Αισιοδοξία Κοτζιά για το εκλογικό αποτέλεσμα

Πεπεισμένος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής των εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος χθες, μια μέρα μετά την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος στα Τρίκαλα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο κ. Κοτζιάς, χαρακτήρισε τον εαυτό του πολιτικό ον, δήλωσε ότι πιστεύει απόλυτα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι είναι “ότι καλύτερο έχει αυτή τη στιγμή η χώρα”, σχολίασε ότι η συμφωνία που επετεύχθη στην Ευρώπη ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει και υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι το Νοέμβρη, θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους.

Στόχος οι καλύτεροι όροι

“Νομίζω ότι ο λαός και η σοφία του δε θα επιτρέψει να επιστρέψουν στην κυβερνητική εξουσία οι δυνάμεις αυτές που δημιούργησαν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, που συνέβαλαν στην διαφθορά της χώρας, στη διάχυσή της, που στηριχθήκανε πάνω στη διαπλοκή και που δεν έχουν καμιά διάθεση να πάρουν μέτρα πάνω στην ολιγαρχία ενώ δε δυσκολεύονται να πάρουν μέτρα ενάντια στο λαό. Νομίζω επίσης ότι εμείς είμαστε μια πολιτική δύναμη που δεν υιοθετεί τη λογική των εταίρων που θέλουν τις συμφωνίες”, ανέφερε στην αρχική του τοποθέτηση και πρόσθεσε: “Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μια σειρά καλύτερους όρους στη συμφωνία που κάναμε και διατηρούμε το μεγάλο πρόβλημα, που είναι το χρέος της χώρας, ανοιχτό. Θα το επαναδιαπραγματευτούμε”.
Καλώντας ουσιαστικά τους πολίτες να στηρίξουν στις κάλπες το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε: “Είμαστε μια πολιτική δύναμη που έχει όραμα για την Ελλάδα, πιστεύουμε σε μια Ελλάδα της υψηλής ειδίκευσης που θα έχει και θα παράγει εργασίες και θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους ταλαντούχους ανθρώπους μας, διότι η Ελλάδα διαθέτει μια νέα γενιά επιστημόνων με βαθιά και σύνθετη μόρφωση και πολύγλωσση. Και το πολύγλωσση είναι ένα μεγάλο εργαλείο, πλεονέκτημα και προτέρημα σε ένα κόσμο που παγκοσμιοποιείται. Η Ελλάδα διαθέτει όλα τα προσόντα για να αναπτυχθεί η πρωτογενής της παραγωγή, για να μπορέσει να εξασφαλίσει τις ανάγκες της αλλά και να ενισχύσει τις εξαγωγές της”.
Δεν παρέλειψε δε, να επισημάνει ότι “τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σε αυτή ακριβώς τη φάση “η χώρα έχει ανάγκη να έχει μια δύναμη που θα παλεύει έχοντας όραμα και προοπτική για το μέλλον της”.
Και συνέχισε λέγοντας: “Ο τρόπος που διαπραγματευτήκαμε και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης, δείχνουν ότι έχουμε μια πολιτική που αποκαθιστά τη διεθνή σχέση της χώρας και αναβαθμίζει σε πολλούς ορίζοντας και σε πολλά θεσμικά συστήματα της Ελλάδας. Έχουμε μια αισιοδοξία για την Κυριακή και έχουμε και μια αισιοδοξία ότι είμαστε σε θέση και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας. Πιστεύει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας, αλλά και εγώ προσωπικά ότι για να μπορεί να υπάρξει ουσιαστική και αισιόδοξη αλλαγή στη χώρα, θα πρέπει να κινητοποιούνται οι ίδιοι οι άνθρωποι για να έχουν το μέλλον στα χέρια τους. Πιστεύω πάρα πολύ στον άνθρωπο, γιατί ανάκαμψη δε μπορεί να υπάρξει με κόλπα, τερτίπια και άλλες τέτοιες πολιτικές, αλλά η σπονδυλική στήλη κάθε οικονομίας είναι ο άνθρωπος, ιδιαίτερα ο εργαζόμενος άνθρωπος και ο νέος εργαζόμενος και πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στους ανέργους να επιστρέψουν στην παραγωγική διαδικασία”.

“Χωρίς συμφωνία η χώρα θα ήταν χειρότερα”

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς στις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν του τρίτου Μνημονίου, της συμφωνίας ή του συμβιβασμού, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, μίλησε για μια μάχη που δόθηκε για τα δίκαια της χώρας, για την διαφοροποίηση του σκηνικού στην Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι το σημαντικότερο είναι η διαχείριση του ελληνικού χρέους. Υποστήριξε δε, ότι υπάρχει δέσμευση και από τις ευρωπαϊκές χώρες και από την Αμερική για την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους το οποίο δεν είναι βιώσιμο. “Μπορεί η αντιπολίτευση να το θεωρεί βιώσιμο, αλλά και τα παγκόσμια μαθηματικά και η διεθνής οικονομία, ξέρει ότι δεν είναι βιώσιμο. Κατά συνέπεια, δώσαμε μια μάχη, πήραμε πολλά πράγματα και διασφαλίσαμε την επαναδιαπραγμάτευση”. Και πρόσθεσε: “Εάν είχαμε υποχωρήσει, η κατάσταση της χώρας θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτή που είναι σήμερα. Οι συμφωνίες, θα ήταν εξωφρενικές”, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως έγινε αναγκαστικά συμβιβασμός.

Πληγώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά…

Ερωτηθείς σχετικά με το αν στο ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν ότι θα τους κοστίσει σε ψήφους το τρίτο Μνημόνιο, ο κ. Κοτζιάς, υποστήριξε: “Νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας, γυρνώντας από τη συμφωνία δεν είχε χάσει τίποτα. Τον είδε ο Ελληνικός λαός να μάχεται ενάντια σε δυνάμεις που ήταν τσιμεντένιος τοίχος, να ματώνει. Όταν καθαρίσαμε τον τοίχο από αυτή τη μάχη, βρέθηκαν τα ρήγματα”. Και συνέχισε: “Δεν υπάρχει κανένας στην Ελλάδα άνθρωπος με κοινό νου, που δεν αναγνώρισε αυτή την ισχυρή μάχη που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, που δεν αναγνώρισε ότι δεν πήγαμε στη συμφωνία που θέλησαν να μας επιβάλλουν πριν το δημοψήφισμα και να μη θεωρεί ότι ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα, έδωσε μάχη και μάτωσε για λογαριασμό της χώρας”.
“Μας πλήγωσε αυτή η διαδικασία αλλά νομίζω πως ο ελληνικός λαός δε θέλει να δει την επιστροφή του παλιού συστήματος και εκτιμά την μάχη που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ”, είπε κλείνοντας την τοποθέτηση του, τονίζοντας ότι “απαιτείται πάση θυσία μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί το λαό”.