατά καιρούς ο Δήμος Τρικκαίων προβαίνει σε είχε συντήρηση των παιδικών χαρών στην πόλη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί και κάποιες καινούργιες, όπως είναι αυτή του Βαρουσίου στους Αγίους Αναργύρους (η οποία είναι και η μόνη που βρίσκεται κοντά στην αδειοδότηση), ωστόσο, αυτά δεν αρκούν. Είναι κοινή διαπίστωση όλων, και κυρίως των γονέων που περνούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους σε αυτές, ακόμη και πριν προκύψει το θέμα με την αδειοδότηση, ότι οι περισσότερες από τις υπάρχουσες παιδικές χαρές είναι σε άσχημη κατάσταση και παρουσιάζουν προβλήματα. Παρά τις όποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει κατά καιρούς διαλυμένα παιχνίδια συναντάμε σε πολλούς από αυτούς τους χώρους που πολλές φορές δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας των παιδιών.